Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

11. 06. 2024. 06:43 >> 06:36
2
Čitaj mi:

PUT BERANE-KOLAŠIN

Kamioni natovareni građom krstare, a patrola nigdje

Deficit policajaca u Odjeljenju bezbjednosti Berane ozbiljno je doveo u pitanje saobraćajnu kontrolu na putevima na teritoriji ove opštine, a ništa bolja situacija nije ni u susjednim gradovima.

To je Portalu RTCG nezvanično rečeno u OB Berane na pitanje zbog čega teški kamioni i cisterne prolaze nedavno za saobraćaj probno puštenim putem od Berana do Kolašina, iako je u startu rečeno da toga neće biti.

Sagovornik iz ovog Odjeljenja bezbjednosti rekao je da grad i sve putne pravce, a to je prema Rožajama, prema Bijelom Polju, prema Andrijevici i Plavu, kao i prema Kolašinu novim putem, pokriva samo jedna saobraćajna patrola.

"To je fakat i siguran podatak. Jedna saobraćjana patrola treba da pokrije grad, kao i sve ove putne pravce. Ali opet se trudimo da budemo tamo gdje treba i nenajavljeno, tako da uspijevamo da sankcionišemo i nesavjesne vozače, i vozače teških kamiona za koje je u strartu rečeno da nije dozvoljeno saobraćanje novim putem preko Jelovice“, kazao je taj policajac.

On je rekao da se deficit ne osjeća samo u saobraćajnoj policiji, već i na svim drugim sektorima.

"Nama u ovom trenutku nedostaje deset inspektora i još trideset policajaca. I sa ovim brojem ljudi koje imamo, dajemo sve od sebe na svim poljima, održavanja reda i mira, kontrole saobraćaja, kriminalistike i svega drugog“, kazao je sagovornik iz OB Berane.

Prema njegovim riječima, kada se radi o putu preko Jelovice za Kolašin, koji je postao vrlo frekventan, drugi problem je nedostatak signalizacije.

"Od Berana do tunela Klisura, a to je 25 kilometara, postoji samo jedan znak kojim se zabranjuje saobraćaj za teške kamione. Vi znate da znak važi od raskrsnice do raskrsnice, i mi u toj situaciji možemo da teške kamione čekamo jedino kod tunela“, priča ovaj policajac.

On dodaje da, međutim, kamionima sa šumskom građom koju koncesionari sijeku na Jelovici i ovim putem transportuju do fabrika, ne mogu ništa, i da nemaju pravo da im onemoguće da rade i otpremaju drvo do fabrika u gradu.

Da je frekvencija novim putem preko Jelovice za Kolašin znatno povećana, i da tuda sada, zapravo cirkuliše tranzit i svi turisti, potvrđuje predsjednik Mjesne zajednice Lubnice Miloš Raković, koji apeluje na vozače da poštuju ograničenja.

"Turisti su još i oprezni, jer ne poznaju put koji je na nekim dionicama vrlo nezgodan za vožnju, i tu su, zapravo problem domaći vozači koji se utrkuju i voze mnogo brže nego je dozvoljeno“,  kazao je Raković.

On smatra da je upravo zbog toga do sada bilo pet udesa od kada je novi put pušten u probni rad.

„Mi smo uspjeli da se izborimo za jedan takozvani ležeći policajac na nakritičnijem mjestu kroz naš mjesni centar. Objašnjeno nam je da nije dozvoljeno na regionalnim putevima postavljanje prepreka takvog tipa, pa zato apelujemo na sve vozače da vode računa na dionici od skoro kilometar kroz Lubnice", kazao je predsjednik ove beranske mjesne zajednice.

Novi put od Berana do Kolašina preko planine Jelovice, donio je tako, osim velikih benefita i skraćenja putovanja do Podgorice za čitav sjeveroistok, i neke probleme na kojima je potrebno raditi da se rješavaju.

Saobraćajni problemi u ovom dijelu Crne Gore počeli su od prošlog ljeta i započetih radova na magistralnom putu Berane-Bijelo Polje, preko Ribarevina, na kojem sada postoje i dvije potpune višesatne obustave u toku dana.

To je vjerovatno i razlog što se i pored zabrane, vozači teških kamiona odlučuju da idu novim putem.

Završetak radova na magistrali najavljen je tek za ljeto 2025. godine. Do tada će sasvim sigurno i policija i mještani sela i mjesnog centra Lubnice, da se susreću sa problemima o kojima se sada javno govori.

Pa ipak, sagovornici se slažu, tokom pojačane frekvencije  koja se tek očekuje kada turistička sezona bude u punom jeku, potrebno bi bilo sprovesti rigoroznije mjere za tešku mehanizaciju, cistjerne i kamione sa prikolicama koji daleko prevazilaze ograničenja vezano za težinu vozila, koji će, pored zastoja u saobraćaju, uticati i na brže propadanje novog puta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније