Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Mira Rovčani, RCG

28. 05. 2024. 17:03 >> 17:03
Čitaj mi:

PRIPREME ZA 15. BEDEM FEST

"Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim"

U okviru evrospke zelene nedjelje, od 28. maja do 5. juna, organizatori Bedem festa, počeli su višednevnu, akciju “Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim“.

Akciju je podržala  Vojske Crne Gore, a muzika je simbolično obilježila početak priprema za jubilarno 15. izdanje Bedem festa.  

Putnike koji su jutros vozom došli u Nikšić i koji su otputovali za Podgoricu na nikšićkoj Željezničkoj stanici dopratio je i ispratio Vojni orkestar, da bi potom prodefilovali i do gradskog Trga.

Organizator Bedem festa Petar Šundić kaže da festivalom, po ko zna koji put, žele da pokažu i društvenu odgovornost.

„Sa ovom akcijom počinje kampanja festivala koji će ove godine biti u znaku zelene boje- zelena muzika, zelena tvrđava, zeleni Bedem fest. Želimo da promijenimo svakodnevne navike ponašanja i da skrenemo pažnju da moramo biti odgovorniji prema životnoj sredini i kulturnoj baštini. Svakim novim izdanjem Bedem festa drevnom Onogoštu udahnemo novi život. Doprinosimo zaštiti, očuvanju i obnovi staništa, kao i pretpostavkama za njegovu turističku i kulturološku valorizaciju“, rekao je Šundić.

U akaciji raščišćavanja donjeg grada Onogošta i osoposobljavanja kamene staze učestvovaće pripadnici Vojske Crne Gore, radnici službe Zelenila i volonteri. Doprinos će dati i mladi iz Omladinskog resursnog centra iz Tuzle, koji će sa prijateljima iz Nikšića  kreirati i idejna rješenja logotipa i vizibilitija Bedem festa u okviru projekta „We can do it together“ Omladinskog kulturnog fonda za mlade Zapadnog Balkana.

Akciju „Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim“ su podržali Opština Nikšić, lokalna Turistička organizacija, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Fondacija Petrović Njegoš, Privredna komora, Mjesna zajednica Stara varoš, Željeznica Crne Gore i Željeznički prevoz, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

„Program zaokružujemo 5. juna, na Svjetski dan zaštite životne sredine, kada ćemo početi kampanju „Biram voz, kul je skroz“. Tada ćemo potpisati memorandum sa Željeznicom, a muzičari će svirati u vozu na putu do Podgorice i nazad“, rekao je Šundić.

Provod na Bedem festu zagarantovan, dolazi i Nele Karajlić

Finansijska situacija odlučiće da li će se Bedem fest vratiti na tvrđavu ili će se, kao protekle dvije godine, održati u podnožju starih zidina.

Šundić obećava da je, bez obzira na poziciju bine, provod zagarantovan.

„Denis i Denis, Marina Perazić, to je jedini nastup ove godine, Beograd i Rijeka su „ ljubomorni“ na nas. Nastupiće i  Artan Lili, Voodoo Popeye... Da objavimo i tu važnu vijest da će drugi put na Bedem festu nastupiti Nele Karajlić. Prošli put je nastupio na 10. jubilarnom izdanju Bedem festa i od tada nije imao svirke u Crnoj Gori “, kazao je Šundić.  

Petnaesti Bedem fest održaće se od 22. do 24. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније