Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Nevenka Macan, TVCG ]

20. 11. 2023. 09:10 >> 09:10
1

PRONAĆI MJERU

Kotor da ne bude grad muzej

Uoči 21. novembra, Dana opštine Kotor, predata je inicijativa za vraćanje statusa grada Kotoru. Drevni grad praznik dočekuje nakon rekordne turističke sezone i realizacije kapitalnog budžeta. Kotorani zadovoljni, ali se nadaju da to što je dio zaštićene svjetske baštine, Kotor neće pretvoriti u grad muzej.

Puno dolazaka u Kotoru uoči praznika koji je povod da se preispita urađeno.

  • “Dobro je što se razvija u pravcu turizma, ali nedostaje puno kulturnih događanja koje moraju to da prate”.
  • “Mislim da napredujemo u smislu da je taj kulturološki dio da se u njega ulaže, da se sve više pažnje obraća na sve ono što imamo.
  • Slažem se i u suštini mislim i vidim da nam je grad čistiji".

U protekloj godini su Kotorani skoro do maksimuma iskoristili kapitalni budžet, pa tako završavaju vodovod u Donjem i put kroz Gornji Grbalj, rekonstrukcije dječijih igrališta, stadiona, pedijatrije.

“I ono što je meni lično najznačajniji projekat, započeti su radovi na izgradnji novog gradskog parka na površini od 12 hiljada kvadratnih metara na prostoru stare Livnice. Sve to pokazuje jednu našu suštinsku opredijeljenost da stavimo javne prostore u funkciju građana”, kaže predsjednika Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Uoči praznika predata inicijativa za vraćanje statusa grada Kotoru, koji je još u Srednjem vijeku statutom propisivao život u tadašnjoj samoupravnoj komuni.

Između ostalog i pravila gradnje u Starom gradu. Vijekovima kasnije krenula je borba za vraćanje odrednice grada imenu Kotora, istovremeno kad se zbog preizgrađenosti preispituje davno zasluženi status baštine pod zaštitom UNESCO-a.

“To što 65% kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore se nalazi ovdje, na teritoriji naše opštine, nam daje zapravo da tražimo posebnost”, navodi Jokić.

“Nadaju se Kotorani ili barem ja se nadam da ćemo vratiti nepravedno izgubljen status grada. Kotor je to imao mnogo prije svih na današnjem području Crne Gore i mislim da ga s pravom treba vratiti. Imamo i poteškoće, Kotor je grad UNESCO-a, treba i tu pronaći dovoljnu mjeru da nas tako velika priznanja ne limitiraju i da Kotorani nastave da žive, da im je prijatno i da Stari grad koliko je mogućoj mjeri bude gradu kojemu se živi, a ne ovako jedan fantastičan, lijep, a perspektiva – muzej”, poručio je Mirko Vičević, admiral Bokeljske mornarice.

Drevni grad, 21. novembra slavi dan kada su ga Partizani 1944. oslobodili od fašističkih okupatora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније