Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić, Portal RTCG ]

17. 10. 2023. 06:57 >> 06:57

BLOKADA SAOBRAĆAJA

Radnici "Simon Vojaža" najavili protest u subotu

Bivši radnici beranske autoprevozne kompanije u stečaju „Simon vojaž“ prijavili su policiji da će u subotu 21. oktobra blokirati na sat vremena magistralni put Berane – Bijelo Polje, u znak protesta zbog prodaje njihovih osam autobusa za 34 hiljade eura.

Radnici su formirali štrajkački odbor, a dopis koji su predali policiji dostavili su Portalu RTCG. Radnici će, kako su najavili, blokirati saobraćaj u mjestu Persina stanica. 

"Ima nas dovoljno da prijavimo skup. Radnika će biti još, a biće i građana, jer čitavo Berane je nezadovoljno zbog otimačine autobusa i zatvorene autobuske stanice“, kazao je Portalu RTCG predsjednik štrajkačkog odbora Nenad Radičević.

On je kazao da će prvi zahtjev radnika biti da se autobusi pod hitno vrate u Berane, odnosno da se poništi njihova prodaja.

"Ja sam stečajnom upravniku prije nekoliko dana poslao fotografije i cijene iz Njemačke takvih autobusa, koje su nam dostavili naši prijatelji koji nas podržavaju. Ni jedan od takvih autobusa u Njemačkoj, bez PDV, poreza i carine, ne može da se nađe ispod 30 hiljada eura, a samoautobus koji sam ja vozio prodat je za pet hiljada i deset eura u ispravnom stanju. Nije mi ništa odgovorio na te poruke“, kazao je Radičević.

Radnici „Simon vojaža“ tražiće, takođe, i smjenu stečajnog upravnika Lada Šekularca i zabranu dolaska u Berane, optužujući ga da oteže sa rješavanjem problema autobuske stanice i stečaja iz razloga jer za to vrijeme prima dobru platu.

„Kap je prelila čašu. Tražimo da se držav umiješa. Ako treba, neka dođe predsjednik Vlade. Da zajednički nađemo rješenje i model da se otvori autobuska stanica, da se ne dočeka zimska sezona sa stajalištem na ulici", kazao je predsjednik štrajkačkog odbora.

Stečajni upravnik beranske autoprevozne firme u stačaju „Simon vojaž“ Lado Šekularac, osam najboljih autobusa i jedan kombi koji su bili parkirani u krugu autobuske stanice u ovom gradu, kao i još jedan autobus koji se nalazio u Novom Pazaru, prodao je po početnoj cijeni od 34.076,2 eura.

Naknadno je, navodno, uračunat PDV, pa je ta cijena izašla na  55.076,72 eura.

To se može vidjeti iz njegovog izjašnjenja koje je uputio Privrednom sudu i stečajnom sudiji, koji su to od njega zatražili, a u koji je naš portal imao uvid.

Šekularac ranije nije odgovarao na pitanja Portala RTCG dostavljena u više navrata, a jedno od prvih pitanja bilo je upravo to po kojoj cijeni je prodao najbolje autobuse „Simon vojaža“.

Iz njegovog izjašnjenja može se vidjeti da su se na oglas javila dva kupca, doo Novo prevoz iz Bijelog Polja, koji je ponudio 40.101 euro, dok je drugi kupac, First travel Montenegro doo (BLT) ponudio svega hiljadu više, odnosno 41.103 eura.

On je u tom izjašnjenju on je kao razlog prodaje naveo to da su autobusi propadali, a i da je plaćao čuvaarsku službu.

„To što su autobusi propadali može da priča nekome ko ne zna našu djelatnost. Nisu autobusi mlijeko, pa da se pokvare. Svi su sipravni odvezeni za Podgoricu. Odvezli su ih radnici BLT“, rekao je Radičević.

Predsjednik štrajkačkog odbora je kazao i da ima saznanja da se autobusi sa beranskim tablicama voze na relaciji od Podgorice prema Zeti, i izrazio sumnju da su mogli biti u međuvremenu registrovani.

„Ne znam da li su mogli sa da se registruju. Ja sam i ranije pozivao saobraćajnu policiju da ako vidi na ulicama ili putu autobuse sa oznakom lava i „Simon vojaža“, da provjere registraciju, jer im je odavno istekla“, upozorio je Radičević.

Zbog prodaje autobusa „Simon vojaža“ do sada su Specijalnom državnom tužiocu prdate tri krivične prijave, od kojih su jednu predali bivši radnici, a dvije autoprevozna firma „Viktorija ekspres“.

Štrajk u „Simon vojažu“ počeo je u maju 2020. godine, a tada je privatni partner iz Luksemburga Siom Bernard tužio svog partnera u Crnoj Gori, funkcionera DPS Mehmeda Adrovića, optužujući ga da je falsifikovao njegov potpis.

Taj predmet je još uvijek kod SDT-a.

Beranard je, kako se može čuti od crnogorskih državljana koji žive u Luksemburgu, Adrovića tužio i u Strazburu, a tamošnji mediji su pisali kako je taj biznismen opljačkan u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније