Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić/rtcg.me ]

22. 08. 2023. 07:05 >> 11:58
3

PROIZVOĐAČI IZ ANDRIJEVICE

Preko meda i rakije do Evropske unije

Poznati andrijevički pčelar Dragan Đurković, koji u svom uljaniku ima blizu 200 košnica, pozvao je mlade ljude da se bave pčelarstvom, naglašavajući da se radi o izazovnom, unosnom i plemenitom poslu.

Đurković je učestvovao proteklog vikenda na manifestaciji “Dani menda i rakije” koja je prvi put održana u ovom gradu.

“Pčelarstvo je duga tradicija u mojoj porodici, tako sam i ja od malih nogu zavolio ovaj posao kome sam se kasnije potpuno posvetio. Sigurno da se nijesam pokajao zbog toga. Vremenom sam uvidio da ljubav prema pčelama nikad ne vara čovjekovu nadu. Bude i loših godina za pčelarstvo, ali zato naiđu i one dobre i sve to nadomjeste. Zato preporučujem i mladim ljudima da se bave pčelarstvom, jer je to, i pored dosta odricanja, zaista, lijep, unosan i zanimljiv posao. To bi, kroz mnogo veće stimulativne mjere, mladima trebalo da približe i nadležne institucije zadužene za ovu oblast, jer med može da postane crnogorski brend”, kazao je Đurković.

Trenutna cijena meda na sjeveru je 15 eura po kilogramu, dok su ponudu različitih vrsta rakija činili šljivovica, koja se mogla kupiti od osam do deset eura, zatim rakije od jabuke i kruške koje su nuđene po istoj cijeni, dok je za litar rakije koja se spravlja od dunja trebalo izdvojiti dvadeset eura.

U ponudi su bile i takozvane travarice koje se kao lijek spravljaju od šljivove rakije pomiješane sa različitim ljekovitim travama. Njihova cijena kretala se od deset do dvadeset eura.

Direktor lokalne Turističke organizacije Branko Đukić, kazao je Portalu RTCG da je ovo bila prava prilika da proizvođači meda i rakije, uz druženje, razmijene međusobna iskustva u cilju afirmacije svojih gazdinstava i dodatnog podsticaja razvoja pčelarske i voćarske proizvodnje na sjeveru Crne Gore.

“Ova manifestacija, za koju ćemo se potruditi da postane tradicionalna, potvrdila je da je sjever Crne Gore pogodno područje za bavljenje proizvodnjom meda i rakije vrhunskog kvaliteta i da to predstavlja razvojnu šansu ovih krajeva”, smatra Đukić.

Pčelari su saglasni da se bave korisnim poslom koji zahtijeva veliki rad, ali i ljubav prema pčelama, tom, kako su isticali, blagorodnom biću koje prikuplja prirodne blagoteti i daruje ih čovjeku.

“Pčelarstvo je veoma važna privredna grana. Ono spaja ljude. Pčelarstvo je plemeniti posao, koji, uz dobru organizaciju, može da bude i unosan. Da bi se čovjek bavio ovim poslom potrebno je da ga voli i da zna da koristi prirodne pogodnosti kojima Crna Gora raspolaže. Jednostavno, med i ostali pčelinji proizvodi su lijek i za dušu i za tijelo”, kaže pčelar Marko Arsenijević.

I izlagači rakija su bili jedinstveni u ocjeni da je voćarstvo razvojna šansa sjevera Crne Gore i da proizvodi od voća sa ovog područja zaslužuju da budu visoko kotirani.

“U našim krajevima mještani u kontinuitetu vjekovima uzgajaju različite vrste voća. Ta tradicija i dalje traje, kao što i pokazuju proizvodi od voća koji su izloženi. To samo po sebi govori da se u vremenima savremenih tehnologija ne treba odricati prirodnih blagodati i domaćih kazana iz kojih izlazi najbolja rakija. Tih blagodati se, kao ni mnogi drugi, nijesam ni ja odrekao jer proizvodim različite vrste rakija, za koje tvrdim da su odličnog kvaliteta. Svakako da čovjek mora da bude uporan u ovom poslu, jer, da rakija može da bude proizvod po kome će se Crna Gore prepoznavati na biranim svjetskim tržištima”, poručio je Milivoje Jukić.

Da su dobar i čist domaći med i razne vrste voćnih rakija, a posebno medovača, osvojile srca i dušu većeg broja stranih gostiju koji su se našli u ovom malenom gradu, siguran je znak da je to nešto po čemu se Crna Gora zaista može propoznavati u svijetu.

“Med i rakije sa ovih prostora imaju poseban kvalitet jer su priroda i vazduh čisti. Sve je to organsko, bez trunke hemije, niti u zemlji, niti u vazduhu. Šta mislite, šta su ljetos tražili najviše stranci na našim planinama? Tražili su našu domaću hranu, naše voće, naše čajeve, med i posebno voćne rekije. U tome je naša šansa i zato mi u šali kažemo da ćemo preko meda i rakije brže doći do Evropske unije”, kažu proizvođači sa sjevera.

U Limskoj dolini iz godine u godinu ima sve više brendiranih proizvođača kako meda, tako i svih vrsta voćnih rakija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније