Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М./М.Т./М.В.

15. 10. 2023. 21:37 >> 09:44
3

SLUČAJ "TUNEL"

Baćović: Milačić mi rekao da iznajmim stan i ne pitam za drugo

Osumnjičenima u slučaju "Tunel", Katarini Baćović, Marjanu Vuljaju, Ivici Piperoviću i Nikoli Milačiću danas je određen pritvor do 30 dana. Pritvor je odredio sudija za istragu u Osnovnom sudu u Podgorici.

Baćović je tokom saslušanja pred istražiteljima rekla da je nosila periku i crne naočare kada je odlazila na razgovore povodom iznajmljivanja stana koji se nalazi u blizini Višeg suda, a iz čijih podruma je prokpan tunel.

Upravo u obrazloženju rješenja o određivanju pritvora u koje RTCG ima uvid, navode se i detalji odbrane Katarine Baćović. Prema tom dokumentu, navela je da je od određenih osoba čija imena za sada nije željela da otkrije, saznala da su osumnjičeni Nikola Milačić, Ivica Piperović i Predrag Mirotić uključeni u slučaj koji se odnosi na kopanje tunela i oduzimanje stvari iz depoa ali da ne zna da li oni rade za nekog trećeg.

Za periku dobila 200 eura

Takođe, Baćovićeva je između ostalog saopštila da joj je Milačić predložio posao koji se sastojao u tome da treba da iznajmi prostor za skupe vjenčanice a da se prilikom pregovora za iznajmljivanje prostora preruši kako ne bi krivično odgovarala. Nakon što je pristala da uđe u posao, istakla je da joj je Milačić rekao da ga ne pita za druge detalje posla, jer o tome ne treba da zna. Baćović je navela da joj je Milačić jednom prilikom dao 200 eura navodeći da su mu toliko dale osobe iz Zete te je odveo da kupi periku i sve što je neophodno da se preruši a zatim joj je dao telefon i naglasio da samo preko tog telefona mogu imati komunikaciju.

"Nakon što se prerušila, sastala se sa osobama iz agencije za nekretnine kojima je Milačić već najavio da treba da se sastanu sa osobom koja se zove Andrijana Marić. Po instrukcijama Milačića jednoj ženskoj osobi je navela da dolazi iz Beča i da želi u Podgorici da otvori firmu u okviru koje bi poslovao ekskkluzivni salon vjenčanica, koji mora da ima podrumske prostorije", dio je iskaza Baćović.

Baćovićeva je kazala da joj je sliku lične karte koja je glasila na ime Andrijana Marić i na kojoj je bila njena slika sa perikom poslao Milačić putem telefona i saopštio joj da 24. jula ode i potpiše ugovore sa radnicama agencije za nekretnine. Tog dana joj je kako je navela, donio novac u iznosu 2.800 eura koji je predala ženskoj osobi u agenciji od koje je preuzela ključeve nakon što je potpisala ugovor,.

Izgovor bio salon za vjenčanice

A nakon što je u medijima objavljeno da je obijen depo Višeg suda, Baćovićeva je navodno saopštila da je vidjela da se radi o prostoru i podrumu za koji je zaključila ugovor i iz kojeg je prokopan tunel do depoa.

Kazala je da je kao izgovor za iznajmljivanje stana bio posao vezan za salon vjenčnica, koji je morao da ima podrume zbog šivaćih mašina.

Poslije kupovine perike i drugih stvari, a nakon što se našminkala, u centru grada se sastala sa ženama iz agencije za nekretnine. 

"Sa kojima je osumnjičeni Nikola Milačić već prethodno stupio u telefonsku komunikaciju i najavio da treba da se sastanu sa osobom koja se zove Andrijana Marić, a ona je trebalo da bude ta osoba. Otišla je u centar grada i sastala se sa jednom ženom plave kose i po instrukcijama osumnjičenog Nikole Milačića rekla joj da dolazi iz Beča i da želi u Podgorici da otvori firmu u okviru koje bi poslovao ekskluzivni salon vjenčanica, koji mora da ima podrumske prostorije, zbog šivaćih mašina za prepravku vjenčanica", navela je Baćović u svom iskazu.

Ona je dodala da joj je prije susreta sa tom ženom osumnjičeni Nikola Milačić rekao da zbog ljudi iz Zete mora snimiti "svaki detalj prostora što je ona i učinila, ali nije išla u podrumske prostorije".

"Nakon tog razgovora se sastala sa osumnjičenim Nikolom Milačićem koji je insistirao da ona mora snimiti i podrumske prostorije i to upravo sa telefonom koji joj je dao. Imajući u vidu da je na tom telefonu potrošila količinu podataka za pristup internetu, a da se nije mogao priključiti na wi-fi, jer taj telefon nije dozvoljavao konekciju, osumnjičeni Nikola Milačić je vikao na nju i rekao joj je da je napravila veliki problem. Saopštio joj je da će doći čovjek iz Zete, kojeg je oslovio sa Peđa, kako bi joj telefon popravio da može da ima internet. Kada je pitala ko je Peđa, rekao joj je da ne pita previše i da se radi o čovjeku koji se nekad bavio kriminalom, nakon čega je uzeo telefon i izašao ispred zgrade da sačeka Peđu, a njoj je rekao da ne izlazi. Kada je iz medija saznala da je uhapšen Predrag Mirotić, shvatila je da je to upravo Peđa koji je trebalo da popravi telefon", kazala je Baćović.

Milačić obezbijedio i lažnu ličnu kartu

Ona je dalje ispričala daj je "nakon ovoga osumnjičeni Nikola Milačić pitao da li zna nekoga ko joj može napraviti ličnu kartu, a ona mu je rekla da ne zna, pa joj je on rekao da će se snaći i da je potrebno da se slika za ličnu kartu, ali sa telefonom koji joj je dao".

"To je i učinila, a i tog puta kao i svaki put kad je išla da razgovara sa ženama iz agencije, na glavi je nosila periku i crne naočare za sunce. Sliku lične karte koja je glasila na ime Andrijana Marić i na kojoj je bila njena slika sa perikom joj je poslao na telefon koji joj je dao i saopštio joj je da 24. jula 2023. godine u 10 časova treba da ode i potpiše ugovore sa radnicama iz agencije za nekretnine. Tog dana joj je donio novac u iznosu od 2.800 eura koji je predala ženi u agenciji od koje je nakon što je potpisala ugovor na 36 mjeseci i preuzela ključeve. Osumnjičeni Nikola Milačić joj je govorio da je nesposobna jer nije uspjela da detaljno slika prostor, kao i unutrašnjost podruma koji se nalazio u Njegoševoj ulici u neposrednoj blizini Višeg suda u Podgorici, pa je to sve morao on sam da uradi u komunikaciji sa radnicama, kojima se lažno predstavio kao Robert", piše u dokumentu iz istrage, koji je objavio Dan. 

Baćović je u iskazu navela da nakon što je u medijima objavljena vijest o obijanju depoa u Višem sudu u Podgorici vidjela je da se radi o prostoru i podrumu za koji je prethodno zaključila ugovor i iz kojeg je prokopan tunel do depoa suda. 

"Nakon toga je pokušala da kontaktira osumnjičenog Nikolu Milačića, ali je on bukvalno nestao. Prilikom njihovog poslednjeg susreta ga je pitala šta je bilo sa poslom od kojeg je i ona trebala da dobije novac, a dobila je samo 300 eura, pa joj je on rekao da od posla nema ništa, jer niko nikada nije ulazio u prostor. Na njeno pitanje kako to zna, on joj je odgovorio: "Mi smo porodica", a jedina porodica koju on ima je njegov zet, Ivica Piperović. Nakon svega je zamolila osumnjičenog Marijana Vuljaja, koji je njen prijatelj, za pomoć, odnosno da joj pronađe stan u kojem bi mogla da se sakrije dok ne sazna istinu zašto je osumnjičeni Milačić uključio u cijelu ovu priču", navodi se u dokumentu.

Predočila je da je od Bogdana Gardaševića tražila da sazna gdje se nalazi Milačić, kao i ko je porodica sa kojom se cijelo vrijeme gledao u Zeti, pa je saznala da je Milačić nestao i da su u Zeti njegova sestra Snežana Piperović i njen muž Ivica Piperović.

Izjavila je da "je od određenih lica, čija imena za sada nije željela da otkrije, saznala da su osumnjičeni Nikola Milačić, Ivica Piperović i Predrag Mirotić uključeni u predmetni događaj i kopanje tunela, a nakon toga i oduzimanje stvari iz depoa, s tim što ne zna da li oni rade za nekog trećeg",

"Odbrana osumnjičene Katarine Baćović je u saglasnosti i sa odbranom osumnjičenog Marijana Vuljaja koji je potvrdio da je nakon što su mediji objavili informacije o obijanju depoa Višeg suda u Podgorici vidio i fotografiju lične karte na kojoj se nalazi lik osumnjičene Katarine Baćović, sa kojom je on bio u emotivnoj vezi, iako je oženjen i ima suprugu sa kojom živi u Tuzima. Nakon toga ga je osumnjičena Baćović zamolila da joj pronađe stan. Što je on i učinio i skrivao je određeni vremenski period", podaci su iz istrage.

Opasnost od bjekstva

Kako saopštavaju u Osnovnom sudu u Podgorici, u odnosu na Katarinu Baćović, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića, određen je pritvor zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa putem pomaganja i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja, a u odnosu na osumnjičene Baćović i Milačića i zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Marjan Vuljaj osumnjičen je i za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

"U odnosu na osumnjičenu K.B. određen je pritvor zbog postojanja konkretnih okolnosti koje ukazuju da će se osumnjičena dati u bjekstvo ukoliko se u daljem toku postupka bude branila sa slobode, budući da se u vremenskom periodu od kada je javnost putem medija obaviještena da je došlo do izvršenja predmetnih krivičnih djela krila i za skrivanje tražila i dobila pomoć od osumnjičenog M.V", navode u saopštenju Suda.

Dodaju da je sudija za istragu cijenio činjenicu da u dosadašnjem toku istrage nije pronađen nijedan predmet čiji je nestanak utvrđen zapisnikom Višeg suda u Podgorici, pa po njegovoj ocjeni, u ovom trenutku postoji opasnost da bi osumnjičeni I.P. i N.M. ukoliko ostanu na slobodi mogli uništiti ili sakriti oružje koje je nestalo iz depoa Višeg suda u Podgorici, odnosno da bi osumnjičena K.B. mogla uticati na svjedoke čiji identitet nije željela da otkrije.

"Što se tiče osumnjičenog M.V., budući da se radi o licu koje je ranije više puta osuđivano, i to zbog najrazličitijih krivičnih djela, to navedena okolnost, po mišljenju sudije za istragu, jasno ukazuje da će ovaj osumnjičeni ukoliko ostane na slobodi, ponoviti krivično djelo, zbog čega mu je po tom pritvorskom osnovu i određen pritvor. U odnosu na osumnjičenu K.B. odbijen je predlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se radi o licu koje ranije nije osuđivano, pa ne postoji bilo koja okolnost koja ukazuje da bi mogla ponoviti krivično djelo. Takođe je odbijen i predlog da se odredi pritvor osumnjičenom I.P. po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od bjekstva, budući da se radi o licu koje je čvrsto vezano za Crnu Goru, gdje mu živi porodica i gdje ima i stalno zaposlenje, kao i po pritvorskom osnovu zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer se takođe radi o licu koje je ranije neosuđivano", piše u saopštenju.

Hapšenja u četvrtak

Oni su uhapšeni u četvrtak po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je iskopala tunel do depoa Višeg suda u Podgorici. 

Baćović je uhapšena po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), u stanu u podgoričkom naselju Siti kvart. 

Pred policijskim inspektorima na saslušanju u petak Baćović je priznala da je imala određenu ulogu u slučaju poznatom u javnosti kao "Tunel". 

Zbog učešća u ovom kriminalnom poduhvatu, policija traži i četvoricu državljana Srbije, Dejana Jovanovića, Milana Markovića, Veljka Markovića i Vladimira Erića. Policija je saopštila kako je u Švedskoj uhapšen Erić, i pokreće se procedura za njegovo izručenje. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније