Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. / М.М.

25. 09. 2023. 16:59 >> 17:30
1

ZAHTJEV CRNOJ GORI

SAD traže saslušanje Do Kvona u spuškom zatvoru

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD obavi saslušanje optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu. Zahtjev je proslijeđen Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je potom predat nadležnom sudu na postupanje. To je zvanično potvrđeno Portalu RTCG u Ministarstvu pravde.

SAD su od Crne Gore zatražile ranije izručenje Do Kvona, zbog optužbi za prevaru tešku više desetina milijardi eura. 

Viši sud je ranije odredio ekstradicioni pritvor Do Kvonu, čije izručenje je zatražila i Južna Koreja. 

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrijednosti već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku. 

Ministarstvo pravde potvrdilo nam je da je zahtjev iz SAD-a stigao.

"Za potrebe postupka koji se vodi pred građanskim sudom u SAD-u, Komisija za hartije od vrijednosti te države (SEC) Ministarstvu pravde Crne Gore je, u skladu sa odredbama Konvencije o izvođenju dokaza u inostranstvu u građanskim i privrednim stvarima, dostavila zamolnicu za preduzimanje procesnih radnji, uključujući saslušanje lica Hyeng do Kwon. U skladu sa ustaljenom praksom, predmetna zamolnica je bez odlaganja proslijeđena na postupanje nadležnom sudu", saopštili su iz Ministarstva pravde za Portal RTCG. 

Viši sud u Podgorici odredio je u junu ekstradicioni pritvor za bivšeg južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Do Kvona i njegovog poslovnog partnera Čang Juna.

Određen im je pritvor od šest mjeseci.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Osim Interpolove potjernice za Do Kvonom koju je raspisala Južna Koreja, njegovo izručenje su tražile od vlasti u Podgorici i Sjedinjene Američke Države.

On i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše. Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne. 

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Portal "Thecurrencyanalytics" objavio je danas da je američki SEC tražio da sud omogući saslušanje Do Kvona. 

"Ovaj razvoj događaja dodao je novi element u intrigu već komplikovane pravne borbe između SEC i kompanije Teraform Labs", naveo je taj portal. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније