Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ rtcg.me/M.T. ]

24. 07. 2023. 17:45 >> 06:30
27

AKCIJA SPO

Veljoviću, Nikočeviću i Mrkiću zadržavanje do 72 sata

Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu povodom optužbi za zloupotrebe i krijumčarenje, određeno je zadržavanje do 72 sata. Veljović je uhapšen jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Takođe, Veljović je saslušan u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) koje je sprovelo hapšenje. Kako nezvanično saznajemo, hapšenje Veljovića vezano je za predmet koji se odnosi na krijumčarenje cigareta. Veljovićev advokat Nikola Martinović kazao je da je tokom saslušanja njegov klijent negirao krivicu.

"Osumnjičenom je određeno zadržavanje 72 časa od časa lišenja slobode zbog postojanja okoplnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na saučesnike i svjedoke", kazao za Portal RTCG državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Veljovića, kako je saopštio njegov advokat Nikola Martinović tužilaštvo sumnjiči da je Aleksandru Mrkiću koji je nedostupan nadležnima davao određene informacije te da mu pomagao da izvrši određena djela krijumčarenja.

"Ali ga ne sumnjiči da je učestvovao u krijumčarenju. Dokazi koje tužilaštvo ima ukazuju da je Veljovioć protiv Mrkića vodio više akcija i nema sumnje da Veljović nije pomagao Mrkiću", kazao je Martinović nakon saslušanja Veljovića.

Osim Veljovića uhapšen je i Mujo Nikočević iz Podgorice. Oko 17 časova, Nikočević je sproveden u Specijalno državno tužilaštvo, a tužilac mu je odredio zadržavanje do 72 sata.

"Negirao je izvršenje krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret. istakao je da sa timkrivičnim djelom nema nikakve veze da ga nije izbršio, da niej imao komunikaciju putem SKY aplikacije", kazao je nakon saslušanja advokat Nikočevića, Zdravko Begović.

Zadržavanje do 72 sata određeno je i Nikoli Mrkiću, dok policija traga za njegovim bratom Aleksandrom Mrkićem. Oni se godinama dovode u vezu sa švercom cigareta, ali su te optužbe negirali.

"Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, danas lišilo slobode V.V. i M.N, i protiv njih ali i protiv A.M. i N.M, koji se traže, podnijelo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje", saopštio je Radonjić.

Prethodno je policija pretresala stanove i druge prostorije osumnjičenih lica, a dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

"Aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i policije u ovom predmetu će se nastaviti i narednih dana", poručio je Radonjić.

Iz Uprave policije je saopšteno da su uhapšene tri osobe. 

"Službenici Uprave policije - Specijalno policijsko odjeljenje je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa Europolom, sprovelo akciju prema licima koja se sumnjiče za vršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčerenje. Slobode su lišena tri lica, V.V., M.N. i N.M., dok je jedno lice trenutno nedostupno nadležnim organima. Protiv ovih lica Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta je krivična prijava. U toku su pretresi na 11 lokacija širom Crne Gore, a cijelokupna akcija je sprovedena uz podršku Protivterorističke jedinice Uprave policije", piše u saopštenju.

Kako je ranije jutros kazao Radonjić policija je izvršila pretres stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Veselin Veljović je bio na čelu Uprave policije u dva navrata - od 2007. do 2011. godine, a potom i od jula 2018. do decembra 2020. godine.

Nakon okončanja prvog mandata, Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Nakon što je u decembru 2020. napustio policiju, posao je našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, čiji je savjetnik za bezbjednost i odbranu bio do 20. maja ove godine.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније