Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.T. ]

16. 06. 2023. 14:37 >> 06:58
5

ZAVRŠNE RIJEČI

Do Kvon i Čan Jun promijenili iskaze, saslušanje o pismu u UIKS-u

Državljanin Južne Koreje, tzv. kralj kriptovaluta, Do Kvon, biće saslušan u Upravi za izvršenje krivičnih sasnkcija zbog navoda u pismu koje je pred izbore poslao na više adresa u državnom vrhu, a u kojem je ukazao na navodne finansijske veze sa liderom Pokreta Evropa sad. On je danas bio na ročištu u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, gdje je sa sunarodnikom promijenio iskaz o falsifikovanim pasošima.

Do Kvon i Hond Čan Jun promijenili su iskaze na današnjem ročištu i sudiji objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u Singapuru.

Do Kvon je tražio da za to djelo samo on bude kažnjen.

Pred sutkinjom Ivanom Becić danas su iznijete završne riječi, a ona je najavila da će presudu donijeti 19. juna.

Kvonov branilac, advokat Goran Rodić, kazao je novinarima nakon suđenja da će se saslušanje, umjesto u Specijalnom tužilaštvu, ipak održati u zatvoru. 

Rodić je na pretresu saopštio da su mu branjenici saopštili da nijesu bili upoznati s podacima Interpola iz kojih proizilazi da pasoši izdati od strane nadležnih organa Kostarike nijesu autentični kao ni putne isprave i lične karte navodno izdate od organa Belgije, te da se njih ov stav znatno promijenio u odnosu na te dokaze.

Do Kvon je saopštio da se juče upoznao s tim dokazima dostavljenim putem Interpola koji kako kaze imaju svoju težinu.

Pasoše je, kaže, stekao preko Agencije iz Singapura, te da takvi vidovi sticanja dokumenata nijesu rijetkost ukazujući i na to da i Crna Gora ima program ekonomskog državljanstva.

Nijesu, ističe, imali razloga sa sumnjaju u autentičnost tih dokaza ili lošu namjeru agencije. Pasoš njegovog kolege je kaže pribavljen preko njega.

Ukoliko sud nađe da treba da bude izrečena kazna u odnosu na drugog okrivljenog, Kvon je istakao da smatra da ta kazna treba da bude primijenjena u odnosu na njega. 

Tužilac je saopštio da iz dokaznog postupka proizilazi da su okrivljeni upotrijebili lažne isprave. Govoreći o pasošima Kostarike, ističe da njihovi identifikacioni brojevi pripadaju drugim licima. Pasoši i lične karte izdate navodno u Belgiji, osim što glase na druga imena, utvrđeno je da nijesu ni vjerodostojni i autentični.

Pismo o Spajiću

Do Kvon je na adrese više crnogorskih zvaničnika poslao pismo u kome je, navodno, opisao veze sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Spajić je izjavio da je južnokrejski državljanin prevarant, da je uhapšen zahvaljujući njemu i svjetski poznatim članovima blokčejn zajednice te da su ga prijavili nadležnim organima kada su saznali da se nalazi u Crnoj Gori.

Podsjećamo, južnokorejski državljani Do Kvon i Hon Čand Jun uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu, a na teret im se stavlja krivično djelo falsifikovanje isprave.

Do Kvona američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније