Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

08. 06. 2023. 07:31   >>  14:41

SUMNjIVA TRGOVINA

Kotrel pod lupom američkih istražitelja

Britanski finansijer i osuđivani kriminalac Džordž Kotrel, koga su istaknuti zvaničnici Vlade doveli u vezu sa sumnjivom trgovinom kripto valutama u Tivtu, već neko vrijeme je pod lupom američkih istražnih organa koji su već provjeravali podatke kod crnogorskih kolega o njegovim aktivnostima. Ta informacija potvrđena je Portalu RTCG u bezbjednosnim institucijama Crne Gore.

Vjeruje se da bi Kotrel mogao biti povezan sa nekoliko kompanija u Crnoj Gori. 

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost da postoji sumnja da na području Opštine Tivta postoji nelegalni kriptomat koji služi za trgovinu kripto valutama.

To je potvrdio i ministar finansija Aleksandar Damjanović koji je rekao da se kriptomat u Tivtu povezuje sa Džordžom Kotrelom.

"Sprovešće se detaljna kontrola kako bi se utvrdilo da li je trgovina preko tog aparata bila nelegalna", najavio je Damjanović.

Britanski finansijer bio je viši savjetnik Najdžela Faraža i služio je kao šef za prikupljanje sredstava za Partiju nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) sve do hapšenja u SAD nakon Republikanske nacionalne konvencije 2016. godine.

Kotrelov ujak Aleksandar Fermor-Hesket, treći baron Hesket, bio je blagajnik Konzervativne partije, ali je kasnije prešao u Britansku stranku nezavisnosti (UKIP) 2011. godine.

Kotrel je bio naveden kao direktor u brojnim preduzećima od malih nogu, kako u Velikoj Britaniji, tako i u inostranstvu. Počevši od 2013. godine preuzeo je brojne uloge u bankama uključujući Kredit Suise, JP Morgan i Banka Privada d'Andora (BPA). Poslije opštih izbora u Velikoj Britaniji 2015.godine Kotrel je imenovan za zamjenika blagajnika Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Krajem jula 2016. godine, dok je prisustvovao Republikanskoj nacionalnoj konvenciji sa Faražom, Kotrel je uhapšen od specijalnih agenata Poreske uprave u SAD. Federalno je optužen po 21 tački optužnice za zavjeru radi pranja novca, prevare, ucjene i iznude.

Optužnica navodi kako se 2014. godine sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu, gde je skovao zavjeru da opere milione dolara od droge koristeći ofšor bankovne račune. Međutim, nakon sporazuma o priznanju krivice u decembru 2016. godine, tužioci su se složili da odbace 20 tačaka u zamjenu za priznanje krivice.

U martu 2017. godine Kotrel je pušten odlukom sudije pošto je odležao osam mjeseci zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније