Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ R.B. ]

30. 05. 2023. 14:13 >> 14:59
1

ROČIŠTE U VIŠEM SUDU

Optuženi negirali krivicu; Lekić: Jedini dokaz SKY komunikacija

Svi optuženi za planiranje likvidacija bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, negirali su danas navode optužnice i izvršenje krivičnih djela za koja ih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti. U ponovljenom postupku u podgoričkom Višem sudu, oni su negirali da su koristili kriptovane telefone, odnosno telefone sa instaliranom aplikacijom Sky.

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Advokat Damir Lekić, koji je branilac dvojice Tuzovića, Lopičića i Raičevića, kazao je za Portal RTCG da je današnje ročište okončano sa saslušanjem svih prisutnih okrivljenih i odložen je nastavak radi izvođenja ostalih dokaza za dan.

"Prije završetka današnjeg ročista glavnog pretresa većina branilaca, uključujući i mene, podnijeli smo predlog sudu da se istima ukine pritvor i da se u daljem toku postupka brane sa slobode, dajući za te predloge detaljne razloge u smislu da ne postoji materijalno-pravni osnov tj. osnovana sumnja za pritvor, kao ni pritvorski osnov, a naročito nakon ovoliko vremena provedenog u pritvoru", kazao je Lekić za Portal Javnog servisa.

Na ovakve predloge, dodao je, specijalni državni tužilac se izričito protivio nakon čega je vijeće odredilo prekid postupka kako bi se povuklo sa zasijedanja i tajnim vijećanjem i glasanjem o njima donijelo odluku.

"Nakon tajnog vijećanja i glasanja o podnijetim predlozima za ukidanje pritvora vijeće je ponovo pristupilo u sudnicu gdje nam je saopštilo da se za sada svi predlozi za ukidanje pritvora odbijaju kao neosnovani, navodeći da po mišljenju istih još uvijek postoje razlozi i okolnosti da pritvor i dalje bude na snazi", rekao je Lekić.

Advokat ističe da je ovo "jedan od onih postupaka gdje je jedini dokaz SKY ECC komunikacija".

"Drugih dokaza koji kompromituje moje branjenike, osim toga, nema. Iskreno mislim da će krajnji ishod ovog dokaza biti takav da se on neće moci koristiti kao dokaz u postupku jer je pribavljen suprotno svim imperativnim propisima zakonika, pa ćemo doći u situaciju da se osim donošenja oslobađajuće presude okrivljenima koji su bili toliko dugo u pritvoru iz budžeta sudova tj. Crne Gore isplaćuju ogromne sume novca na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode usljed određivanja i tolikog produžavanja pritvora, a donijeta je ipak oslobađajuća presuda jer će dokazi na kojima se isključivo temelji optužnica SDT-a biti kao pravno nevaljani izuzeti iz spisa predmeta", zaključio je Lekić.

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv okrivljenih koji su planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније