Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

04. 05. 2023. 18:12   >>  18:20

SLUČAJ TORTURE PRED SUDOM

Boljević: Inspektori me mučili elektro-šokerima i udarali bejzbol palicama

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine. Kako su saopštili iz Akcije za ljudska prava (HRA) oštećeni Marko Boljević tvrdio je da su ga policijski inspektori mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave.

"Danas su pred sudom svjedočila četiri svjedoka: oštećeni Marko Boljević; njegov otac Goran Boljević i policijski službenici N. P. i V. P, koji su 25. maja 2020. godine M. Boljevića predali službenicima CB Podgorica u mjestu Lapčići, kada je prema novodima iz optužnice započela tortura", poručuju iz HRA.

Svi svjedoci ostali su, ističu, pri iskazima datim pred nadležnim tužilaštvom.

Oštećeni Marko Boljević je tvrdio da su ga policijski inspektori mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Na sugerisanje advokata okrivljenih da se Boljević plašio braće Mugoša, budući da su policajci tvrdili kako su ga štitili od njih, rekao je: „Osjećao sam strah od braće Mugoša, jer su me policijski službenici prisiljavali da ih optužim za nešto za šta nisam imao saznanja da su uradili“.

Njegov otac Goran Boljević, ističe da su te večeri 25. maja, povrede na Markovom tijelu bile vidljive „iz aviona“, zbog čega ga je i ohrabrio da ovaj slučaj prijavi nadležnim institucijama.

"Svjedoci N.P. i V.P, potvrdili su da je po Boljevića u Lapčiće došao jedan od optuženih inspektora, Dalibor Ljekočević. Rekli su da ostale nijesu mogli da prepoznaju, jer su bili pod fantomkama, a nijesu im se predstavili", ističu u saopštenju.

Na prethodnom ročištu sva petorica optuženih inspektora negirala su krivicu. Optuženi su Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. jun u 9 sati, za kada je predviđeno svjedočenje D.A. i V.M, poligrafista CB Podgorica.

Akcija za ljudska prava nastaviće da prati ovaj postupak i da se zalaže za istragu i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније