Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Slobodna Evropa ]

28. 03. 2023. 20:04 >> 07:12
2

TUŽILAŠTVO NA POTEZU

Narednih dana krivična prijava zbog mučenja Jovana Mrvaljevića

Vrhovno državno tužilaštvo zainteresovalo se za slučajeve policijske torture i zatražilo od podgoričkog tužilaštva da dostavi prijavljene slučajeve, tek nakon što je portal Libertas, pozivajući se na podatke Europola, objavio fotografije mučenja uhapšenih lica od strane policijskog Tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK). Iako je dio advokata uhapšenih koji su pretrpjeli policijsku torturu, prije dvije godine podnio prijave podgoričkom tužilaštvu, ovi slučajevi nijesu do danas dobili epilog.

I Akcija za ljudska prava tvrdi da su neki od "zločina sa fotografija odavno prijavljeni tužilaštvu", ali da ih ono "nije procesuiralo iz nepoznatih razloga".

Podgoričko tužilaštvo dostavilo je Vrhovnom izvještaj o prijavljenim slučajevima policijske torture, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rukovodilac tužilaštva u Podgorici, Duško Milanović.

Milanović kaže da se radi o tajnim podacima te da je riječ o više krivičnih prijava podnesenih prije maja 2022., od kada je on na čelu tužilaštva.

"Tužilaštvo u Podgorici nije imalo fotografije koje je objavio Libertas", rekao je Milanović.

Kako je 23. marta objavio Libertas, pripadnici specijalnog policijskog tima SPBOK su tokom 2020. godine "otimali ljude i držali ih u svojim, tzv. štek stanovima, tukli ih, stavljali im pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali."

U vrijeme mučenja, komandant SPBOK bio je Mirko Banović, šef odsjeka Zoran Lazović, a njegov sin Petar je bio zadužen za koordinaciju.

Zorana Lazovića je premijer Dritan Abazović optužio da je "šef 'Kavačkog klana' unutar sistema i dio šire grupe Radoja Zvicera".

Petar Lazović je u spisima Europola označen kao pripadnik "Kavačkog klana", a žrtve torture se u najvećem broju slučajeva dovode u vezu sa suprotstavljenim kriminalnim "Škaljarskim klanom". Većina njih je sudski procesuirana zbog planiranja ili napada na pripadnike "Kavačkog klana".

Lazović je u pritvoru od jula 2022. godine, jer ga Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je bio član kriminalne organizacije, kao i za šverc droge te oružja.

Lazović je o mučenju ljudi pričao sa Radojem Zvicerom, koji slovi za vođu "Kavačkog klana" i nerijetko mu je o tome slao fotografije, piše Libertas pozivajući se na podatke Europola. Obavještavao je i Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pored Lazovića i Banovića, u policijskom timu su bili Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić.

"Sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovara, neki od njih su činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima", navodi portal.

Da su mučeni i prebijani u drugoj polovini 2020. godine od specijalnog policijskog tima SPBOK, još prije dvije godine prijavili su Nikšićani Jovan Mrvaljević i Mile Jovanović, Cetinjanin Stevan Kovač i Podgoričanin Miloš Marković - potvrdili su njihovi advokati.

Slučaj Mrvaljević

Istog dana, 30. decembra 2020. godine, policija je mučila Mrvaljevića i Jovanovića. Advokatica Tatjana Pavličić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je na fotografiji iz Urgentnog njen branjenik, Jovan Mrvaljević.

"Na fotografiji se vidi da doktori reanimiraju Mrvaljevića zbog posljedica neviđene i brutalne torture fizičkom silom i davljenjem. Njega su pripadnici specijalne policije transportovali u Urgentni centar u nesvjesnom stanju, a kasnije su mu rekli da je bio na oživljavanju", ističe Pavličić.

Tu fotografiju je Petar Lazović, navodi Europol u 23.24 sati, poslao šefu "Kavačkog klana" Radoju Zviceru, uz poruku: "Ovaj mi umrije, pi".

Iako je Mrvaljević u januaru 2021. godine tvrdio da ga je policija mučila, Pavličić nije imala dovoljno dokaza za krivičnu prijavu već samo "izvještaj ljekara interniste u kome piše da nije bilo vidljivih povreda".

Precizirala je da će narednih dana podnijeti krivičnu prijavu.

Mrvaljević je uhapšen u novembru 2021. godine zbog sumnje da je dio grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Slučaj Jovanović

Da je i Mile Jovanović "u dva navrata" bio žrtva ovog policijskog tima, potvrdila je RSE njegova advokatica Milena Brnović, koja to potkrepljuje "komunikacijom Zvicera i Lazovića".

"Ovo zbog toga što su poruke u kojima Zvicer daje uputstva Lazoviću da 'hapsi' Mila, upućene 30. decembra 2020. godine, Jovanović tada dobija pisani poziv da se javi policijskom odjeljenju u roku ODMAH. Kada se javio, muče ga i zlostavljaju zajedno sa Mrvaljevićem. Uz to mu prijete rođenom sestrom koja je tada bila u drugom stanju", navodi Brnović.

Za mučenje koje se, tvrdi Brnović, dogodilo prilikom hapšenja Jovanovića u januaru 2021., ona je podnijela krivičnu prijavu i on je tim povodom saslušan. Na saslušanju je, kaže Brnović, pomenuo Petra Lazovića i druge "imenom i prezimenom", koji su saslušani tek godinu kasnije.

Jovanović je uhapšen u januaru 2021.godine, a Specijalno državno tužilaštvo ga optužuje da je bio član kriminalne grupe koja pokušala da ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru 2021. godine u Tivtu, koji su bliski jednom od vođa "Kavačkog klana", Radoju Zviceru.

Slučaj Kovač

Na jednoj od fotografija Libertasa je još jedna žrtva policijske torture, Cetinjanin Stefan Kovač, potvrdio je za RSE njegov advokat, Damir Lekić.

"Riječ je o fotografiji na kojoj je prikazano lice sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave, koju čvrsto drži policijski službenik koji nad Kovečem vrši torturu", kaže Lekić.

Prema njegovim riječima, policijska tortura se dogodila u julu 2020. Lekić je odmah prijavio mučenje i torturu podgoričkom tužilaštvu, ali do danas, kako tvrdi advokat, taj slučaj nije dobio epilog.

Kovač je uhapšen u julu 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo ga tereti da je bio član kriminalne organizaciji, koja je imala zadatak da ubije u Beču 2020. Dejana Kašćelana, koji se dovodi u vezu sa "Kavačkim klanom".

Presudu Višeg suda, koji je na tri godine zatvora osudio Kovača, nedavno je ukinuo Apelacioni sud.

Slučaj Marković

Još jedan uhapšeni se prepoznao na fotografiji koju je objavio Libertas, Podgoričanin Miloš Marković, potvrdio je na Fejsbuku njegov advokat, Velibor Marković.

"Fotografija je napravljena dok je bio u besvjesnom stanju, nakon torture koju je nad njime sprovodila policija. Njen autor je najvjerovatnije neko od onih ko je torturu sprovodio. Inače, o tome je u martu 2021. obaviješten Viši sud u Podgorici, tokom ispitivanja zakonitosti optužnice, ali bez ikakvog efekta i reakcije", navodi advokat Marković.

Marković je uhapšen krajem jula 2020. godine u Ulcinju. Specijalno državno tužilaštvo je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu zbog članstva u kriminalnoj grupi odgovornoj za ubistvo Saše Klikovca, koje se dogodilo tog mjeseca. Navodno je bio član "Zagoričkog klana", koji je dio "Kavačkog".

Akcija za ljudska prava je saopštila da je u posljednje tri godine 11 osoba prijavilo iznuđivanje iskaza od pripadnika SPBOK, a to su: Jovan Mrvaljević, Mile Jovanović, Stefan Kovač, Miloš Marković, Srđan Vušurović, Nikola Drecun, Goran Brajović, Uroš Vučinić, Marko Šuković, Jovan Milković i Marinko Rajković.

Gdje su danas policajci koje je notirao Europol?

Od 15 policajaca - koji je notirao Europol, a koji su, prema njihovim nalazima i transkriptima razgovara, "činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima" - u zatvoru je Petar Lazović, jedan službenik je sporazumno prekinuo radni odnos, petorica su radno angažovana, dok je njih osam neraspoređeno (bez radnih zadataka).

Ovo je nezvanično rečeno Radiju Slobodna Evropa u policiji.

Kako je RSE rečeno u policiji, suspenzija policajaca nije moguća do otvaranja krivičnog postupka u kome je zaprijećena minimalna kazna od šest mjeseci.

Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture 2014. godine i prošle godine izričito je zahtijevao od Crne Gore da se svi službenici pod istragom za djela zlostavljanja odmah udaljavaju sa dužnosti i tokom trajanja krivičnog postupka, navela je Akcija za ljudska prava.

Tim za podršku SPBOK rasformiran je u martu 2021. godine, nakon što je za direktora Uprave policije imenovan Zoran Brđanin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније