Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. / М.М.

07. 12. 2022. 16:49 >> 17:29
3

DETALjI IZ PREMIJEROVE PRIJAVE

Funkcionerima za stanove 3,5 miliona eura

Komisija za stambena pitanja Vlade Crne Gore od 1. januara 2016. godine do januara 2020. godine dodijelila je 3.513.420 eura po osnovu rješavanja stambenih pitanja funkcionerima Vlade, poslanicima i čelnicima sudstva. To se vidi u krivičnoj prijavi koju je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović podnio Specijalnom državnom tužilaštvu, tvrdeći da se radi o zloupotrebi službenog položaja. Tužilaštvo je pokrenulo postupak i zatražilo skidanje imuniteta jednom broju poslanika DPS-a i SD-a o čemu će uskoro odlučivati Administrativni odbor. Čelnici i članovi te vladine Komisije negirali su Abazovićeve optužbe i poručili da se radi o političkim podmetanjima i konstrukcijama, posebno u vremenu očekivane predizborne kampanje.

Abazović u prijavi koju  je podnio 13. oktobra opisao je djelovanje Komisije i odluke koje je donosila, uz tvrdnju da jednog dijela dokumenata nema, kao i da Generalni sekretarijat Vlade ne posjeduje zapisnike sa nekih sjednica. 

Prema krivičnoj prijavi u koju je Portal RTCG imao uvid, Komisija za stambena pitanja Vlade Crne Gore od 1. januara 2016. godine do 22. novebra 2016. godine donijela je četiri odluke kojima je dodijelila kredite u cilju poboljšanja uslova stanovanja. Krediti su dati Ivici Stankoviću, Obradu Mišu Stanišiću, Safetu Kurtagiću i Vesni Jovićević. Podnosiocima zahtjeva dodijeljeno je ukupno 125 hiljada eura. 

Komisija je nastavila da radi 2017. godine i donijela je veći broj odluka. Između ostalih, uvaženi su zahtjevi Blaža Jovanića, Jelene Radonjić, Veselina Vučkovića, Dragoljuba Bulatovića i još jednog broja funkcionera. Prema prijavi Abazovića, komisija je tokom 2017. godine donijela 15 spornih odluka, na osnovu kojih je podnosiocima zahtjeva dodijeljeno 430 hiljada eura.

Premijer u prijavi navodi da je komisija nastavila da odobrava kredite 2018. godine. Pa je tako na sjednici 12. januara te godine odobren veći broj stambenih kredita za više funkcionera, ukupno 1.020.420,76 eura. Kredite su dobili Aleksandar Jovićević, Danijela Nedeljković Vukčević, Irma Nišić, Ivo Đoković, Mersudin Gredić, Sreten Radonjić...

Sa druge strane, u februaru 2018. godine Komisija je dodijelila 185 hiljada eura. U maju 2018. godine Komisija je dodijelila 158 hiljada eura.

Rad su nastavili u decembru i donijeli 21 odluku o dodjeli stambenih kredita. Kredite su dobili Vesna Medenica,  Alija Košuta, Miomir M. Mugoša, Nataša Pešić, Žana Filipović, Miljan Perović, Aleksandar Eraković...

U decembru 2018. godine Komisija je dodijelila podnosiocima zahtjeva ukupno 710.000,00 eura.

Što se tiče 2019. godine Komisija je u martu dodijelila ukupno 590 hiljada eura podnosiocima zahtjeva. Među podnosiocima zahtjeva bili su Dražen Burić, Željko Stamatović, Kemal Đečević, Ljiljana Simović, Nikola Medenica, Dragan Radonjić... U martu je dodijeljeno 590 hiljada eura podnosiocima zahtjeva. U aprilu 2019. godine Komisija je dodijelila 125 hiljada eura, a u januaru 2020. godine ukupno 170 hiljada eura. 

Abazović u prijavi tvrdi da se radi o ozbiljnim zloupotrebama, da su zahtjevi formulisani paušalno, da su u nekim slučajevima podnosioci tražili novac za "trajno rješenje stambenog pitanja", ne precizirajući na koji način, a da je Komisija uvijek donosila odluku o dodjeli kredita "u cilju poboljšanja uslova stanovanja". U zapisnicima sa sjednica nema navoda o ispitivanju osnovanosti zahtjeva prilikom odlučivanja, tvrdi Abazović u prijavi.

Abazović navodi da nije bilo ni navođenja "značaja poslova", koji podnosioci zahtjeva obavljaju.

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je zahtjev predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Suzani Pribilović, kao i poslnicima SD-a Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću.

U SDT-u je, kako navode, formiran krivični predmet protiv tih poslanika i protiv još sedam osoba za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a povodom raspodjele stanova državnim funkcionerima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније