Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

28. 07. 2022. 20:58   >>  21:04

EUROPOL O "FLORIDI I"

Pretreseno 37 lokacija širom Evrope, otkrivene veze sa 'Ndrangetom

Europol je objavio saopštenje o akciji "Florida I" koju je juče sprovela crnogorska policija, ističući da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Europola. Kako se navodi, akcija je dovela do demontaže kriminalne organizacije koji je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire. 

"Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istraga posle zapljene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije 'Ndrangeta. Istia akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu", piše u saopštenju Europola. 

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajciri širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji), navodi se u saopštenju i ističe da su zaplijenjeni skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac.

"Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire. Sa sjedištem u Hagu, Holandija, podržavamo 27 država članica EU u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Takođe radimo sa mnogim zemljama koje nisu u EU i međunarodnim organizacijama", navedeno je u saopštenju. 

U međunarodnoj policijskoj akciji "Florida I" uhapšeno je osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopštila je Uprava policije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније