Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./KRIK ]

14. 06. 2022. 08:04   >>  08:02 2

SUĐENJE ZVICERU U NS

Do pasoša se nije moglo bez dva svjedoka i stranog dokumenta

Na suđenju osumnjičenom vođi "kavačkog klana" Radoju Zviceru zbog korišćenja lažnog pasoša juče je u Višem sudu u Novom Sadu svjedočio Branislav Đurđev, nekadašnji šef odsjeka za upravne poslove novosadske policijske uprave. Zvicer je u bjekstvu, a uprkos optužbama vrha vlasti da priprema atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ovo je jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Zviceru je da dođe do lažnih lične karte i pasoša navodno pomogao policajac Milenko Đukić koji je optužen da mu je u periodu od 2015. do 2017. godine nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i lažno ga prijavio na adresi kod svog komšije u Temerinu. 

Tužilaštvo tvrdi da je uvidom u policijski sistem Đukić vidio da se Zec odselio u Australiju još 1998. godine, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi zbog čega je bilo pogodno iskoristiti njegove podatke.

Đukić je na prošlom suđenju rekao da nije kriv i da je mislio da se zaista radi o Slobodanu Zecu. Ispričao je da ga je sa Zvicerom upoznao Davorin Baltić, inače bitan član "kavačkog klan"a ubijen u januaru 2018. i tvrdio da do ubistva nije znao da je Baltić iz kriminogene sredine.

Branislav Đurđev, kako prenosi KRIK, tokom svjedočenja govorio je o pravilima koja važe kada se nekome prvi put izdaje lična karta, kakav je slučaj bio sa Slobodanom Zecom, odnosno Zvicerom.

Đurđev je ispričao da je dovoljno da osoba koja se prijavljuje na određenu adresu donese originalni vlasnički list i ličnu kartu vlasnika nekretnine i time se smatra da postoji njegova saglasnost.

Objasnio je i da se, ukoliko neko prvi put vadi biometrijski dokument u Srbiji, njegov identitet utvrđuje izjavom dva svjedoka ili stranim dokumentom, ali da se taj predmet u svakom slučaju šalje na provjeru statusa državljanstva u Beograd. Tek nakon toga, tvrdi on, pristupilo bi se izradi dokumenata.

Sudiju Anu Stamenković zanimalo je da li je bilo potrebno i da dva svjedoka posvjedoče o identitetu i da se priloži strani dokument ili samo jedno od ta dva, ali je Đurđev rekao da se, zbog protoka vremena, ne sjeća.

Suđenje će biti nastavljeno sredinom septembra do kada bi trebalo da sud pribavi podatke o tome kada je Đukić bio na odmoru i da li je uopšte mogao da vrši provjere za Zvicera, a što mu tužilaštvo stavlja na teret.

Zvicer je, piše u optužnici, šest puta tokom 2015. godine i 2016. godine koristio lažni pasoš za prelazak granice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније