Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

O.Z.

27. 05. 2022. 15:51   >>  19:08

MANS TRAŽI

VDT da preispita rad tužiteljke u slučaju Mugoše i Carina

Nakon što je Viši sud Crne Gore, odnosno vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Pean, danas donio odluku da Miomir Mugoša nije zloupotrijebio službeni položaj pri prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji "Carine", očekujemo promptnu reakciju Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva, saopštila je NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Insistiramo da Maja Jovanović, v.d. Vrhovnog državnog tužioca, bez odlaganja utvrdi da li je bilo propusta u radi i istrazi specijalne državne tužiteljke Sanje Jovićević, a naravno i da Specijalno državno tužilaštvo podnese žalbu na ovakvu presudu", kazali su iz MANS-a.

Podsjetili su da su još 2007. godine prijavili Mugošu zbog nezakonite prodaje zemljišta "Carinama", i to nakon što je obustavljena tenderska procedura u okviru koje su „Carine“ nudile preko 13 miliona eura za predmetno zemljište, da bi ga potom ustupili istoj kompaniji za samo 2,5 miliona eura, i to svega par mjeseci nakon prekida tendera zbog odustanka "Carina".

"Tu krivičnu prijavu je, 2008. godine, odbacio Saša Čađenović, tada zamjenik tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a sada specijalni državni tužilac", navodi se u saopštenju.

MANS je, kako su kazali, potom podnio još dvije krivične prijave zbog ovog slučaja, prvu nakon što je Osnovni sud u Podgorici 2010. godine poništio odluku o ustupanju zemljišta „Carinama, i to po žalbi drugih učesnika u tenderu, a drugu 2012. godine, nakon što je Mugoša potpisao još jednu odluku o ustupanju zemljišta Carinama, i to za identičan, sporan iznos od 2,5 miliona eura, i uprkos izmjenama planske dokumentacije koje su se u međuvremenu desile, čime je vrijednost zemljišta dodatno porasla.

Navodi se da je posljednja prijava teretila i Čedomira Popovića, vlasnika kompanije "Carine", za koga nikada nije utvrđeno da li je i na koji način uticao na Mugošu, kao i koliki je iznos koristi koju su Popović i njegova kompanija stekli u ovom postupku.

"Ipak, Mugoša je saslušan u SDT-u tek 2017. godine, punih deset godina nakon što se slučaj desio, da bi Viši sud potvrdio optužnicu na proljeće 2018. godine. Docnije, optužnica nije potvrđena za tadašnje najbliže Mugošine saradnike. Posle četiri godine i više odlaganja, specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević ipak nije uspjela da pred sudom dokaže da je Mugoša oštetio budžet Glavnog grada Podgorice u iznosu od 6,7 miliona eura, što je cifra koju su utvrdili vještaci u toku suđenja", kazali su iz MANS-a.

Zbog svega navedenog, kako su ocijenili, potrebno je bez odlaganja izvršiti kontrolu rada specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, i utvrditi da li na strani tužilaštva postoji odgovornost za ovakav ishod optužnice koja se navodno temeljila na dugogodišnjoj istrazi.

"Svi dokazi koji su i danas na raspolaganju javnosti jasno ukazuju na ozbiljne sumnje da je Mugoša najgrublje prekršio zakon insistirajući na prodaji zemljišta „Carinama“ po višestruko nižoj cijeni od tržišne, a kasnije i uprkos izmjenama planske dokumentacije koja je izazvala dodatan rast vrijednosti gradskih parcela, naveli su iz MANS-a.

Istakli su da se radi o predmetu koji je ekstremno važan za integritet novog sastava tužilaštva, iz razloga što se radi o mogućoj korupciji na najvišem nivou.

"Bilo kakva „korisna greška“ i/ili „nejasnoća“ u vođenju ove istrage morala bi biti ispitana i najstrožije sankcionisana", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније