Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

O.Z. [ Izvor: Libertas ]

26. 05. 2022. 16:59   >>  17:02 2

NOVI ČLANAK LIBERTASA

Da li je Baković skinuo ime Tamare Zvicer sa potjernice?

Enis Baković, koji je do 1. marta 2021. godine bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, prema dokumentima Europola, u koje je Libertas imao uvid, navodno je skinuo ime Tamare Zvicer, supruge šefa zloglasnog kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, sa crvene potjernice Interpola.

U dokumentu Europola piše da je “Radoje Zvicer, 5. februara 2021. godine, poslao poruku, preko SKY aplikacije, policajcu Petru Lazoviću da njegova supruga Tamara Zvicer ne može da pređe granicu Crne Gore zbog crvene potjernice Interpola”, prenosi Libertas.

“Lazović je poslao poruku policajcu Enisu Bakoviću koji je izbrisao obavještenje, i o tome obavijestio Lazovića. Lazović je proslijedio odgovor Bakovića Zviceru“, piše u dokumentu Agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona – Europol.

Libertas je tražio od Bakovića komentar i objašnjenje zašto je to učinio, a on je odgovorio da to nikada nije uradio.

“Nikada, pa ni u periodu koji navodite, nijesam izbrisao, niti kao starješina dao nalog da se izbriše bilo kakva potjernica ili Interpolovo obavještenje za osobu Tamaru Zvicer“, odgovorio je Baković.

On je kazao da za raspisivanje potjernice mora postojati naredba nadležnog suda, a ako je u pitanju međunarodna potjernica, mora joj prethoditi saglasnost Ministarstva pravde. Potjernica se, objasnio je Baković, ne može izbrisati bez naredbe nadležnog suda o njenom povlačenju.

“Budući da se radi o podacima koji predstavljaju službenu tajnu, ja vam više od ovoga ne mogu saopštiti. Ali, istine radi, ukazujem da se evidencija o svakoj izdatoj potjernici i eventualnom brisanju i svakoj preduzetoj radnji u vezi sa tim, nalazi u Interpolovoj bazi podataka Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Uprave policije Crne Gore. Tako da nadležni organi lako mogu provjeriti zakonitost postupanja”, naveo je Baković u pisanom odgovoru Libertasu.

“Konačno, kao što sam se medijski oglasio povodom vašeg prvog teksta u kojem me pominjete, ponovo ukazujem da sam, za vrijeme službe u Upravi policije, postupao profesionalno i zakonito i ponovo ističem da stojim na raspolaganju da nadležni organi ispitaju moj rad i postupanje”, napisao je Baković.

Dokument Europola sa transkriptima komunikacija policajaca Ljuba Milovića i Petra Lazovića sa šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost.

“Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola.

Europol u tom dokumentu sugeriše da “bi trebalo istražiti i umiješanost policajca Enisa Bakovića, a u vezi sa obavještenjem Interpola i uloge Tamare Zvicer“.

Interpolova potjernica je međunarodno upozorenje, to jest objava, koju izdaje ta međunarodna policijska organizacija zbog razmjene informacija o zločinima, kriminalcima i prijetnjama iz policije u zemlji članici (ili od autorizovanog međunarodnog entiteta) za odgovarajuće službe širom sviieta.

Informacije koje se prenose preko potjernice tiču se pojedinaca koji su traženi za ozbiljne zločine.

Potjernice koje izdaje Interpol nastaju ili sopstvenom inicijativom te organizacije, ili su zasnovane na zahtjevima od Nacionalnih centralnih biroa (NCB).

Postoji osam vrsta potjernica od kojih je sedam označeno bojama: crvena, plava, zelena, žuta, crna, narandžasta i ljubičasta. Najpoznatija je crvena potjernica koja je “najbliži instrument za međunarodni nalog za hapšenje u upotrebi danas“.

Ona označava potraživanje lokacije i hapšenja osobe koja je tražena sudskom jurisdikcijom ili od međunarodnog suda sa ciljem ekstradicije (izručenja).

Plava Interpolova potjernica izdaje se za lociranje, identifikovanje ili nalaženje informacija o osobi od značaja u krivičnoj istrazi.

Zelena se izdaje za upozoravanje o kriminalnim aktivnostima osobe, ako se ta osoba smatra mogućom prijetnjom za javnu bezbjednost itd.

Iz Uprave policije Libertasu je saopšteno da NCB Interpola Podgorica “potražuje Radoja Zvicera na međunarodnom planu u cilju lišenja slobode od 26. maja 2021. godine“ i da je potjernica raspisana na osnovu naredbe za raspisivanje potjernice Višeg suda u Podgorici.

Za Tamarom Zvicer, piše u odgovoru Uprave policije, “ne postoji naredba za raspisivanje potjernice nijednog suda u Crnoj Gori“.

“Pa, samim tim, ne postoji ni međunarodna potjernica za lišenje slobode od strane NCB Interpol Podgorica. Ona, takođe, u ranijem periodu nije bila predmet međunarodne potjernice za lišenje slobode NCB Interpol Podgorica“, navodi se u odgovorima koje je Libertas dobio iz Uprave policije 6. maja ove godine.

Za Kotoranku, Tamaru Zvicer, prvi put se u javnosti čulo u maju 2020. godine kada je u Ukrajini pokušano ubistvo njenog muža Radoja.

Tada su dvojica maskiranih napadača presrela Zvicera dok je trenirao u blizini zgrade u kojoj je živio i ispalila u njega više hitaca iz pištolja.

Video-snimci su potom pokazali da je Tamara, nakon što je čula pucnje, istrčala iz zgrade sa pištoljem u rukama i zapucala ka napadačima na njenog supruga. Ona je, vjerovatno, tim postupkom spasila muža smrti.

Enis Baković je smijenjen 1. marta prošle godine sa funkcije pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije. On je na toj poziciji bio od 2017. godine kada je napustio Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici gdje je obavljao dužnost zamjenika osnovnog državnog tužioca.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније