Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./I.P. ]

24. 05. 2022. 16:41 >> 16:42
1

POLICIJA AUSTRALIJE POTVRDILA

Aleksandar Nikolić pred sudom zbog optužbi za šverc 320 kg kokaina

Australijska federalna policija (AFP) uhapsila je pedesetjednogodišnjeg državljanina Crne Gore zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju kokaina čija je vrijednost procijenjena na 128 miliona dolara. To je navedeno u zvaničnom saopštenju policije u Australiji. Kako je prenio portal thewest.com.au riječ je o Aleksandru Nikoliću, državljaninu Crne Gore.

Prema pisanju tog portala, Nikolić će se uskoro pojaviti pred sudom.

Savezna policija (AFP) optužila je 51-godišnjeg kapetana broda za njegovu navodnu ulogu u zavjeri za uvoz 320 kilograma kokaina u Australiju preko Zapadne Australije.

Očekuje se, po saopštenju policije, da će se crnogorski državljanin danas (utorak, 24. maja 2022. godine) pojaviti pred sudom South Hedland nakon što je uhapšen na teretnom brodu Interlink Veracity i kasnije optužen za šverc droge. 

AFP je uhapsila muškarca nakon što je forenzički pregled mobilnog uređaja koji je od njega oduzet prošle sedmice navodno ukazao na poruke koje se odnose na uvoz droge.

Vlasti su zaplijenile kokain - vrijedan oko 128 miliona dolara - u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su htjeli da preuzmu umotanu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Policija u saopštenju tvrdi da je 51-godišnji muškarac čekao dok se brod nije usidrio u australijskim vodama oko 28 kilometara od Port Hedlanda 14. maja i onda je ispustio pakete u okean radi preuzimanja.

Druga dvojica optuženih - njemački državljanin i muškarac iz Novog Južnog Velsa - navodno su te večeri koristili mali čamac da pokupe drogu iz vode.

Vršilac dužnosti pomoćnika komesara AFP-a John Tanti rekao je da su AFP i njihovi partneri upozorili da su zapljena droge i prva hapšenja samo početak istrage i da će biti neumoljivi u gonjenju bilo koga umiješanog u taj poduhvat.

"Transnacionalni organizovani kriminalni klanovi oslanjaju se na ljude koji su spremni da zloupotrijebe pristup i uticaj koji imaju kroz svoje zaposlenje kako bi pomogli u donošenju zabranjenih droga u Australiju, kao što je optuženi navodno učinio u ovom slučaju. AFP takođe radi sa međunarodnim partnerima kako bi atakovao na ove klanove organizovanog kriminala i osigurao da ne mogu profitirati na račun australijskih zajednica", rekao je Tanti.

Zamjenik komesara policijskih snaga Col Blanch rekao je da je hapšenje preko noći dodatno pokazalo da će ljudi koji su umiješani u navodni uvoz nedozvoljenih droga biti aktivno gonjeni.

“Naša poruka onima koji razmišljaju o uključivanju u druge operacije trgovine drogom je jednostavna – nemojte. Mi ćemo vas pratiti bez obzira na vašu ulogu ili lokaciju u svijetu", rekao je Blanch. 

Policijski zvanićnik Shaun Senior rekao je da je agencija zadržala snažno prisustvo duž obale zapadne Australije i da je ovo treće hapšenje u ovoj operaciji i još jedna ilustracija bliske saradnje sa partnerima.

Ovaj 51-godišnji muškarac iz Crne Gore optužen je za uvoz komercijalne količine granične droge, odnosno kokaina, suprotno članu 307.1 (1) Krivičnog zakonika iz 1995. (Cth), piše u saopštenju policije. 

Za to krivično djelo predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora, prenijela je australijska policija. 

Njemački državljanin, star 37 godina, i muškarac iz Novog Južnog Velsa, star 49 godina, optuženi su za šverc droge. Njima je određen pritvor, a naredna izmjena u sudnici je 15. juna. 

Australijski Daily Cargo News piše da su tamošnje vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina – za koji kažu da vrijedi oko 128 miliona dolara – u Port Hedlandu 15. maja.

Osumnjičeni crnogorski državljanin pred sudom bi trebalo da se pojavi tokom dana u Južnom Hedlandu, nakon što je uhapšen na "Interlink Veracitiju" juče i kasnije optužen.

Hapšenje je obavljeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja koji je zaplijenjen prošle nedjelje, tokom čega su navodno otkrivene poruke koje se odnose na krijumčarenje droge.

Vlasti su zaplijenile kokain u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su pokupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније