Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

20. 04. 2022. 14:56 >> 14:57

ĆETKOVIĆ NAPADNUTA NA RADNOM ZADATKU

Sindikat medija osudio napad na novinarku Vijesti

Novinarka Vijesti Jadranka Ćetković saslušana je juče u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, zbog incidenta koji se desio prošle sedmice ispred zgrade Višeg i Osnovnog suda, kada je tokom obavljanja radnog zadataka Ćetkovićevoj prišao mladić i pokušao da joj otme telefon.

Ćetković je, prenose Vijesti, bila na radnom zadatku praćenja izricanja presude za silovanje Bjelopoljcu A.Z., kojemu je juče izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine za to krivično djelo.

Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Danijela Đuković je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 sata osumnjičenom A.Z, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo prinuda na štetu novinarke Vijesti Jadranke Ćetković.

"Krivičnom prijavom je predstavljeno da je osumnjičeni dana 19.04.2022. godine, oko 13:00 časova, ispred zgrade Osnovnog suda u Bijelom Polju, silom prinudio oštećenu - novinarku J.Ć. da ne učini posao od javnog značaja - snimanje i fotografisanje događaja, na način što joj je povišenim tonom uputio riječi 'Alo, šta snimaš, nemoj da snimaš' , a zatim dotrčao do nje, uhvatio njen mobilni telefon i onemogućio je da snima govoreći joj 'Ostavi to, ne možeš da snimaš'", piše u saopštenju bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva.

U odnosu na ovaj slučaj reagovao je Sindikat medija Crne Gore koji je naoštrije osudio napad na novinarku Jadranku Ćetković. 

"Ujedno pozdravljamo odluku Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju da se napadač A.Z. zadrži u pritvoru zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo prinuda na štetu novinarke Vijesti Jadranke Ćetković. Podsjećamo, za to krivično djelo je izmijenjenim Krivičnim zakonikom predviđena oštrija zatvorska kazna ukoliko je učinjena prema osobi koje vrši poslove od javnog značaja, što je u ovom slučaju novinarka", kazali su iz Sindikata medija.

Oni su kazali da je "dobro  što tužilaštva primjenjuju odredbe za čije izmjene se SMCG zalagao godinama, ali ujedno zabrinjava podatak da je napad na koleginicu Ćetković četvrti koji se desio ove godine, a gdje su žrtve novinari i novinarke. Na sličan način je prije svega nekoliko dana napadnuta ekipa Gradske televizije, a početkom godine i dopisnik Javnog servisa RTCG iz Nikšića – tokom obavljanja zadatka, uz prijetnje i psovke", podsjećaju iz Sindikata za medije.

SMCG želi da skrene pažnju javnosti na opasnost i ozbiljnost takvog odnosa prema medijskim radnicima i apeluju da se prestane sa takvim ponašanjem, jer svim zaposlenima u medijima mora biti dozvoljeno da neometano i bez straha za ličnu bezbjednost rade svoj posao. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније