Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kajla Epštajn - BBC Njuz  [ BBC ]

14. 09. 2024. 16:44   >>  18:10

Politika: Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije ruskim državnim medijima

Američki državni sekretar najavio je nove sankcije za RT, nekadašnju Raša Tudej (Russia Today), optužujući je, između ostalog, za „podrivanje demokratije u njegovoj zemlji".

Američki državni sekretar Entoni Blinken
Getty Images
Američki državni sekretar Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je nove sankcije ruskoj medijskoj kući RT, nekadašnjoj Raša Tudej (Russia Today), optužujući je da je „de fakto produžena ruka ruskog obaveštajnog aparata".

Najviši američki diplomata rekao je novinarima u petak da je RT deo mreže medijskih kuća koje podržava Rusija i koje pokušavaju da prikriveno „podrivaju demokratiju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)".

On je dodao da je ruska vlada „unutar RT ubacila jedinicu sa sajber operativnim sposobnostima i vezama sa ruskim obaveštajnim službama".

RT je uživo emitovao komentare Blinkena na društvenoj mreži Iks i proglasio ove tvrdnje „najnovijom teorijom zavere SAD".

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi u SAD trebalo da se uvede „nova profesija", specijalista za sankcije uvedene Rusiji.

Odgovarajući na američke navode da je RT pokušao da utiče na izbore, glavna urednica ove kuće Margarita Simonjan, koju je od prošle nedelje takođe pod američkim sankcijama, rekla je da su oni odlični nastavnici, dodajući da je mnogo zaposlenih na ruskom kanalu studiralo u SAD, uz američko finansiranje.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Stejt department je optužio nekadašnji Raša tudej, da se bavi „informativnim operacijama, tajnim uticajem i vojnim nabavkama" u zemljama Evrope, Afrike, Severne i Južne Amerike.

Blinken je takođe optužio RT da vodi onlajn prikupljanje sredstava za kupovinu pancira, snajperskih pušaka, dronova i druge opreme za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini.

Mreža, kako je rekao, takođe pokušava da utiče na politiku Moldavije u koordinaciji sa ruskim obaveštajnim službama uoči predsedničkih izbora u oktobru 2024.

SAD su već optužile dvojicu zaposlenih na ruskom servisu zbog navodnog pokušaja mešanja u ovogodišnje predsedničke izbore, da bi američki zvaničnici u petak rekli da je državni emiter odigrao veću ulogu u naporima Rusije na podrivanju demokratije.

Ova medijska organizacija koju finansira država, odgovorila je podrugljivo na optužbe američke vlade, rekavši u izjavi za BBC da je „2016. zove i da želi nazad svoje klišee".

„Tri stvari su u životu sigurne: smrt, porezi i mešanje RT-a u američke izbore."

Blinken je na konferenciji za novinare rekao: „Naš najmoćniji lek protiv ruskih laži je istina."

„Ona baca jako svetlo na ono što Kremlj pokušava da učini pod okriljem tame", dodao je.

Takođe je naglasio da sankcije nisu povezane sa sadržajem izveštavanja ove kuće i potvrdio podršku SAD nezavisnom novinarstvu.

„Aktivnosti prikrivenog uticaja nisu novinarstvo", rekao je on.

Ovo saopštenje je jedno u nizu akcija koje je američka vlada preduzela protiv ruskih državnih medija kako se približavaju izbori 2024.

Stejt department je takođe okarakterisao RT kao stranu misiju.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније