Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Slobodan Maričić - BBC novinar  [ BBC ]

04. 08. 2024. 00:50   >>  01:12

Olimpijske igre u Parizu: Bogdanovićevih 30 za rekord, Srbija preko Južnog Sudana do četvrtfinala

Posle poraza od Sjedinjenih Država i pobede nad Portorikom, košarkaši Srbije savladali su Južni Sudan, čime su se plasirali u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu.

bogdan bogdanović
REUTERS/Brian Snyder

Plan košarkaške reprezentacije Srbije pred Olimpijske igre glasio je dve obavezne pobede u grupnoj fazi protiv Portorika i Južnog Sudana, i uraditi šta se može protiv moćne Amerike.

I taj plan je ispunjen.

U poslednjem kolu grupe C, Srbija je savladala borbeni Južni Sudan 96:85, čime je obezbedila plasman u četvrtfinale, gde je u utorak, 6. avgusta, od 14.30 čeka Australija, a u potencijalnom polufinalu bolji iz duela SAD i Brazila.

Imala je Srbija prednost tokom čitavog meča, odvajala se nekoliko puta na korak od dvocifrene razlike, ali bi se selekcija Južnog Sudana uvek vraćala, pre svega šutevima za tri poena.

Otpor afričke selekcije slomljen je tek u poslednjoj četvrtini, kada su 'orlovi' prvi put prešli tu magičnu brojku od deset poena prednosti.

Najbolji u taboru Srbije bili su kapiten Bogdan Bogdanović sa 30 poena i Nikola Jokić sa 22 poena i 13 skokova, dok je Vasilije Micić dodao 15 poena.

Bogdanović će dobro pamtiti ovaj meč, jer je na njemu postao rekorder po broju postignutih poena u nacionalnom dresu, prestigavši prethodnog kapitena Miloša Teodosića.

U sastavu Južnog Sudana prednjačio je Karlik Džouns, najavljen kao novo pojačanje Partizana, koji je postigao 17 poena, uz deset asistencija. Marijal Šajok je takođe došao do 17 poena, a Nuni Omot 14.

„Bilo je dobro. Igrali smo timsku košarku, saigrači su me pokrenuli, osećao sam se dobro u nekoliko šuteva kada sam ih pogodio. Najvažnija je pobeda", izjavio je Bogdanović posle meča.

Selektor Svetislav Pešić dodao je da je utakmica bila „spektakl", dok je Južni Sudan nazvao „neobičnom ekipom", koja igra „košarku budućnosti".

„Imaju mentalnu snagu i ne gledaju ko je protivnik, samo sebe, ali uspeli smo da ih uvedemo u naš ritam i igramo kako mi želimo. Znalo se kad se šta radi, a to njima otežava posao", rekao je Pešić.

Rojal Ajvi, selektor Južnog Sudana, na kraju meča bio je vrlo nezadovoljan suđenjem, nazvavši sve „lakrdijom", uz pitanje zašto na Olimpijskim igrama nema sudija iz Afrike.

bogdan bogdanović
REUTERS/Evelyn Hockstein

Na kraju grupne faze, moćna selekcija Amerike - najveći favorit za zlato u Parizu - završila je kao prva u grupi C, sa sve tri pobede.

Srbija je druga, posle poraza od Sjedinjenih Država 110:84 i pobede nad Portorikom 107:66, dok je Južni Sudan treći, sa jednom pobedom nad Portorikom.

Plasman u četvrtfinale obezbedile su dve najbolje ekipe iz svake grupe i dve najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije, gde ipak nema Južnog Sudana.

Pobedi Srbije radovala se i Grčka, kojoj je čekala trijumf 'orlova' od najmanje tri razlike kako bi se našla u četvrtfinalu.

'Orlovi' na kraju nisu imali sreće prilikom žreba, koji ih je smestio na istu stranu kostura gde je i NBA zvezdama krcata selekcija SAD.

Na drugoj strani žreba su susreti Grčke i prvaka sveta Nemačke, kao i duel Kanade i Francuske.

Četvrtfinalni mečevi su 6. avgusta, polufinala dva dana kasnije, dok su finale i meč za treće mesto 10. avgusta - i sve se to dešava u Parizu, za razliku od mečeva grupne faze, koje je Srbija igrala u Lilu.

Titulu iz Tokija brani Amerika, koja u poslednjih 30 godina samo dva puta nije uzela zlato - 1988. u Seulu i 2004. u Atini.


Pogledajte video: Kaman Maluač, 17-godišnje košarkaško čudo iz Južnog Sudana


Tok meča:

Meč je otvoren trojkom Južnog Sudana, ali je već u sledećem napadu Nikola Jokić uzvratio istom merom, pa proigrao Filipa Petruševa za lako zakucavanje.

Njih dvojica odlično su sarađivali i protiv Portorika, tako da je reprezentacija Srbije izgleda dobila novi tandem u napadu.

Kada je Bogdanović pogodio za tri, a Petrušev ponovo bio precizan, „orlovi" su otišli na šest poena razlike.

Petrušev
Reuters
Filip Petrušev

Međutim, košarkaši Južnog Sudana se nisu dali.

Sve vreme su držali priključak i pre svega trojkama - njihovim najjačim oružjem - prvo smanje razliku, a potom i dođu do vođstva od tri poena.

Nije to dugo trajalo, Ognjen Dobrić je brzo izjednačio.

Na kraju prvih deset minuta igre, Srbija je ipak imala prednost 23:22.

Jokić
Reuters
Jokić je uz sebe uvek imao nekoliko čuvara
Jokić
EPA

Druga četvrtina počela je identično - trojkom afričke selekcije.

Jokić ovog puta nije uzvratio, ali jeste njegov kolega sa centarske pozicije Nikola Milutinov i to zakucavanjem uz faul.

Srbije je polako, korak po korak, uvećavala prednost, koja je trojkom Nikole Jovića iznosila devet poena.

Južni Sudan se sa dve trojke vratio na minus tri, da bi posle jednog odličnog zakucavanja došli i do izjednačenja.

Mogli su i do vođstva, ali su u jednom napadu promašili čak tri otvorena šuta za tri poena.

Južni Sudan
Reuters

Kapiten Bogdanović ponovo trojkom - njegovim u tom trenutku već 12 poenom, čime je pokazao koliko je raspoložen - potom „orlovima" donosi pet razlike.

Na poluvremenu je bilo 47:44 za Srbiju.

Jokić je već u tom trenutku bio blizu dabl-dabla (dvocifrenog učinka u dve statističke kategorije), sa 14 poena i osam skokova, ali i Karlik Džouns sa 10 poena i sedam asistencija.

Džouns u prvom poluvremenu ni u jednom trenutku nije izašao iz igre, a isto će biti i u drugom - odigrao je svih 40 minuta.

Jović
Reuters

Druga četvrtina počela je odličnom saradnjom Jokića i Bogdanovića i trojkom Vasilija Micića, kojima se Srbija penje na osam razlike.

Međutim, veoma brzo se ponavlja slika iz prvog dela.

Južni Sudan se trojkama i brzopletim greškama 'orlova' ponovo vraća na samo nekoliko poena razlike.

Kada je Venjen Gejbrijel snažno zakucao za samo minus jedan, Pešić je tajmautom morao da razdrma njegove košarkaše.

Bogdanović ponovo preuzima stvari u sopstvene ruke i sa dve trojke donosi Srbiji sedam poena prednosti, ali se Južni Sudan opet vraća.

Kada Jović zakucavanjem 'orlovima' doneo devet poena razlike, mnogi su mislili da bi Srbija mogla da uvede meč u mirnu završnicu.

Na kraju treće četvrtine bilo je 72:67.

Džouns
Reuters
Novi košarkaš Partizana Džouns je predvodio selekciju Južnog Sudana

Ipak, afrička selekcija se već u prvom minutu četvrte četvrtine vraća na poen zaostatka.

Srbija tada uzvraća i ponovo dolazi do plus sedam, gde je ključnu rolu odigrao je Bogdanović sa dve trojke.

Kada je Micić pogodio za tri, a Marko Gudurić koji sekund kasnije ukrao loptu i progirao Petruševa za brze poene, 'orlovi' su se ponovo odvojili na devet poena viška.

Micić potom prvi put pod početka meča donosi dvocifrenu prednost, pa Dobrić povećava na +13 - otpor borbe afričke selekcije tu je konačno slomljen.

Imali je Srbija do kraja meča i 17 poena prednosti, ali je Južni Sudan uspeo da ublaži poraz.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније