Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Predrag Vujić - BBC na srpskom  [ BBC ]

02. 08. 2024. 10:03   >>  12:11

Olimpijske igre u Parizu 2024: Oproštaj Endija Mareja od tenisa i želja da Đoković osvoji zlato

Marej je odigrao poslednji meč u karijeri. Sa pariske šljake je ispraćen ovacijama, a onda je rekao i šta mu je poslednja teniska želja.

endi marej
RONALD WITTEK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Oproštaj Endija Mareja od profesionalnog tenisa

Prijateljstvo Endija Mareja i Novaka Đokovića dugo je nekoliko decenija.

Još od dečačkih dana, kada su tek počinjali da igraju tenis, Marej i Đoković su postali bliski, a Škotlanđanin je bio jedan od retkih igrača koji je stao uz Srbina tokom australijske golgote u jeku pandemije korona virusa 2022.

Marej je u četvrtak uveče u Parizu odigrao poslednji meč u karijeri.

Izgubio je u dublu u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Parizu, u paru sa Denom Evansom, a suze su navirale na oči dok mu je publika klicala: „Endi, Endi".

Na konferenciji za novinare posle meča, novinar argentinskog portala Klej (šljaka na engleskom jeziku), upitao ga je šta je poslednja želja u karijeri, ili prva u penziji.

„Da Novak osvoji zlatnu medalju u Parizu. To mu mnogo znači, svaki put kada igra za svoju zemlju, vidi se koliko je bitno za njega.

„Ne pokazuje toliko emocija kao neki drugi igrači na turnirima, ali kada igra za Srbiju te emocije prosto izbijaju iz njega. Bilo bi fantastično kada bi mogao da osvoji olimpijsko zlato".

Marej je jedan od nekolicine tenisera krivih što Đoković nikada do sada nije igrao u olimpijskom finalu.

Na Vimbldonu tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, Britanac ga je pobedio 2:0 u setovima i poslao u meč za bronzanu medalju protiv Huana Martina Del Potra, koji je Đoković izgubio.

Pred tridesetak novinara u burnoj noći u Parizu, Škot je istakao veliko rivalstvo koje je imao sa, kako je rekao, prijateljem Đokovićem.

„Moji najvažniji mečevi su uglavnom bili protiv Đokovića. Finale u Australiji, igrali smo finala na svim grend slemovima, igrali smo na Olimpijskim igrama...

„Novak je neko koga poznajem od jedanaeste godine", prisetio se Marej.

Đoković, Marej, Federer, Nadal
ALBERTO MARTIN/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nekadašnja Velika četvorka svetskog tenisa: Đoković, Marej, Federer i Nadal - fotografija iz 2013.

Do dve od ukupno tri grend slem titule u karijeri, Marej je stigao upravo protiv Đokovića - na US Openu 2012. i na Vimbldonu naredne godine.

Ali je i Đoković bio nemilosrdan prema Mareju - dobio je četiri od pet njihovih finalnih susreta na Australijan openu, kao i finale na francuskom Rolan Garosu 2016.

Svi su plakali

Džonatan Jurejko, BBC, Pariz

Endi Marej je plakao. Den Evans je plakao. Čak je i televizijska voditeljka BBC Kler Bolding plakala.

U trenucima nakon što se Marejeva slavna karijera završila na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., došlo je do izliva emocija.

To je na francuskoj šljaci osetio Marej, njegov britanski saigrač, hiljade navijača koji su skandirali njegovo ime.

Emocije su mogle da se osete širom Britanije koji više neće gledati igre jedne od nacionalnih sportskih ikona da igra profesionalno, a reakcija BBC voditeljke je sumirala osećanja mnogih koji su gledali ovog britanskog heroja tokom godina.

„Bio je ovo moj poslednji takmičarski meč u karijeri i naravno da je sve bilo vrlo emotivno", rekao je Marej, kome je sa tribina aplaudirala i njegova majka Džudi.

„Ali sada sam iskreno srećan. Zadovoljan sam kako se završilo."

Mareju, naravno, nije strano da bude emotivan u javnosti.

Čuvene su suze na Centralnom terenu Vimbldona nakon što je izgubio od Rodžera Federera u finalu 2012. godine, čime je konačno zadobio veći deo britanske javnosti.

Pre toga, izgubio je finale Australijan opena 2010. od Rodžera Federera, šaleći se potom da može da „plače kao Rodžer... šteta što ne mogu da igram kao on".

Kada je konačno osvojio grend slem titulu - i još dve posle toga - povreda je dovela do još suza.

Tokom turnira u Americi 2018. jecao je prekriven peškirom zbog bolova u kuku.

Uoči Australijan opena 2019, Marej se slomio na konferenciji za novinare pre turnira kada je otkrio da će možda morati da se povuče zbog predstojeće operacije kuka, za koju je mislio da će okončati njegovu karijeru.

Pet i po godina kasnije, i nakon što je iscedio z sebe poslednji atom snage, Marej je bio zadovoljan što je došao i taj dan.

„Fizički sam mogao izdržim napore i da nastupam na nivou koji je konkurentan.

„Ovde smo bili blizu ulaska u borbu za medalje. To je u redu, ali bol i nelagodnost u mom telu nisu dobri i zato sam srećan što završavam.

„Znam da je sada pravo vreme da završim", rekao je Marej.

Đoković o Mareju: 'Jedan od najvećih teniskih ratnika'

Posle finalnog udarca u profesionalnoj karijeri, Mareju su stizale ode.

Jedna od prvih od Novaka Đokovića, njegovog prijatelja iz detinjstva, još dok su razmenjivali lopticu u juniorskoj konkurenciji.

„Za njega imam samo reči pohvale", rekao je Srbin, rođen nedelju dana posle Mareja u maju 1987. godine.

„On je bio neverovatan takmičar na terenu i jedan od najvećih ratnika koje je tenis video.

„Njegov borbeni duh je nešto što će inspirisati mnoge generacije koje dolaze. Bio sam inspirisan njime iako smo istih godina."

đoković i marej
REUTERS/Hannah Mckay
Đoković i Marej na Vimbldonu 4. jula 2024.

Španac Karlos Alkaraz, četvorostruki grend slem pobednik, rekao je da je bilo „zadovoljstvo" deliti teren sa Marejem.

„Čestitam na legendarnoj karijeri i što si bio primer svima", rekao je 21-godišnji Španac.

Nekoliko minuta nakon što je Marej mahnuo publici na na oproštaju, Teniska asocijacija je saopštila je da je preimenovala glavni teren u engleskom Kvins klubu u 'Endi Marej arenu'.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније