Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džo Baur - dopisnik za specijalne izveštaje  [ BBC ]

16. 06. 2024. 18:18   >>  17. 06. 2024. 11:04

„Evropski spavač“: Noćni voz koji povezuje neke od najvećih gradova kontinenta

Nakon premijerne vožnje od Brisela do Berlina pre nekoliko meseci, voz je nedavno proširio liniju od Berlina do Praga

Noćni voz putuje ka evropskim gradovima
volkerpreusser/Alamy
Niz novih noćnih vozova sada povezuje velike evropske gradove i manje poznate destinacije

Uskočite u voz u jednoj zemlji, probudite se u drugoj, a možete i da se iskrcate kako biste istražili jedan od najfascinantnijih nemačkih krajolika.

U eri jeftinih, lou-kost letova, čini se da se jedno od nekadašnjih velikih obeležja zlatnog doba putovanja vratilo na velika vrata: noćni vozovi.

Kao ljubitelj železnice i putnik svestan ugljeničkog otiska, malo toga me inspiriše kao odlazak na spavanje u jednoj zemlji a buđenje u drugoj, sa pogledom na seoski krajolik koji zuji pored vas, znajući da me na poslednjoj stanici čekaju drugi jezik i kultura.

Zbog toga sam bio uzbuđen kad sam saznao da je, 10 meseci posle pokretanja premijerne noćne vožnje od Brisela do Berlina, odgovarajuće nazvani Evropski spavač nedavno proširio liniju od Berlina do Praga.

I dok vožnja od Brisela do Berlina obuhvata stanice u Antverpenu, Roterdamu i Amsterdamu, novoproširena ruta sada ima stajališta u Drezdenu i Bad Šandauu u Nemačkoj, i Dječinu, Usti na Labemu i Pragu u Češkoj Republici.

Putnici mogu da biraju između tri opcije karata: sedeća kola, kušet-kola i spavaća kola.

Evropski spavač je deo tekuće renesanse prekonoćnog evropskog putovanja železnicom - delom podstaknutog ulaganjima Evropske komisije u noćne vozove kako bi pomogla da se postignu njeni klimatski ciljevi.

U decembru 2023. godine, austrijska nacionalna železnica OBB proširila je liniju noćnog voza Najtdžet do Berlina, duž postojeće rute od Beča do Brisela.

Posle skoro čitave decenije nepostojeće linije, OBB i nemačka nacionalna železnica Dojče Ban takođe su u decembru pokrenuli novi 15-časovni prekonoćni voz na relaciji Pariz-Berlin.

Istog meseca, nova noćna železnička linija ponovo je pokrenuta između Pariza i Orijaka u Francuskoj, posle dvadesetogodišnjeg odsustva.

Spavaća kola u Evropskom spavaču
European Sleeper
Evropski spavač nudi kola za sedenje, kušet-kola i spavaća kola

Uprkos svom romanticizmu i šarmu, noćni vozovi ostaju i dalje uska niša među saobraćajnim sredstvima.

Vozovi na duge staze generalno su skuplji od mnogih ekvivalentnih letova avionom.

S druge strane, linije kao što je Evropski spavač voze samo triput nedeljno, dok direktni letovi između glavnih gradova često poleću nekoliko puta dnevno.

A opet, pored ekološke koristi od putovanja vozom, noćni vozovi takođe staju na intrigantnim, manje poznatim destinacijama na koje avioni ne putuju - kao što je jedna od novih destinacija Evropskog spavača, Bad Šandau.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Sa kartom u ruci, nedavno sam se ukrcao u Evropskog spavača u Berlinu.

Moj solo spavaći kupe imao je dva sedišta okrenuta jedno ka drugom sa izbledelim plišanim presvlakama i dodatnom posteljinom iznad.

Svi spavaći kupei mogu da prime do tri putnika (standardne opcije za sedenje i kušet mogu da prime šest), ali sam platio dodatnu cenu da mogu da rezervišem kupe samo za sebe.

Prema suosnivaču Evropskog spavača Krisu Engelsmanu, mnogi od vagona na liniji Brisel-Berlin datiraju iz pedesetih i šezdesetih, uz izvesna renoviranja.

Nedavno produžena linija do Praga pokrenuta je sa više savremenih vagona, među njima i klimatiziranim kušet-kolima.

Kompanija takođe ima dugoročne planove da ulaže u dodatnu obnovu kako bi stvorila novi izgled i doživljaj sa modernijim pogodnostima.

Engelsman procenjuje da Evropski spavač može da primi između 350 i 400 putnika, ali će kompanija dodati još vagona na vrhuncu letnje sezone kako bi primio i do 600 ljudi.

Na taj način, više putnika može da se ukrca u voz u 19:22 u Briselu, ode na spavanje gledajući holandski seoski krajolik i probudi se negde između Berlina i Drezdena pre nego što uđu u finiš u Pragu u 10:56.

Bastei je zadivljujuća formacija stena koja podupire skoro hiljadu godina stari zamak
Jorg Greuel/Getty Images
Bastei je zadivljujuća formacija stena koja podupire skoro hiljadu godina stari zamak

A opet, ljubitelji prirode bi mogli da uzmu u obzir silazak sa voza nekoliko stanica ranije, u Bad Šandauu, pre 09:00 sati.

Velike su šanse da većina međunarodnih putnika nije čula za ovaj saksonski grad sa oko 3.000 stanovnika.

Ako volite da putujete neutabanim stazama, to je verovatno najzahvalnija stanica na čitavoj ovoj maršruti.

Bad Šandau je železnička kapija za nemački nacionalni park Saksonska Švajcarska.

Sa nizom fotogeničnih gradova uz obalu zadivljujuće reke Elbe i sela povezanih sa pešačkom stazom Malerveg - dugom 116 kilometara, koja vijuga po regionu, penjući se usput oko 3.600 metara - pomislili biste na Saksonsku Švajcarsku kao nemačku verziju slavnog italijanskog Činkve Tere.

Zanimao me ovaj region otkako sam se preselio u Nemačku pre skoro osam godina, tako da kad sam sišao sa voza na železničkoj stanici u Bad Šandauu, kratko sam se prevezao trajektom preko svetlucave reke Elbe, upertlao patike za trčanje po trim stazi i krenuo da istražujem Malerveg.

Za strastvenog trkača kao što sam ja nema boljeg od krivudanja između oštrih vrhova planinskog masiva peščanika Elbe, dok osećate kako se vazduh komeša u dolinama sa kamenjem prekrivenim mahovinom, pre nego što se popnete na vrh formacija od stena Šramštajn uz pomoć niza lestvi radi panoramskog pogleda odozgo.

Planinski masiv peščanika Elbe provlači se duž parka kao kvrgava kičma, a sa vrha Šramštajna možete da vidite kako se litice prelivaju u nadovezujući nacionalni park Bohemska Švajcarska u Češkoj Republici.

Narednog dana sam se uputio u planinsko pešačenje dugo tri kilometra duž Malervega iz srednjevekovnog sela kao sa razglednice Štat Velen da bih stigao do nečega što bi mogao da bude najatraktivniji prizor regiona: Bastaj, zadivljujuća formacija od stena formirana pre više od milion godina koja podupire ostatke skoro hiljadu godina starog zamka.

Bastaj je odavno omiljen među turistima.

Godine 1824, šumski most Bastaj je izgrađen da bi planinarima pružio priliku da pobliže istraže formaciju od stena.

Interesovanje je brzo poraslo zbog čega je napravljen izdržljiviji most od peščanika 1851. godine.

Selo Štat Velen
dpa picture alliance/Alamy
Štat Velen je jedno od mnogih sela povezanih stazama za pešačenje u ovoj oblasti

Danas Bastaj privlači procenjenih 1,5 miliona turista godišnje, što ga čini najposećenijim mestom u nemačkom sistemu nacionalnih parkova.

A, opet, gužva može da se izbegne ako krenete ujutro ili tokom prelaznih sezona.

Bilo je oko 10:00 sati kad sam stigao do Ratena, najbližeg grada u luci do Bastaja, a trajekti su već bili dupke puni turistima koji su išli za Bastaj.


Saveti za pešačenje

Pešačke staze kao što je Malerveg su dobro obeležene, a autobusi po nacionalnom parku Saksonska Švajcarska i lokalni voz duž Elbe takođe su dostupni da pomognu da stignete do kraja staze ili se vratite u svoj hotel, a da ne morate u povratku ponovo da prelazite isti put.


Većina hotela i ferienvohnungena (vikendica) daće gostima kartu za neograničenu upotrebu regionalnog javnog prevoza, ali imajte na umu da je trajekt koji prelazi Elbu kod Ratena privatna vožnja i da prelazak košta dva evra.

Pored pešačenja i trčanja po stazama, postoji nešto za sve ljubitelje prirode u nacionalnom parku Saksonska Švajcarska.

Biciklisti mogu da se voze duž Elberadvega, jedne od najpopularnijih dugih biciklističkih staza u Nemačkoj.

Proteže se na 1.300 kilometara od planine Krkonoše u Češkoj Republici do grada Kukshavena, paralelno sa rekom Elbom duž čitavog puta sa pogledom na planinski masiv peščanika Elbe.

Možete takođe da se ukrcate na parobrod na rečnu turu ili da odaberete da veslate u kanuu, kajaku ili splavu po reci Elbi.

Nakon jednodnevne avanture, Bad Šandau je idealno mesto za odmor i opuštanje - na kraju krajeva „Bad" („banja" na nemačkom) se pojavljuje u samom imenu.

Banjska tradicija grada datira vekovima unazad zahvaljujući terapeutskim vodama i mnoštvu propratnih objekata.

Sa brižljivo obnovljenim vilama, Bad Šandau je savršena reprezentacija istorijskog nemačkog banjskog grada.

Oblast oko gradskog Kurparka (bukvalno „banja-park"), gde i dalje vozi tramvaj s kraja 19. veka, posebno je šarmantna.

Tramvaj je više nostalgična spora vožnja nego praktičan način prevoza (autobus broj 241 pokriva istu rutu za kraće vreme).

Međutim, vredno je makar jedne vožnje do poslednje stanice kod vodopada Lihtenhajn, gde možete da se vratite na Malerveg i nastavite avanturu peške do pitoresknog sela Šmilke.

Tamo se prošetajte do pivnice Bio-Braumanufaktur i uživajte u jednom od njihovih piva sa izdašnom zdelom supe od sočiva.

Ovaj divlji deo Nemačke raj je za ljubitelje prirode
Joe Baur
Bilo da pešačite, splavarite ili trčite, ovaj divlji deo Nemačke raj je za ljubitelje prirode

Samo pazite da se vratite do Bad Šandaua na vreme za Evropskog spavača u 19:59.

Posle još jednog celovečernjeg sna u pokretu, možete ponovo da kažete godmorgen Amsterdamu ili bonžur Briselu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније