Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Robert Grinal - BBC Njuz  [ BBC ]

16. 06. 2024. 23:15   >>  17. 06. 2024. 14:14

Rusija i Ukrajina: Mirovni pregovori sa Rusijom sutra, ako se povuče iz Ukrajine

Samit, kome je prisustvovalo više od 90 zemalja i međunarodnih organizacija završen je usvajanjem deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Vladimir Zelenski
EPA

Kijev je spreman na mirovne pregovori sa Rusijom ukoliko se Moskva povuče sa ukrajinske teritorije, rekao je predsednik Volodomir Zelenski.

Ali tokom završne reči na mirovnom samitu u Švajcarskoj rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin neće zaustaviti rad i da se „na svaki mogući način", bilo vojno ili diplomatskim putem.

Zapadna pomoć nije dovoljna da se rad dobije, dodao je, ali tokom samita je prikazano da međunarodna podrška Ukrajini ne slabi.

Samit, kome je prisustvovalo više od 90 zemalja i međunarodnih organizacija završen je usvajanjem deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U finalnom dokumentu Rusija se krivi za patnju i uništenje izazvano ratom.

Ipak, nekoliko zemalja koje su prisustvovale, među kojima Južna Afrika i Saudijska Arabija nisu potpisale deklaraciju.

Rusija nije pozvana, a Kina - ključni saveznik Kremlja - ne učestvuje, zbog čega neki sumnjaju u delotvornost samita.

Ali prisutni, od kojih nisu svi pristalice Ukrajine, nadaju se da će postići sporazum o pitanjima kao što su nuklearna bezbednost i izvoz hrane.

Među njima su Saudijska Arabija, čiji je ministar spoljnih poslova upozorio da će Ukrajina morati da pravi teške kompromise, kao i Kenija, koja se izjasnila protiv nedavnih sankcija Rusiji.

U dokumentu se takođe poziva poziva se na ponovno uspostavljanje ukrajinske kontrole nad nuklearnom elektranom u Zaporožju i lukama na Azovskom moru, koje trenutno okupira Rusija.

Takođe, ruska invazija se naziva „ratom", što Moskva nikad nije uradila.

Pomenuta su i humanitarna pitanja kao što je povratak zatvorenika i otete dece.

Najspornije teme, poput statusa zemlje pod ruskom okupacijom, biće ostavljene za kasnije.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Organizatori samita se nadaju da će konferencija biti održana i drugi put, verovatno u Saudijskoj Arabiji, kako bi se nadovezali na ono što je postignuto.

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, izjavio je u subotu da će rezultati švajcarskog samita biti saopšteni Moskvi „kako bismo na drugom mirovnom samitu mogli da govorimo o pravom kraju rata".

Rusija je događaj u Švajcarskoj opisala kao gubljenje vremena, a predsednik Vladimir Putin je u petak rekao da će pristati na prekid vatre ako Ukrajina povuče trupe iz četiri regiona koje Rusija delimično okupira i tvrdi da ih je anektirala.

Ali dan kasnije, zapadni lideri koji su prisustvovali samitu su oštro odbacili Putinov predlog.

Đorđa Meloni, italijanska premijerka, nazvala je ovaj plan „propagandom", a njen britanski kolega, Riši Sunak, optužio je Putina da „spinuje lažni narativ da je spreman da pregovara".

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je predlog kao „diktatorski mir".

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je za BBC da „neće biti kompromisa po pitanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Zelenski je prethodno izjavio da Ukrajina želi da „diplomatiji da priliku", i pokaže da „zajednički napori" mogu da zaustave ratove.

Ali Ukrajina je odbacila Putinove uslove za prekid vatre kao „uvredljive za zdrav razum", a Putin ne prihvata bilo kakve mirovne procese po uslovima Ukrajine.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније