Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

03. 10. 2023. 13:27

Nobelova nagrada za fiziku naučnicima koji su uspeli nezamislivo - da „uhvate" atom

Njihovo istraživanje pokazuje da se skoro svi nezamislivo kratki impulsi mogu koristiti za snimanje procesa koji se dešavaju unutar sićušnih atoma i molekula.

Kratki svetlosni impulsi
DETLEV VAN RAVENSWAAY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je naučnicima za eksperimente sa svetlošću koji hvataju „najkraće trenutke" i otvaraju prozor u svet elektrona.

Amerikanac Pjer Agostini, Nemac Ferenc Kraus i Šveđanka En Lijer podeliće nagradu od skoro miliona evra za stvaranje kratkih svetlosnih snopova, kojim se može napraviti snimak brzog kretanja elektrona.

Kraljevska švedska akademija nauka saopštila je da su eksperimenti laureata stvorili „kratke svetlosne impulse koji se mere u atosekundi".

Atosekunda je petomilioniti deo sekunde.

Njihovo istraživanje pokazuje da se skoro svi nezamislivo kratki impulsi mogu koristiti za snimanje procesa koji se dešavaju unutar sićušnih atoma i molekula.

Te procese je prethodno bilo nemoguće pratiti.

„Fizika atosekunde nam daje priliku da razumemo mehanizme kojima upravljaju elektroni i sledeći korak je njihova primena", izjavila je Eva Olson, predsednica Nobelovog komiteta za fiziku.

„Uzmimo sekundu, vreme jednog otkucaja srca. Ako ga podelimo na hiljadu delova, pa onda na još hiljadu delova, pa opet na hiljadu delova, pa još jednom i onda još jednom - ulazimo u vreme koje je potrebno atomu da se kreće.

„Ako ga podelimo na još hiljadu delova, ulazimo u svet elekrona. A to je atosekundna fizika", rekla je ona.

Pjer Agostini je profesor na američkom državnom Univerzitetu u Ohaju.

Ferenc Kraus predaje na Maks Plank Institutu za kvantnu optiku u Nemačkoj, dok je En Lijer sa švedskog Univerziteta u Lundu.

Tri puta je zvali da joj kažu da je dobila nagradu

Lijer je tek peta žena dobitnica Nobelove nagrade za fiziku. „Ovo je neverovatno. Nema toliko žena koje dobijaju ovu nagradu tako da se osećam veoma, veoma posebno", rekla je ona na konferenciji za štampu u Kraljevskoj švedskoj akademiji i dalje u neverici da je laureat. Nobelov komitet ju je tri puta zvao, pre nego što se javila na telefon.

„Držala sam čas", ispričala je, šaleći se da je jedva izdržala poslednjih poslednjih pola sata njenog predavanja, pošto je saznala da je dobitnica Nobelove nagrade.

Prethodni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније