Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

Džonatan Amos - Dopisnik iz oblasti nauke, Dagvej, Juta [ BBC ]

25. 09. 2023. 13:47

Astronomija: NASA iščekuje uzorak asteroida Benu, koji se smatra najrizičnijim po Zemlju

Uzorak tla sa ovog asteroida stići će na našu planetu u kapsuli koja će proleteti nebom iznad američke države Juta, a biće ispuštena iz letelice Oziris-Reks.

Ilustracija ispuštanja letelice
NASA
Ilustracija: Letelica Oziris-Reks će ispustiti kapsulu na Zemlju i produžiti na novu misiju

Sedmogodišnja svemirska misija ispitivanja nebeskog tela, koje naučnici opisuju kao najopasniju stenu po Zemlju u Sunčevom sistemu, uskoro će doći do dramatičnog završetka.

Letelica Oziris-Reks donosi na našu planetu uzorak „tla" sa površine asteroida Benu.

Ovaj materijal u formi praha biće ispušten iz letelice američke Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije (NASA), koja proleće nadomak Zemlje u nedelju.

Uzorak će biti spakovan u kapsulu, koja će ga zaštititi od naglog prizemljenja u američkoj saveznoj državi Juta.

Naučnici veruju da će hemijski sastav uzorka otkriti nove informacije o formiranju planeta pre 4,5 milijarde godina, a možda i neke naznake o postanku života na Zemlji.

Sletanje kapsule očekuje se oko 8.55 časova po lokalnom vremenu (15.55 po srednjeevropskom vremenu) na pustinjskom terenu u vlasništvu američkog Ministarstva odbrane.

Biće ovo napet dan za sve koji rade na projektu Oziris-RekS, a posebno tokom 13 minuta tokom kojih će kapsula padati kroz atmosferu Zemlje.

Kutija veličine automobilske gume kretaće se isprva brzinom većom od 12 kilometara u sekundi i zagrevaće se do temperature od 3.000 stepeni Celzijusa.

Ali, uz termalni štit i padobrane, trebalo bi da se bezbedno sputi na pustinjski teren.

„Proveli smo neobično mnogo vremena u pripremi za nepredviđene situacije, sve što može da pođe po zlu i sve strašne stvari sa kojima bismo mogli da se susretnemo", kaže glavni istražitelj misije Dante Laureta za BBC.

„Ali, dobro je da smo vežbali i vežbali, pa smo sada spremni", dodaje.

Oziris-Reks je napustio Zemlju 2016. godine kako bi ispitivao asteroid Benu, za koji postoji jako mala verovatnoća da će udariti u našu planetu krajem narednog veka.

Bilo je potrebno dve godine da stigne do ove stene široke 500 metara i još dve je proveo u osmatranju te „svemirske planine" pre nego što se u upustio u niz manevara kako bi se prikupio uzorak sa njegove površine.

Ostaje samo da se taj materijal težak oko 250 grama bezbedno spusti na Zemlju.

Lansiranje vodenog balona
BBC/Kevin Church
Ova godina bila je neuobičajeno vlažna u Zapadnoj pustinji Jute

Timovi za prikupljanje ovog materijala su samouvereni, ali ništa ne uzimaju zdravo za gotovo.

Preteča ove misije je Genezis, kapsula koja je 2004. godine donela na našu planetu uzorke solarnog vetra.

Padobran se tada nije otvorio i kapsula je udarila u tlo brzinom većom od 300 kilometara na čas, pukla je i sadržaj je ispao.

„Razumemo grešku sa Genezisom, koji je imao prekidače za gravitaciju instalirane u suprotnom položaju", smatra Ričard Viterspun iz američke kompanije Lokhid Martin, koja je proizvela kapsulu.

„Imali smo mnogo dvostrukih proveravanja prekidača za gravitaciju na kapsuli kako bismo se uverili da je ispravno ugrađeno, pa zapravo sada nismo imali brige da će funkcionisati uredno", dodaje.

Ipak, „tim za propuste" biće u pripravnosti u slučaju najgoreg scenarija.

Kapsula Genezis
NASA
Niko ne želi i ne očekuje da se ponovi ono što se dogodilo sa kapsulom Genezis 2004. godine

Meteorolozi iz Jute su ispuštali balone tokom prethodnih dana kako bi prikupili najsvežije informaciji i pomogli u predviđanju tačnog mesta sletanja.

Poslednjih pet minuta leta kapsula će provesti sa otvorenim glavnim padobranom, ali zbog predviđenog blagog vetra, ona ne bi trebalo da značajno skrene sa planirane rute.

Veći problem je velika količina kiše u pustinji ove godine i blatnjav teren.

„Zbog toga će izvlačenje kapsule terenskim vozilima biti teško", kaže Den Rut, glavni meteorolog u američkoj vojnoj bazi Dagvej.

„Mogu da se zaglave. Ali dobra stvar je što se neće dizati prašina, što je pozitivno za rad opreme", dodaje.

Simulacija materijala asteroida Benu
BBC/Kevin Church
Kako bi uzorak asteroida Benu mogao da izgleda? Timovi naučnika su vežbali na simulaciji materijala

Timovi za izvlačenje planiraju da helikopterom dođu iznad mesta sletanja, stave kapsulu u mrežu i premeste je privremeno do posebnog objekta u Dagveju.

U toj sterilnoj prostoriji biće uklonjena kutija koja nosi uzorke asteroida Benu, a oni će se dalje prevesti u Džonson svemirski centar u Teksasu na dalja ispitivanja.

Sve operacije po sletanju kapsule su tako osmišljene kako bi se izbeglo mešanje čestica sa Zemlje sa uzorkom, što bi kasnije ugrozilo istraživanje.

Nasa chopper
BBC/Kevin Church
Uzorak će se prvo helikopterima prebaciti u sterilnu prostoriju

„Benu je ono što nazivamo ugljeničnim asteroidom. Mislimo da ovakva nebeska tele predstavljaju gradivni materijal planeto i da datiraju još od nastanka Sunčevog sistema.

„Možemo pronaći materijale koji su stvorili planete, elemente koji su izgradili našu planetu, a možda i život na Zemlji", kaže Kristofer Snid, zamenik šefa odseka za uzorke misije Oziris-Reks.

Kada ispusti kapsulu, ova letelica NASA-e uputiće se do drugog asteroida po imenu Apopis, a očekuje se da dođe do njega 2029. godine.

Dodatno izveštavanje: Rebeka Morel, Alison Frensis i Kevin Čurč


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније