Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

BBC - svetski servis  [ BBC ]

29. 05. 2023. 07:35   >>  17:55

Rolan Garos 2023: Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk odbila da se rukuje sa Beloruskinjom Arinom Sabalenko, publika ju je izviždala

Kostjuk je potom izjavila da bi francusku publiku trebalo da bude sramota zbog toga kako su se je ispratili sa terena.

Marta Kostyuk walks to her chair without shaking Aryna Sabalenka's hand
Getty Images
Marta Kostjuk prolazi pored Arine Sabalenke bez pozdrava

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk nastavila je praksu da se ne rukuje sa protivnicama iz Rusije i Belorusije zbog ruske invazije na njenu zemlju, ali je publika na Roland Garosu u Parizu zbog toga izviždala.

Kostjuk je poražena od Arine Sabalenke 2:0 u setovima na startu ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske, a kada je meč završen Ukrajinska je odbila da se rukuje sa Belkoruskinjom, pobednicom prethodnog grend slema u Australiji.

Nakon što je Kostjuk prošla mimo Sabalenke, a da je nije ni pogledala, publika na tribinama stadiona Filip-Šatrije u Parizu ju je izviždala.

Dve teniserke nisu se ni fotografisale pre meča, što je običaj na velikim turnirima, a ovo nije prvi put da Kostjuk odbije rukovanje sa nekom ruskom ili beloruskom teniserkom.

„Treba da ih je sramota. Baš bih volela da ih vidim za 10 godina kada rat bude završen. Mislim da se tada neće osećati prijatno zbog ovoga kako su danas postupili", rekla je vidno iznervirana 20-godišnja ukrajinska teniserka.

Sabalenko je posle meča rekla da Kostjuk „nije zaslužila" da publika tako postupi prema njoj.

Beloruskinja je najpre bila zatečena posle prvih zvižduka, misleći da su upućeni njoj, a potom je shvatila da publika negoduje zbog ponašanja Ukrajinke.

„Bio je to veoma težak meč, emotivno težak", rekla je Sabalenka u intervjuu na terenu.

„Mislila sam da su zvižduci upućeni meni, pa sam bila malo iznenađena. Ali onda sam osetila vašu podršku", rekla je Sabalenka.

Kostjuk kritikovala Sabalenko: „Nikada nije rekla da je ona lično protiv rata"

Pre meča, Sabalenka, koja je u prethodnim prilikama više puta rekla da „niko ne podržava rat", rekla je da razume ako je Kostjuk „mrzi".

Na prošlogodišnjem US Openu, Kostjuk je odbila da se rukuje sa Beloruskinjom Viktorijom Azarenkom, a Ukrajinka kaže da ju je „mnogo bolelo" kada je videla kako pristalice predsednika Rusije Vladimira Putina mašu ruskim zastavama na Australijan openu u januaru.

„O ratnoj situaciji, rekla sam mnogo, mnogo puta: niko na ovom svetu, ruski sportisti ili beloruski sportisti, ne podržavaju rat. Niko. Kako možemo da podržimo rat?

„Naravno da ne podržavamo rat. Ako bismo na bilo koji način mogli da utičemo na rat, ako bismo mogli da ga zaustavimo, uradili bismo to. Ali, nažalost, to nije u našim rukama", rekla je Sabalenka prilično emotivno i odlučno na konferenciji za novinare posle meča..

Međutim, Kostjuk je kritikovala Arinu Sabalenko što nije direktno rekla da se protivi ratu.

„Ona nikada ne kaže da lično ne podržava ovaj rat", rekla je Marta Kostjuk.

„Ona, pre svega, treba da priča u svoje ime, a onda da pričamo o svim ostalim sportistima, jer ja lično poznajem tenisere koji podržavaju rat", odbrusila je Ukrajinka.

Sabalenka je jedna od favoritkinja za titulu na Rolan Garosu i mogla bi da postane broj jedan na svetu ako Iga Svjatek ne uspe da se plasira u četvrtfinale.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније