Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

Keli NG - BBC Njuz, Singapur  [ BBC ]

24. 03. 2023. 08:33   >>  17:00

Kim Džong Un i nuklearno oružje: Severna Koreja testirala podvodni dron „koji može da izazove radioaktivni cunami"

Napetosti na Korejskoj poluostrvu su visoke, pošto su u sredu Amerika i Južna Koreja završili prvu zajedničku vojnu vežbu u poslednjih pet godina.

TV screengrab of Kim Jong Un overseeing the launch of a new nuclear-capable underwater drone
EPA

Severna Koreja saopštila je da je testirala podvodni dron koji može da izazove „radioaktivni cunami".

„Tajno oružje" je porinuto u vode provincije Južni Hamgjong u utorak, saopštila je državna novinska agencija KCNA.

Krstarila je vodama duže od 59 sati na dubini od 80 do 150 metara i detonirana je nedaleko od istočne obale Severne Koreje, dodaje se u izveštaju.

Ali analitičari pozivaju na oprez kada su u pitanju sposobnosti novog severnokorejskog oružja.

Napetosti na Korejskoj poluostrvu su visoke, pošto su u sredu Amerika i Južna Koreja završili prvu zajedničku vojnu vežbu u poslednjih pet godina.

Jon Suk Jeol, predsednik Južne Koreje, rekao je da će se „postarati da Severna Koreja plati za bezočne provokacije".

Nazvan Haeil, što na korejskom znači cunami, podvodni dron je dizajniran za napade na neprijateljska plovila i luke tako što izaziva „supersnažni" radioaktivni napad, navodi se u izveštaju agencije KCNA.

„Ova nuklearni podvodni dron za napade može da bude poslat sa broda na površini vode u operaciju na bilo koju obalu ili luku", dodaje se.

Kim Džong Ung, severnokorejski lider, nadgledao je ovu vežbu i rekao je da bi ona trebalo da bude upozorenje Americi i Južnoj Koreji da shvate da „neograničena sposobnost Pjongjanga za odvraćanje od nuklearnog rata pojačava većom brzinom", prenela je novinska agencija AFP.

Deluje da najnovije severnokorejsko oružje funkcioniše poput ruskog torpeda Posejdon, za koji se veruje da je sposoban da izazove radioaktivne okeanske talase i nuklearne cunamije koji bi mogli da unište priobalne gradove u SAD.

Ali Leif Erik Izli, profesor Ehva univerziteta u Seulu, kaže da bi najnovije tvrdnje Pjongjanga „trebalo uzeti u obzir sa skepsom".

„Jasno je da je namera da se pokaže da Kimov režim ima mnogo različitih načina da izvede nuklearni napada da bi svaki pokušaj preventivni akcije protiv nje doživeo neuspeh", objašnjava.

Ankit Panda, stručnjak za nuklearna oružja na Karnegi institutu za mir rekao je:

„Ozbiljno shvatam Severnu Koreju, ali ne isključujem mogućnost da je ovo sao pokušaj obmane ili psihološke operacije".

Južnokorejski predsednik Jon kazao je da Severna Koreja „iz dana u dan razvija nuklearno oružje i provocira raketama do sada nezabeleženim intenzitetom".

On je najnovije poteze Severne Koreje komentarisao tokom ceremonije odavanja počasti vojnicima poginulim u odbrani Linije razgraničenja, koja razdvaja dve države.

U drugom incidentu, Severna Koreja je u sredu ispalila krstareće rakete „sa probnim bojevim glavama koje simuliraju nuklearne", prenela je agencija KCNA.

https://twitter.com/nktpnd/status/1639087044071702530


Prošlog četvrtka, Pjongjang je izveo probu ispaljivanja interkontinentalne balističke rakete samo nekoliko sati pre nego što su se lideri Južne Koreje i Japana.

Severna Koreja je 2022. lansirala više od 90 raketa - najviše u jednoj godini - uprkos tome što je podvrgnuta nizu sankcija UN, SAD, EU i susednih zemalja.

Severna Koreja je postala odlučnija u nuklearnoj strategiji pod Kim Džong Unom, koji je nadgledao veći deo razvoja njenog programa naoružanja i četiri od šest nuklearnih proba do sada.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније