Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

BBC - svetski servis  [ BBC ]

02. 02. 2023. 17:19

Rusija i Ukrajina: „Neverovatno, ali istinito - 80 godina kasnije, opet se suočavamo sa nemačkim tenkovima", kaže Putin

Ruski predsednik je govorio u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, na obeležavanju 80 godina najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu.

President Putin laid a wreath at the Mamayev Kurgan memorial complex in Volgograd
Reuters
Putin je položio venac na memorijalnom kompleksu posvećenom braniocima Staljingrada

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rusku invaziju na Ukrajinu sa borbom protiv nacističke Nemačke, u govoru povodom 80. godišnjice završetka bitke za Staljingrad, najkrvavijom u Drugom svetskom ratu.

Reagujući na odluku Nemačke da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, on je rekao da se istorija ponavlja.

„Neverovatno, ali istinito, ponovo nam prete nemački tenkovi Leopard", rekao je Putin.

Nemačka je jedna od država koje pomažu Ukrajini i u vojnom smislu, a nedavno je vlada u Berlinu odlučila da pošalje tenkove Leopard 2 i odobri drugim zemljama koji su ih ranije kupili da isporuče Kijevu.

Rusija je započela invaziju pre skoro godinu dana, posle čega su zapadni sveznici Ukrajine počeli da šalju oružje i drugu vojnu pomoć u Kijevu.

Govoreći u Volgogradu, kako se danas zove Staljingrad, Putin je nagovestio da bi mogao da ode dalje od konvencionalnog naoružanja.

„Oni koji se nadaju da će pobediti Rusiju na bojnom polju, čini se, ne shvataju da će savremeni rat sa Rusijom za njih biti veoma drugačiji", rekao je 70-godišnji lider.

„Ne šaljemo naše tenkove na njihove granice, ali imamo sredstva da odgovorimo. To neće biti ograničeno na upotrebu oklopnog naoružanja. To svi moraju da razumeju."

Putin je boravio u Volgogradu na obeležavanju godišnjice završetka Staljingradske bitke, odlučujućeg sukoba u Drugom svetskom ratu u kojem je Rusija zarobila skoro 91.000 nemačkih vojnika i preokrenula tok rata.

U bici, najkrvavijoj u Drugom svetskom ratu, ukupno je učestvovalo oko 2,2 miliona vojnika, a poginulo je više od milion ljudi.

Borbe su trajale od avgusta 1942. do februara 1943. u gradu koji se danas zove Volgograd.

Nemačka šesta armija poražena je na kraju, što je bio ključni trenutak u ratu na ruskom frontu.

Tokom rata u Ukrajini, Putin je pokušavao da predstavi sukob kao bitku protiv nacionalista i nacista - za koje tvrdi da vode vladu u Kijevu.

I vraćao se na temu tokom govora.

„Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma, sada u svom modernom obliku, u svojoj modernoj manifestaciji, ponovo stvara direktne pretnje po bezbednost naše zemlje", rekao je on.

„Ponovo smo prinuđeni da odbijemo agresiju kolektivnog Zapada".

Ali poručio je da Moskva ima odgovor za bilo koju zemlju koja je bude ugrozila.

Volgogradu je privremeno vraćeno ime Staljingrad za ovaj dan, a ranije ove nedelje otkrivena je nova bista bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Staljin, vođa Sovjetskog Saveza između 1924. i 1953. kada je umro, optužen je da je organizovao kriv za glad u Ukrajini između 1932-33.

Ukrajinci to nazivaju Gladomor, kada je od gladi preminulo oko pet miliona ljudi. Ranije ove nedelje u Bugarskoj je priznat kao genocid.

Putin je položio cveće na grob sovjetskog maršala koji je komandovao odbranom Staljingrada tokom Drugog svetskog rata i posetio glavni memorijalni kompleks gde je minutom ćutanja odao počast poginulima u bici.


Pogledajte video o bici za Staljingrad:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније