Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

31. 01. 2023. 16:03   >>  16:00

Balkan i korupcija: Srbija lošija po indeksu Transparentnosti, ove godine u rangu s Albanijom, Crna Gora najbolja u regionu

Istraživanje međunarodne organizacije Transparentnost za 2022. pokazuje da većina zemalja ne uspeva da zaustavi korupciju.

pare
FRANCIS R MALASIG/EPA-EFE/REX/Shutterstock/BBC

Srbija je pala za pet mesta na listi percepcije korupcije u javnom sektoru koju objavljuje Transparensi internešnel.

U izveštaju ove međunarodne organizacije za 2022. godinu, Srbija je na 101. mestu među 180 zemalja sveta i to je najlošiji rezultat u poslednjih 11 godina.

U vremenu kada je borba protiv korupcije bila proklamovana kao jedan od najvažnijih prioriteta vlasti u Beogradu, država je stagnirala u ovoj oblasti, rekao je programski direktor Nemanja Nenadić, nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

„Sada ne možemo da kažemo da je borba protiv korupcije prioritet čak ni na tom deklarativnom nivou", kazao je Nenadić na konferenciji za medije.

Prvo mesto izvan prvih sto Srbija deli sa Albanijom, a od zemalja Zapadnog Balkana lošije se kotira samo Bosna i Hercegovina na 110. mestu.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija kao 41, zatim Hrvatska na 57. poziciji, Crna Gora je na 65. mestu liste, Kosovo na 84. i Severna Makedonija na 85.

Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2022. pokazuje da većina zemalja ne uspeva da zaustavi korupciju, ali su Kosovo, Hrvatska, Severna Makedonija i Albanija napredovale.

Slučaj Srbija

CPI rangira 180 zemalja i teritorija širom sveta prema uočenom nivou korupcije u javnom sektoru, bodujući na skali od 0 (veoma korumpiran) do 100 (čist od korupcije).

Indeks percepcije u Srbiji je 36.

Srbija nema strategiju za borbu protiv korupcije već četiri godine, a borba protiv korupcije nije istaknuta u novom programu Vlade Srbije, naveo je Nemanja Nenadić.

Šansu za popravljanje stvari vidi u reformi pravosuđa, odnosno u većoj samostalnosti javnih tužilaca.

Naveo je da u Srbiji postoji „otvoreno nipodaštavanje" antikorpucijskih odredbi u mnogim propisima.

Istakao je primere javnih preduzeća gde direktori raspolažu značajnim sredstvima, a često su u stanju vršilaca dužnosti i biraju se više puta, iako je propisima dozvoljeno da u tom statusu budu izabrani samo jednom.

Ni javni resursi, kako je rekao Nenadić, nisu zaštićeni, navodeći primere kada sumnje u nezakonitost poslovanja ostaju neispitane, čak i kad se pojave u medijima.

Slovenija i Hrvatska najbolje u regionu

Hrvatska se nalazi na začelju Evropske unije, a od zemalja članica lošije su samo još Rumunija, Bugarska i Mađarska.

Map: 56

Indeks Slovenije je 56, a Hrvatske 50.

Prosek članica Evropske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje za 14 bodova.

„Iako je ovo istraživanje pokazalo da se Hrvatska nalazi na granici između korumpiranih i transparentnih država sveta, građani to ne primećuju.

„Mnogi primeri svedoče da su oni koji prijave nepravilnosti obeleženi i obespravljeni", istakla je Davorka Budimir, predsednica Transparensi Hrvatska.

Dugotrajni postupci u razotkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju korumpiranih zaustavljaju borbu protiv korupcije, dodala je ona.

„Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj od vlastitog rada pošteno žive njeni građani, uključeni u procese odlučivanja.

„Uz nosioce vlasti koji neće zloupotrebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet nezavisnih tela u borbi protiv nje ili bi tu borbu iskoristili isključivo za političke obračune i dolazak na vlast", rekla je Budimir.

Skandinavske zemlje najmanje korumpirane

Na čelu liste nalaze Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška sa indeksima korupcije od 84 do 90, a na samom dnu su Somalija, Južni Sudan i Sirija sa 12 i 13 indeksnih poena.

Više od dve trećine zemalja ima indeks niži od 50, dok je 26 zemalja palo na najniže rezultate do sada.

Globalni prosek ostaje nepromenjen više od jedne decenije - 43 od 100.

„U demokratskim društvima, ljudi mogu da dignu glas da pomognu u iskorenjivanju korupcije i zahtevaju bezbedniji svet za sve nas", poručio je Danijel Erikson, izvršni direktor organizacije Transparensi internešenel.

CPI je najrasprostranjenija globalna rang lista korupcije u svetu, navode autori izveštaja.

Indeksom se meri koliko se javni sektor svake zemlje smatra korumpiranim, prema mišljenju eksperata i poslovnih ljudi, a rezultat svake zemlje je kombinacija najmanje tri izvora podataka iz 13 različitih istraživanja i procena korupcije.

Ove izvore podataka prikupljaju različite važne institucije, poput Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније