Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.V.

10. 06. 2024. 06:40 >> 07:01
3
Čitaj mi:

ZVANIČNI PODACI

Migranata najviše iz Avganistana, najčešće dolaze preko Albanije

Migratorno kretanje na zapadno-balkanskoj ruti je konstantno, naveli su iz Vlade Crne Gore. Kako su istakli u prilogu za izvještaj Evropske komisije, migranti za ulazak u Crnu Goru i dalje najčešće koriste područje na granici sa Albanijom, dok u najvećem broju slučajeva nezakonito pokušavaju izaći iz Crne Gore na granici sa Bosnom i Hercegovinom, rjeđe Hrvatskom i Srbijom.

Registrovani su i slučajevi ulaska u Crnu Goru sa teritorije Kosova ali i iz pravca Srbije, dodaje se u dokumentu.

Istaknuto je i da je broj registrovanih migranata u Crnoj Gori u 2023. godini manji za 37% u odnosu na 2022. godiinu. 

"Tokom 2023. registrovano je 5.314 migranta, od čega 4.400 u unutrašnjosti i 914 na granici. Najveći broj registrovanih lica je sa područja Avganistana 2.429, Irana 747, Pakistana 719, Bangladeša 561, Maroka 168, Indije 101, Rusije 94, Turske 71, Nepala 67, Njemačke 46, Alžira 18 i Kube dva", ističe se u dokumentu Vlade. 

Kako se naglašava, od ukupnog broja registrovanih migranata 4.998 je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Konkretno, 2.424 iz Avganistana, 747 iz Irana a 719 iz Pakistana. 

"Shodno Sporazumima o readmisiji u skraćenom postupku od granične policije Hrvatske prihvaćeno je 36 lica. Predato je 25 lica graničnoj policiji Albanije, tri lica graničnoj policiji Srbije i 20 lica graničnoj policiji Kosova. Dobrovoljni povratak u matičnu zemlju obezbjeđivanjem putne isprave i novčanih sredstava od strane policije organizovan je za 19 lica, a uz podršku IOM-a za 12 lica", piše u prilogu Vlade za izvještaj Evropske komisije.

Uspostavljanje sistema elektronske identifikacije i registracije migranata koji bi bio kompatibilan sa EU sistemom odvija se kroz projekat koji finansira Evropska komisija, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) – Kancelarija u Podgorici.

"U međuvremenu, Služba za informacione tehnologije MUP-a izradila je softver za evidenciju izraženih namjera za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Takođe, u Centru za prihvat Božaj (mjesto gdje je najveći broj migranata izražavao namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u prethodnom periodu) postavljena je oprema za elektronsku akviziciju  biometrijskih podataka od migranata koji izražavaju namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu", istaknuto je.

Nakon okončanja testne faze, softver i oprema su počeli sa produkcijom, tvrde iz Vlade, 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се