Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

P.R.

15. 05. 2024. 13:36 >> 08:03
1
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE O POVJERENJU

Javnom servisu se najviše vjeruje

Građani Crne Gore, kada su u pitanju informacije na portalima, najviše vjeruju Portalu RTCG, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Digitalnog forenzičkog centra (DFC) i agencije DeFakto.

U informacije Portala RTCG najviše vjeruje 9,4 odsto ispitanika, dok uglavnom vjeruje 45,8 odsto. Inače, kada je u pitanju povjerenje u medije generalno, u Javni servis Crne Gore se najviše vjeruje, u potpunosti mu vjeruje 9 odsto, a uglavnom mu vjeruje 41,8 odsto, što je najbolji rezultat od svih crnogorskih medija.

Kada je riječ o Portalu RTCG, ukupno povjerenje u njegov sadržaj ima 55,4 odsto crnogorskih građana. Povjerenje u Portal Vijesti ima 50,5 odsto, u Portal Dan 34,3 odsto, u Cdm 33,7 odsto, a u Portal Pobjeda 31,6 odsto ispitanika.

Ukupno, u RTCG najviše vjeruje 50,8 odsto ispitanika, a u Vijesti 48,8 odsto ispitanika. U Prvu vjeruje 33,9 odsto, a u Dan 32,6 odsto ispitanika. U Cdm vjeruje 30,3 odsto, a u Pobjedu 28 odsto ispitanika.

Kad je u pitanju povjerenje u televizije, u TV Vijesti vjeruje 56,6 odsto ispitanika, a u RTCG 54,9 odsto. U TV Prva vjeruje 38,3 odsto.

RTCG prednjači i kada su u pitanju informacije na društvenim mrežama. U RTCG vjeruje 53,6 odsto ispitanika, dok Vijestima vjeruje 50,8 odsto. Cdm je zabilježio 34,7 odsto povjerenja, a Prva 34,6 odsto. Tu je i Dan sa 32,8 odsto, te Pobjeda sa 29 odsto ispitanika.

Prema ovom istraživanju, ispitanici, generalno, nijesu upoznati ko su većinski vlasnici medija za koje su rekli da im vjeruju. Napominju da se to odnosi samo na privatne medije.

Međutim, ispitanici su skoro podijeljeni da li vlasnici medija u Crnoj Gori promovišu agendu koja odražava interese njihovih matičnih zemalja. Naime, 47,2 odsto ispitanika smatra da je to slučaj, dok 42,2 odsto ima suprotan stav.

U istraživanju je poseban dio posvećen i firmama iz Srbije koje kupuju medije u Crnoj Gori. Nešto više od polovine ispitanika vjeruje da su firme iz Srbije kupovale medije u Crnoj Gori radi širenja političkog uticaja. Među onima koji ne vjeruju da vlasnici medija promovišu interese matičnih zemalja, podaci i dalje pokazuju da je najveći broj onih koji širenje političkog uticaja navode kao glavni motiv. Ali i u toj grupi preko 30 odsto ispitanika vjeruje da je širenje društvenog uticaja jedan od motiva. 

Više od polovine ispitanika podržava ideju da postoji ograničenje za strano vlasništvo u Crnoj Gori. 

Na pitanje koliko mediji informišu objektivno pridržavajući se etičkog kodeksa, 55,7 odsto smatra da uglavnom ili uopšte ne izvješavaju na taj način, a 40,5 odsto smatra suprotno.

Manje od dvije trećine ispitanika smatra da mediji uopšte ili uglavnom ne utiču na formiranje njihovih stavova o aktuelnim društvenim temama, dok nešto više od jedne trećine smatra da utiču.

Međutim, svega 11,3 odsto ispitanih smatra da mediji rade u interesu građana. A da rade u korist političkih partija smatra 47,5 odsto, a u interesu vlasnika 36,8 odsto ispitanika. Većina ispitanika, nešto manje od 70 odsto, smatra da partije potpuno ili uglanom, kontrolišu rad medija u Crnoj Gori. Dok jedna četvrtina smatra da ne kontrolišu. 

Skoro polovina ispitanika, 45,9 odsto, povremeno nailazi na vijesti za koje sumnjaju da su lažne. Dok manji postotak izražava veću sumnju, pri čemu kumulativno 45,2 odsto navodi da to veoma često ili često doživljavaju. Svega 2,1 odsto ispitanika nikad ne sumnjaju u autentičnost vijesti koje čitaju ili gledaju.

Najviše ispitanika je reklo da društvene mreže vidi kao mjesto gdje najčešće nailaze na lažne vijesti (37,4%), dok 30,4 odsto ističe portale kao čest izvor sumnjivih informacija. Za TV to misli 24,3 odsto. Najviše dezinformacija, po mišljenju većine ispitanika, odnose se na oblast politke i ekonomije, a najveću odgovornost za borbu protiv širenja lažnih vijesti treba da vode Vlada i regulatorna tijela i sami mediji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се