Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ R.B. ]

12. 02. 2024. 12:38 >> 15:29
5
Čitaj mi:

MILOVIĆ

"Abazović zbog Šukovića nije objavio dosijee Sedme uprave DB"

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković razlog zbog kojeg je bivši premijer Dritan Abazović odbio da otvori dosijee, kako je rekao, ozloglašane Sedme uprave bivše Državne bezbjednosti. On je istakao da su, osim Šukovića, u toj uporavi bili i Zoran Lazović, Duško Golubović, pokojni Darko Raspopović i "svi oni u doba kad je Crna Gora imala najveći šverc i najveća ubistva".


"Pitajte Dritana Abazovića zašto je odbio to da otvori i koga on štiti. I onda ćete zaključiti ko štiti mafiju, a ko se bori protiv mafije. Vrlo jednostavno", rekao je Milović novinarima.

Dodao je da je on uvijek za to da se postupci vode u Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Vidjeli ste da vas do sada nikada nisam slagao, sve što sam tvrdio ispostavi se posle određenog vremena da je tačno, kao i za praćenje i za sve ostalo. Sačekajte, sad vam kažem, sačekajte pola godine, godinu da se završe svi predmeti i procesi, vidjećete na kraju je li Milović govorio istinu ili obmanjivao javnost, i onda ćete da vidite ko je mafija, ko je zaštitnik mafije, a ko priča istinu. Stara poslovica kaže - dok laž okruži svijet, istina tek obuva cipele. Tako i sada situacija", rekao je ministar pravde.

Na pitanje da sa nekoliko rečenica opisati stan u bezbjednosnom sektoru, Milović je rekao:

"Ja bih mogao čak i u jednoj riječi, ne rečenici nego riječi, a to je zabrinjavajuće. Kako građani mogu da se oskećaju sigurno, ja ću vam reći - samo onako kao i ministar pravde. Ako ministar pravde kao zaštićena ličnost se prati na način na koji se prati, ne obavještava o potencijalnim bezbjednosno interesantnim licima (BIL) i kontaktima i iznose mu se kretanja javno i čine ih dostupnim organizovanim kriminalnim grupama koje to javno gledaju, zamislite onda čemu može da se nada građanin ili građanka Crne Gore, kada zaštićena ličnost preživi sve ono što sam ja preživio."

Ministar je poručio da se punom parom radi na izmjeni nekih pet-šest prioritetnih zakona, koji će omogućiti da Crna Gora dobije privremena mjerila za poglavlje 23.

Već danas se, dodao je on, pripremaju zahtjevi prema Vijeću i sektoru bezbjednosti i tema je zašto mu Agencija za bezbjednost ne pruža kontraobavještajnu zaštitu.

"Zašto nadležne službe ne pružaju kontraobavještajnu zaštitu i zašto, ukoliko ja unaprijed obavještavam događaje koje ću posjetiti, šef obezbjeđenja i lice koje se bavi mojom zaštitom promptno obavještava sva lica unaprijed o mojim kretanjima, ja nakon toga nemam nikakav izvještaj. Ni službenu zabilješku, niti upozorenje da li su u mom okruženju našli neko OKG lice i sl. Ja bih samo pravio razliku među OKG licima i BIL jer i članovi porodice nekog OKG lica mogu da se tretiraju kao BIL, a da nijesu kriminalci. Dakle, kontakti sa BIL ne moraju uopšte da budu sporni zato što ta lica ne znače da su kriminalci", rekao je ministar novinarima.

Milović je kazao da su "otvorili Pandorinu kutiju, a mislim da su se preigrali".

"Ugrozili su bezbjednost ministra pravde, štićene ličnosti i iznijeli su javno podatke o ministru pravde. I sad će neko morati da kaže, da stane pred crnogorsku javnost i kaže: ja sam dao Predragu Šukoviću dozvolu da iznese podatke javno o štićenoj ličnosti. A onda će se prema toj osobi preduzeti sve ono što treba. Vi znate, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost trenutno ima tri optužnice i sudi mu se. Scenario će, vjerujte mi, biti isti i ja ću instrajati na tome.

Na pitanje ko je Šukoviću dao dozvolu i ko je odgovoran za to što kao ministar ne dobija podatke, Milović je rekao:

"Ne želim da mislim, neke institucije rade svoj posao. Ja ću da podnesem zahtjeve i dopise institucijama, a institucije će da rade svoj posao, ali vam kažem da će mnogi da se zamisle, a ja neću da mislim."

Rekao je i da ne postoji osoba u Crnoj Gori koja nije u kontaktu širem, pasivnom, direktnom ili indirektnom sa bezbjednosno ineteresantnim lice.

"Svako od nas može da dođe u kontakt sa tim licima i da bude na listi. Bezbjednosno, interesantno, BIL ne znači da je to kriminalac. Cetinje je grad gdje imate najviše BIL registrovano. Članovi porodica po dubini i po širini su registrovani u sistemu kao BIL, a da ljudi nemaju veze s kriminalom koliko li vi i ja. Znači li to da je ministar pravde kriminalac ili u kriminalnim djelatnostima, ako s takvim licem popije kafu, zna ga, poznaje ga i slično. Je li to dokaz kriminalne djelatnosti?"

Ministar je saopštio i da Predrag Šuković deset godina sjedi sa ljudima koji su iz OKG Budva, "za koje ga je DEA informisala, za koje ga je glavni i specijalni upozorio, javno rekao da ga upozoravao za te sjednike".

"Sjedi sa licem koje je osuđeno za ubistvu i odležalo je deset godina i to lice meni priča s kim ja sjedim i s kim sam bio na slavu. Mislim da vam je jasno, odrasli ste ljudi, mislim da vam je sve jasno, ne treba da vam ja izvodim zaključke", dodao je Milović.

Istakao je da nema dilemu da je Sky prepiska dokaz.

"Pribavljen je poštovanjem zakona i zakonskih procedura stranih država, u ovom slučaju Francuske, od koje smo mi onda dobili taj dokaz i to je dobro za Crnu Goru", zaključio je ministar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се