У току

[ М.Л.Б. ]

20. 11. 2023. 06:48   >>  06:48

ЗАХТЈЕВ МВП

Црна Гора има 59 почасних конзула, дипломатама већи буџет, плате...

Министарство вањских послова за наредну годину тражи буџет од скоро 30,3 милиона еура, што је око 11 и по милиона еура више него ове године, као и повећање зарада дипломатама. То се наводи у Информацији о пресјеку стања у Министарству вањских послова на 31. октобар 2023. године, гдје се објашњава и да дипломатама плате нијесу расле као осталим службеницима у јавном сектору.

Како се наводи у Информацији, коју је Влада објавила, у дијелу институционалних и кадровских капацитета, посебна пажња треба бити посвећена попуњавању упражњених мјеста шефова дипломатско-конзуларних представништава, те даљем ширењу дипломатско-конзуларне мреже, у циљу адекватног заступања интереса Црне Горе у иностранству.

Наводи се и да дипломатско-конзуларну мрежу тренутно чини 40 дипломатско-козуларних представништава (тридесет амбасада, шест мисија, четири генерална конзулата), од којих само 13 има шефове представништава, у пуном капацитету (седам амбасадора, четири шефа мисија и два генерална конзула).

“С тим у вези, потребно је у најкраћем року приступити попуњавању позиција шефова дипломатских представништава, као и даљем јачању мреже почасних конзула, имајући у виду значај њихове улоге посебно у земљама у којима нијесмо резидентно представљени”, наводи се у Информацији о пресјеку стања.

Црна Гора тренутно има 59 именованих почасних конзула у иностранству.

У Министарству вањских послова тренутно је запослено 273 службеника (56% жена), од којих је 21 на одређено вријеме.

“У дипломатско-конзуларним представништвима тренутно је распоређено 99 службеника, од којих су 20 службеници из других државних органа и органа државне управе. У свим организационим јединицима у земљи и иностранству, наглашена је диспропорција између систематизованих и попуњених радних мјеста, те постоји оправдана потреба за јачањем кадровских капацитета у циљу оптимизације рада институције, уз уважавање принципа који произилазе из реформе јавне управе, са посебним акцентом на усавршавање знања, вјештина и способности од значаја за спровођење утврђених приоритета вањске политике”, пише у документу.

Упозорава се и да је недостатак адекватних услова и средстава за рад евидентан у земљи и у иностранству, гдје се у првом реду мисли на обезбјеђивање адекватних просторних капацитета, као и одговарајуће инфраструктуре која обезбјеђује сигуран и правовремен приступ инфомацијама.

Буджет МВП за ову годину био је пројектован на око 18,6 милиона еура. 

“На дан 30.10.2023. Министарство вањских послова је располагало буџетом у износу од 4.674.110 еура, док је до 30. октобра утрошено 14.058.750 еура, те реализација буџета на назначени датум износи 71,03%. До краја године се након плаћања редовних обавеза очекује висок степен реализације буџета”, пише у Информацији МВП.

Припремљен је, како наводе, план буџета за наредну годину и завршени су преговори са Министарством финансија.

“Захтјев за додјелу буџетских средстава за 2024. износи 30.268.514 еура. У овом дијелу, посебну пажњу завређује усклађивање коефицијената основне зараде дипломата, имајући у виду да је ово питање отворено већ дужи низ мјесеци, из разлога што дипломате нијесу добиле повећање основне зараде када и остали службеници запослени у јавном сектору, а који су били обухваћени новим Гранским колективним уговором за област управе и правосуђа. С тим у вези, потребно је хитно, у сарадњи са Министарством финансија, пронаћи адекватно рјешење овог питања, кроз усвајање неопходних нормативних аката (измјене закона и потребних подзаконских аката)”, закључује се у Информацији о пресјеку стања у МВП.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се