Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Rtcg.me ]

31. 05. 2023. 09:00 >> 18:45
5

NIMANBEGU ZA PORTAL RTCG

Otvoreni za saradnju sa partijama kojim je cilj EU

Nosilac liste Albanske alijanse Genci Nimanbegu kaže da su u fokusu te koalicije ekonomska, ali i identitetska pitanja i prava. Nimanbegu za Portal RTCG kaže da su nakon izbora otvoreni za saradnju sa svim partijama kojima je cilj evroatlantski kurs Crne Gore, koje imaju jasne ekonomske planove i ciljeve i koji ne manje bitno imaju prave namjere za dalju afirmaciju i unapredjenje prava Albanaca u Crnoj Gori.

1. Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Naravno da su ekonomska i identitetska pitanja i prava u fokusu našeg političkog djelovanja. Radi upoznavanja šire javnosti, kod nas Albanaca, koji smo autohton narod na ovim prostorima, identitetska pitanja su usko vezana sa ekonomskim pitanjima. U ovih 143 godina koliko je Ulcinj dio Crne Gore, Ulcinjska trgovačka flota je uništena i Ulcinj je jedini grad na primorju koji nema ni marinu, ni luku ni pomorski grani.ni prelaz. Time smo od kulture i naroda koja je imala sve odlike blagostanja i bogatih ljudi i jake ekonomije, pogrešnim politikama centralnih vlasti namjerno ili ne, stvorili novi identitet nacije sa odlikama siromaštva i ekonomskog nazadovanja, uz neviđeno raseljavanje mladih. Da ne pominjemo u današnjim vremenima slučajeve K-1, Ulcinjsku rivijeru, Solanu, i druge pogubne ekonomske poteze bivših vlada koji su osiromašenju Albanaca doprinijeli.

2. Ko su Vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Prerano je sa ove pozicije govoriti o danu poslije izbora. Čekaćemo rezultate i slika će biti jasnija, ali svakako prilikom pregovaranja sa partnerima na prvom mjestu će biti interesi i prava našeg naroda, a time i svih građana Crne Gore bez obzira na naciju i vjeru. Ovo znači da smo otvoreni za saradnju sa svim partijama kojima je cilj evroatlantski kurs Crne Gore, koje imaju jasne ekonomske planove i ciljeve i koji ne manje bitno imaju prave namjere za dalju afirmaciju i unapredjenje prava Albanaca u Crnoj Gori. Nemamo neprijatelja na crnogorskoj političkoj sceni, ali nećemo pregovarati sa partijama koja ne baštine evropske vrijednosti i koje Crnu Goru žele da skrenu sa kursa evroatlantskih integracija, izlazak iz NATO saveza i poništavanje priznanja Kosova.

3. Koji su Vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Ne podržavamo Open Balkan jer ona ne obuhvata sve zemlje Balkana. Takođe, ovaj projekat ne uključuje sve Albance jer izostavlja Albance sa Kosova. Smatramo da je Crnoj Gori kao maloj ekonomiji cilj Evropska unija, a ne Open Balkan, koji će po našem ubjeđenju i shvatanju negativno uticati na ekonomsku održivost, a time i usporiti put ka EU. U konačnom valja istaći da je o ovakvim pitanjima potreban široki konsenzus među svim političkim akterima, uz uključivanje ostvarenih pojedinaca iz raznih struka i oblasti, čime će se uz prave analize utvrditi šta država dobija, a šta gubi učlanjenjem u Open Balkan. Ono što je bitno je da je ovo jako značajno pitanje da bi se, ad hoc moglo odlučivati bez širokog društvenog i politčkog konsenzusa i jasnih analiza i pokazatelja.

4. Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Kao zajednica imamo svoje legitimne i sasvim opravdane zahtjeve koje težimo da se ispunimo i ostvarimo, od čijeg ispunjenja će zavisiti i stanje društva u Crnoj Gori. Glasanjem za Albansku alijansu imaće koristi i Albanci i svi ostali građani Crne Gore bez obzira na naciju i vjeru, jer je Albanska alijansa koalicija koja želi dobro Crnoj Gori i nikada nije niti će biti remetilački faktor, već će svojim djelovanjem konstruktivno nastojati da poboljša standard građana, stanje u društvu, a time i ubrza put Crne Gore ka EU. Sjetite se DPS i Valdanosa. Prisjetite se kako su htjeli svojim tajkunima dati masline u Valdanosu za šumu u Nikšiću. Sjetite se i ove druge građanske opcije koja je nedavno kućice u Adi htjela dati svojim bližnjima 7-dnevnim postupkom. Nijesmo dali da se Mavrijan pretvori u sanitarnu deponiji niti da se isti daje Vladi za tobož vojne svrhe. U svim ovim slučajevima tu smo bili mi, predstavnici naše liste, koji smo spriječili da se to desi. Preživjeli smo tajkunsku privatizaciju i devastaciju naše ekonomije. Pravim ljudima moramo se odbraniti od novog bratskog šićarenja i osigurati ekonomski razvoj predjela gdje Albanci žive.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се