У току

A.M.

25. 05. 2023. 20:52   >>  06:54 4

МИЛАТОВИЋ НА ТВЦГ

Свако ко добије легитимитет од грађана на фер изборима треба да буде у Влади

Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић 30. маја састаће се у Бриселу са министром спољних послова Европске уније Жозефом Борељом, и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем у својој првој званичној посјети од ступања на дужност. То је потврдио у Интервјуу, који се вечерас од 20 часова емитује на Првом програму ТВЦГ.

"Ја ћу прво посјетити Брисел и послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за вријеме мог мандата. Разговараћу 30. маја са Борељом и Вархељијем, након чега идем у Молдавију на Самит европске политичке заједнице гдје ћу разговарати са предсједницом Европске комисије Урсулом Фор ден Лајен, али одржаћу састанке и са европским лидерима укључујући и француског предсјендика Емануела Макрона", саопштио је Милатовић.

Он је казао ће овим чином послати снажну поруку да Црна Гора има политичку вољу да постане дио Европске уније.

Најавио је да је добио бројне позиве лидера земаља, те да ће веома брзо посјетити и Београд.

"Добио сам бројне позиве, рекао сам да мислим да је важно и демократски смислено посјетити Београд врло брзо, након Брисела. Србија је наш највећи економски партнер, и добио сам усмени позив када је предсједник Србије Александар Вучић био на инаугурацији", казао је Милатовић.

Милатовић је рекао да ће веома брзо посјетити и Вашингтон, те да се кроз честитку америчког предсједника Џоа Бајдена може јасно видјети посвећеност САД-а реформама у Црној Гори.

"Радује ме толика посвећеност, и очекује се моја посјета Вашингтону која ће утицати на продубљивање партнерства. Стигла је порука и од предсједника Кине, и осталих званичника, што је веома добра порука. Надам се да ћу као предсједник Црне Горе додатно развити партнерства, и са земљама региона, и са осталим земљама", казао је Милатовић.

Казао је да ће са своје позиције радити на помирењу друштва, које је, како каже, било жртва вјештачки формираних подјела.

"Подијељеност друштва, вјештачки креирана била је типична за Црну Гору. Иза тих подјела крио се интерес личног богаћења. Управо кроз демократске промјене које су се дешавале последњих пар година, треба ставити фокус на помирену Црну Гору", казао је Милатовић.

Према његовим ријечима, јасно је да је дио грађана био дискриминисан због свог политичког става или опредјељења, и да нијесу сви имали једнаке шансе за успјех.

Говорећи о информацији да дио општина у Црној Гори није прославио Дан независности, Милатовић је рекао да о тим стварима треба да суде грађани, те да свако треба да покаже одговоран став према држави и државним симболима.

"Али као човјек који је демократски орјентисан, свакоме треба оставити тај један простор, о коме ће судити сами грађани. Треба наћи добар баланс између нечега што су демократска начела и некога што је одговор грађана Црне Горе на дјеловање било кога од нас", сматра Милатовић.

Коментаришући предлог посланице Нове српске демократије Јелене Божовић, која је казала да на путу ка помирењу Црне Горе треба преиспитати државне симболе, химну и заставу Милатовић је казао да да сматра да су ставови Божовићеве резултат "начина на који су можда садашњи симболи доношени", те да је говорила у контексту недовољне инклузивности у Црној Гори при доношењу важних одлука.

"У наредном периоду то морамо да промијенимо. Око кључних ствари треба увијек инсистирати на широком концензусу и рачунати на све политичке партије и њихове представнике. У једној демократији, све је могуће преиспитати. Мој однос према државним симболима је јасан, око њих треба да се окуопљамо. Али као предсједник који представља све грађане, апсолиутно одговорно ћу се однијети према свакој демократскохј иницијативи, укључујући и ту наравно", поручио је Милатовић.

"Састав нове Владе да осликава вољу грађана"

Говорећи о изјави бивше министарке европских послова Јоване Маровић у Влади Дритана Абазовића, а која је поручила Милатовићу да би требало да осујети улазак представника Демократског фронта у нову владу, те да одустане од Отвореног Балкана и посјети Косово, Милатовић је казао да недемократски било кога спрјечавати да уђе у владу, те да састав владе у демократским друштвима треба да рефлектује вољу грађана.

"Свако ко добије легитимитет од грађана, на фер изборима, посебно наредним гдје мислим да ћемо по први пут имати фер демократске изборе, а уколико се наравно постигне неки концензус да је природно да воља грађана, каква год буде, буде рефлеклтована и у Скупштини у Влади", казао је он.

Рекао је да је става да је у контексту спољне политике важно задржати и додатно упнаприједити НАТО, ствити фокус на ЕУ и снажно унаприједити сарадњу са земљама Западног Балкана.

"Присуство лидера свих земаља ЗБ на инаугурацији, подршка је промјенама чији сам носилац", казао је Милатовић.

Када је ријеч о Отвореном Балкану, сматра да је приоритет Црне Горе регионална економска сарадња која се одвија у оквиру Берлинског процеса који веже економије Западног Балкама, и који веже Западни Балкан за ЕУ.

"Али на крају, као економиста и политичар подржавам све остале иницијативе. ОБ има своје предности и ЦГ може као активни учесник тог процеса да да вриједност том процесу, под условом да је он стављен у фокус наших европских интеграција", казао је Милатовић.

Закони које Ђукановић није потписао чекаће поновно изгласавање у новом сазиву Скупштине

Одговарајући на питање о законима који су усвојени у Скупштини Црне Горе у периоду након што је бивши предсједник Црне Горе распуштио исту указом, Муилатовић је оцијенио да су прошли законски рокови за усвајање тих закона, те да ће чекати конституисање новог сазива Скупштине.

Према његовим ријечима, посланике у Скупштини и Предсједника државе бирају и разрјешавају директно грађани, а "овдје се десила интересантна ситуација да је једна од те двије гране власти разријешила другу".

"На крају се десило да је Скупшттина прихватила такво стање ствари, да су избори расписани, да су сви политички актерри који су прихватили распустање Скупштине и иду на изборе тим чином дали политички легитимитет Ђукановићевој одлуци.У међувремену се десило да Ђукановић није потписивао законе који су стизали из Скупштине. Постоје јасно одређени уставни рокови у ком временском периоду предсједник треба да се однесе на закон достављен из Скупштине. Сви рокови су прошли, чиме је Ђукановић показао неодговоран однос према Уставу и Скупштини Црне Горе. Ја сада немам на основу чега да се однесем, јер су сви рокови пробијени", навео је Милатовић.

Рекао је да ће сачекати нови сазив Скупштине, који ће у оквиру овог изборног календара бити конституисан до средине јула.

"И очекујем да се и Скупштина и ја као предсједник у наредном периоду понашамо у складу са Уставом и Законом", поручио је Милатовић.

Уставни суд ажурније да поступа у предметима

Позвао је Уставни суд да се ажурније однесе у предмету одлучивања о измјенама Закона о предсједнику.

"Ја сам јавно позвао судије Уставног суда да би било добро да се та одлука донесе што брже, јер је важно имати јасност Закона о предсјенднику поготово у кнтексту његове функције при формирању владе и давању мандата мандатару. Мислим да су имали довољно времена да се одреде о том питању, и очекујемо једну већу ажурност када је у питању тај предмет али и остали предмети. Свако свој посао мора обављати ажурније, како не бисмо били дубока грла демократског развоја", казао је Милатовић.

Поручује да без обзира на исход одлуке Уставног суда, важно је да буде донешена што прије.

"Како бисмо добили предвидивост и јасност, као темље даљег демократског развоја и свих процеса који се одвијају у Црној Гори", саопштио је Милатовић.

 Коментаришући састанак на јкоји је позвао носиоце изборних листа на предстојећим патрламентарним изборима, казао је да тиме шаље поруку демократске зрелости, те да је предсјеник свих грађана.

"То је дијалог који је важно започети сада, а наставити након избора", казао је Милатовић.

Кохабитација природна ствар

Милатовић је рекао да је кохабитација природна ствар, невезано да ли предсједник и премијер долазе из исте партије.

"Важно је да свако из свoг угла заступа и промовише легитимне политичке ставове. Кохабитација је један вид checks and balances система, и различитост ммишљења је једини начин за демократски напредак. Једноумље никоме ништа неће добро донијети. Додатна вриједnост долази од различитих мишљења, а нама треба мудрост да из свих различитих мишљења нађемо заједничку тачку која ће бити пoлазна тачка за корак напријед", наводи Милатовић.

У различитим мишљењима додатна вриједност ПЕС-а

Тврди да су одређена неслагања са лидером Покрета Европа сад, Милојком Спајићем додатно издраматизовали медији.

"Ја имам одређена своја запажања о неким процесима, Милојко Спајић своја. Заједно смо урадили много добрих ствари за Црну Гору и вјерујем да ћемо у наредном периоду наставити да заједнички радимо за добро Црне Горе", поручује Милатовић.

Према његовим ријечима, постоје одређена различита политичка становишта између њих, "али врло често смо из тих различитости покушавали да нађемо заједнички именитељ, и у томе је додатна вриједност ПЕС-а".

"Спајић се показао као човјек који може да допринесе развоју Црне Горе, посебно у економском дијелу, и желим добру срећу и Милојку и ПЕС-у чији сам лидер", поручује Милатовић, и додаје да је побједом и резултатима на подгоричким локалним изборима, те предсједничким дао додатни темељ и снагу овом покрету.

Поновио је да неће учествовати у политичкој кампањи за парламентарне изборе. "Ја нећу учествовати у кампањи, и на тај ћу начин ћу показати да сам предсједник свих грађана", казао је Милатовић.

 

Пратите нас на

Коментари 4

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се