Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Igor PEJOVIĆ ]

27. 05. 2022. 06:35   >>  17:06 3

DRECUN VJERUJE

Nova vlada će vrlo brzo morati da se zaduži

Nova crnogorska vlada će morati da se zaduži vrlo brzo, dok će predstojeća ljetnja turistička sezona biti lošija, rekao je u intervjuu za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun. On, ipak, očekuje da sezona može biti u granicama prihvatljivih rezultata.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u svijetu i Crnoj Gori, Drecun kaže da se nalazimo u projektovanoj ekonomskoj krizi.

"A čim je projektovana, znači da je politika uzrok. Razvijene ekonomije su u zoni dvocifrene inflacije. Takva inflacija se može kontrolisati, ali može i kliznuti u galopirajuću. Zavisi od planova kreatora globalnog poretka", kazao je Drecun.

On ne očekuje da će u drugoj polovini godine doći do stabilizacije kad je riječ o cijenama hrane i energenata.

Sezona će biti lošija

"Nažalost ne. Ova kriza će se protegnuti do izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2024. godine. U zavisnosti od rezultata tih izbora zavisi kuda će ići planeta", kazao je Drecun.

A na pitanje kakva nas sezona očekuje, Drecun odgovara: "Sezona će biti lošija, ali može biti u granicama prihvatljivih rezultata".

Govoreći o tome u kojoj mjeri će budžet za narednu godinu zavisiti od sezone, Drecun kaže da "nažalost, budžet zavisi od projekcije troškova, a ne od rezultata naplate prihoda".

Očekivanja od nove vlade

"Ako prihodi podbace mi se moramo zaduživati. Nova vlada će morati da se zaduži vrlo brzo", rekao je Drecun.

Od nove vlade na polju ekonomije, kako ističe, očekuje da izrade strategiju ekonomskog razvoja.

"Da stave akcenat na razvoj realne ekonomije, a time i privlačenja direktnih stranih investicija. Turizam treba da bude posljedica razvijene poljoprivrede, stabilnog energetskog sistema i dobre saobraćajne infrastrukture", rekao je naš sagovornik.

Smatra i da turizam ne može da nosi razvoj.

"Polazište da je turizam okosnica razvoja je greška koju su sve dosadašnje vlade činile", rekao je Drecun.

Na pitanje da li svijet klizi u novu recesiju ili smo u nju duboko zagazili, ako se u obzir uzmu pandemija i rat u Ukrajini, Drecun odgovara: "Da, sve je projektovano. I kovid, i rat u Ukrajini, i globalna ekonomska kriza".

"Mora se stvoriti nova osnova egzistencije, a to znači ili će biti dobro ili ćemo nestati. Jedan veliki mislilac je rekao: 'Na kraju će sve biti dobro. Ako nije dobro još nije kraj'", rekao je on.

Uvozimo inflaciju

Svijet se, kako kaže Drecun, politički lagano dijeli na globaliste i suvereniste: "Prednost imaju globalisti, a energija je na strani suverenista. Vidjećemo ko će pobijediti".

Crna Gora, kako je rekao, uvozi inflaciju i ne može uticati na nju, a jedini način je, smatra, da povećamo sopstvenu proizvodnju.

"Da radimo, radimo i radimo, a da snove o nekakvim tehnološkim revolucijama ostavimo i da ne zaluđujemo narod glupostima. Bar hranu možemo proizvoditi, i to dosta brzo. A odijela i haljine možemo nositi po nekoliko godina, dok ne prođe kriza. Dilema 'Šekspir ili kobasica' se uvijek rješava u korist kobasice", zaključio je Drecun.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се