Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Portal RTCG [ Agencije ]

25. 05. 2022. 06:49 >> 07:51

NA FORUMU U DAVOSU

Zelenski: Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope

Devedeset prvi dan rata u Ukrajini, koji je i glavna tema samita u Davosu. Predsjednica Evropske komisije poručuje da Ukrajina mora da pobijedi Rusiju i nanese strateški poraz Vladimiru Putinu. Mađarska uvela vanredno stanje, a Viktor Orban navodi da će Budimpešta da se drži podalje od rata. NATO ne želi vojni sukob sa Rusijom, neće slati vojnike u Ukrajinu, stav je šefa Alijanse Jensa Stoltenberga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je danas nedostatak "jedinstva" među zapadnim zemljama pred ratom u Ukrajini, više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije.

  • Naoružavanje, ali i hrana i energenti su u fokusu svjetskih lidera zbog rata na istoku Evrope;
  • Ursula fon der Lajen je pozvala na razgovore s Moskvom kako bi se omogućile isporuke pšenice, koje su zarobljene u Ukrajini jer je Rusija blokirala luke;
  • Za to vrijeme šef NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da Alijansa vojnike u Ukrajinu neće slati, jer ne želi rat sa Rusijom;
  • Viktor Orban je proglasio vanredno stanje u Mađarskoj kako bi donio hitne mjere, a poručuje da želi da zaštiti ekonomiju zemlje.

NAJVAŽNIJA DEŠAVANJA: 

Zelenski: Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je danas nedostatak "jedinstva" među zapadnim zemljama pred ratom u Ukrajini, više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije.

"Moje pitanje glasi: da li u praksi postoji jedinstvo (na Zapadu)? Ja ga ne vidim", rekao je Zelenski obraćajući se preko video linka učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je rekao da je Ukrajini potrebna podrška ujedinjene Evrope.

"Da li postoji jedinstvo po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO? Ne. Dakle da li je Zapad ujedinjen? Nije", dodao je Zelenski tokom doručka koji je priredila Ukrajina.

Zvaničnik iz Marijupolja: Ubijeno 22.000 stanovnika – ovo je grad duhova

Gradski zvaničnici Marijupolja, ukrajinskog lučkog grada na Azovskom moru, vjeruju da je u tom gradu tokom tri mjeseca rata ubijeno 22.000 stanovnika, kazao je za CNN savjetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko.

"Marijupolj je sada grad duhova", naveo je on.

Zelenski: Cilj ruske vojske u Lugansku je da sve uništi

Ruska vojska po svaku cijenu pokušava da stegne obruč u oblasti Luganska, u Donbasu, gdje je intenzivirala ofanzivu sa ciljem da "sve uništi", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Sve snage koje ruska vojska još ima usmjerene su tamo, u ofanzivu", rekao je sinoć Zelenski.

Prema njegovim riječima, situacija u Donbasu, na istoku Ukrajine, "izuzetno je teška".

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Iz NATO-a poručuju da u Alijansi vlada politika otvorenih vrata, ali da ne žele rat sa Rusijom. Takođe, navode i da zbog toga neće slati vojnike u Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се