Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Redakcija Portala [ Agencije ]

20. 05. 2022. 13:50 >> 07:12
24

86. DAN RATA

Naređenje iz Kijeva: Obustavite odbranu Marijupolja, sačuvajte živote

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset šesti dan. Nastavlja se predaja ukrajinskih vojnika iz željezare "Azovstalj". Nema kompromisa sa Moskvom poručuje Kijev, jedina opcija za pomirenje je kapitulacija Rusije, povlačenje trupa i razgovor o odšteti. Finska će dati odgovor na zahtjeve Turske, koja se protivi učlanjenju te zemlje i Švedske u NATO.

  • Žestoke borbe u predjelu Sjeverodonjecka, Avdejevke, sve do Nikolajeva; 
  • Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage pokrenule kontranapade oko Harkova;
  • Ruske snage tvrde da Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje
  • Većina ukrajinskih boraca iz željezare "Azovstalj" u Mariupolju se predala, među njima je zamjenik komandanta puka "Azov";
  • Britansko ministarstvo obrane: Putin smjenjuje odgovorne na bojištu;
  • NATO: Zamah sukoba promijenio se u korist Ukrajine
  • Lideri Finske i Švedske planiraju direktno da razgovaraju sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a Vašington poručuje da će ih u tome podržati;
  • G7 dogovorio novi paket pomoći Kijevu.

 NAJVAŽNIJA DEŠAVANJA: 

Naređenje iz Kijeva: Obustavite odbranu Marijupolja, sačuvajte živote

Komandant puka Azov ukrajinske vojske, potpukovnik Denis Prokopenko, objavio je kratku video poruku iz unutrašnjosti čeličane Azovstalj u Marijupolju u kojoj je naveo da je najviši vojni vrh "izdao naređenje da se sačuva život i zdravlje vojnika garnizona i prestane sa odbranom grada“.

Poruka implicira da oni koji su ostali u Azovstalju planiraju da napuste fabriku u bliskoj budućnosti, navodi CNN i podsjeća da se vjeruje kako se još nekoliko stotina ukrajinskih boraca nalazi unutar prostranog kompleksa, piše N1.

Azovstalj je bio posljednje uporište ukrajinske vojske u inače ruskom okupiranom Marijupolju, i postao je simbol otpora pod nemilosrdnim ruskim bombardovanjem, navodi CNN.

"Uprkos teškim borbama… i nedostatku zaliha, stalno smo naglašavali tri najvažnija uslova za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuisani“, naveo je Prokopenko.

Podsjetio je i da je ranjenima pružena neophodna pomoć, da su evakuisani, i da je planirana njihova razmjena na teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"Što se tiče palih heroja, proces je u toku. Ali nadam se da će u bliskoj budućnosti porodice i cijela Ukrajina moći da sahranjuju svoje vojnike sa počastima", kazao je komandant puka Azov.

Šojgu: 12 novih baza odgovor na jačanje NATO-a

Rusija će formirati 12 novih vojnih baza na zapadu zemlje kao odgovor na jačanje NATO i očekivano širenje Alijanse na Finsku i Švedsku, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Do kraja godine, 12 vojnih baza i jedinica biće raspoređeno u Zapadnom vojnom okrugu", rekao je Šojgu zvaničnicima ministarstva odbrane i vojske.

Ševčenko pomaže u prikupljanju sredstava za obnovu Ukrajine

Ukrajinska fudbalska zvijezda Andrej Ševčenko postao je prvi ambasador Fondacije za obnovu i razvoj Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je bivšeg ukrajinskog selektora za ambasadora u Fondaciji za obnovu i razvoj Ukrajine, prenijela je agencija Hina.

Zelenski je na svom Telegram profilu napisao da je Ševčenko svojim radom i sportskim uspjesima stekao ogromno povjerenje u međunarodnoj areni.

"Sada ima novu misiju, da svijetu ispriča o dogadjajima u Ukrajini i iskoristi svoj uticaj za prikupljanje međunarodne pomoći. Siguran sam da ćete uspjeti", rekao je Zelenski.

Zelenski: Hvala Americi na 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na odobravanju novog paketa podrške Ukrajini od 40 milijardi dolara.

"To je manifestacija snažnog vođstva i neophodan doprinos našoj zajedničkoj odbrani slobode", rekao je Zelenski u video obraćanju naciji nekoliko sati nakon što je američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara.

Pozivajući na veću finansijsku podršku dok zemlja nastavlja rat s Rusijom, Zelenski je izjavio da mjesečni budžetski deficit u Ukrajini sada iznosi pet milijardi dolara.

"Da bismo izdržali rat za slobodu, potrebna nam je brza i dovoljna finansijska podrška. To nijesu samo rashodi ili pokloni partnera. To je njihov doprinos vlastitoj sigurnosti, jer odbrana Ukrajine podrazumijeva njihovu odbranu od novih ratova i kriza koje Rusija može izazvati", naglasio je Zelenski.

Optužio je Rusiju da izvodi besmislena bombardovanja u svojoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini.

Ukrajinci traže bojkot Rusa na festivalu u Kanu

Ukrajinske filmadžije pozvale su organizatora Filmskog festivala u Kanu da u potpunosti bojkotuju Rusiju na tom prestižnom međunarodnom događaju.

Osnivač F Films kompanije Endrju Fesiak govorio je na panelu održanom u američkom paviljonu u sekciji Marche du Film i rekao je da Ukrajinci smatraju da “sve rusko mora biti zabranjeno“.

Odluka da se u takmičarsku kategoriju za "Zlatnu palmu" uvrsti film ruskog režisera Kirila Serebrenikova “Žena Čajkovskog“ izazvala je oštre reakcije ukrajinskih filmskih stvaralaca.

Film je premijerno prikazan juče, a Serebrenikov je pozvao na prekid rata u Ukrajini.

Zelenski: Rusija pretvorila Donbas u pakao

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je region Donbasa pretvorila u "pakao", dok se tamo vode intenzivne borbe, prenosi BBC. U noćnom obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region.

Američka ambasadorka: Švedska i Finska u NATO za nekoliko mjeseci

Američka ambasadorka u NATO-u Džulijen Smit rekla je da bi se Švedska i Finska mogle pridružiti NATO-u u "sljedećih nekoliko mjeseci".

Smit je rekla da je obrambeni savez pozdravio zahtjeve Švedske i Finske i da vjeruje da će te zemlje "dati veliki doprinos NATO savezu", prenosi Skaj njuz.

Na Donjeckom pravcu ruske snage pojačale ofanzivne operacije

Ruska vojska vodi ofanzivnu operaciju u oblastima naselja Lisičansk i Severodonjeck, saopštila je pres služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. 

G7 dogovorio novi paket pomoći Kijevu

Kako da pomognu Kijevu raspravljaju i finansijski lideri G7. Sedam najrazvijenih zemalja svijeta izdvojilo je 18,4 milijarde dolara u transferima i zajmovima kao pomoć Ukrajini da ispuni svoje trenutne finansijske potrebe, navodi se u nacrtu izveštaja u koji je Rojters imao uvid.

Kako bi se obnovila zemlja poslije rata, njemački kancelar Šolc predlaže osnivanje fonda solidarnosti.

Nastavlja se predaja vojnika iz Azovstalja

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 771 ukrajinski borac iz "Azovstalja" predao u posljednja 24 sata, ukupno 1.730 od ponedeljka, a 80 je ranjenika. Oni su u bolnicama u Novaozovskom i Donjecku.

Crveni krst prikuplja podatke od zarobljenika kako bi pratio njihovu sudbinu. Ukrajinski borci koji su napustili podzemne hodnike i bunkere železare i predali se čekaju dalje poteze. Prebačeni su u grad Olenjivka u oblasti Donjeck pod kontrolom Rusije.

Bajden pozdravo zahtjev Švedske i Finske za članstvo u NATO savezu

Predsjednik SAD Džozef Bajden tokom jučerašnjeg dana sastao se sa premijerkom Švedske Magdalenom Anderson i predsjednikom Finske Saulijem Ninisteom sa kojima je razgovarao nakon što su i zvanično predali zahtjeve za pridruživanje NATO-u.

On je pozdravio zahtjev Finske i Švedske da se pridruže NATO-u.

O Ukrajini su telefonom razgovarali načelnici generalštaba Amerike i Rusije.

Analena Berbok optužuje Rusiju da blokiranjem izvoza žitarica iz Ukrajine koristi glad kao ratno oružje. Na predlog Ujedinjenih nacija Rusiji da otvori ukrajinske luke i dozvoli izvoz hrane, Moskva odgovara - to traži reviziju sankcija.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се