Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

19. 05. 2022. 20:11   >>  21:52 7

ARGUMENTI NA TVCG

Eventualni sporazum o Otvorenom Balkanu mora odobriti parlament

U diskusiji o ideji Otvorenog Balkana u emisiji "Argumenti" na RTCG-u, poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da je ta ideja nerealna. Poslanik DPS-a Predrag Sekulić smatra da ova ideja nema podršku u Parlamentu, dok je predstavnica URE Milena Vuković-Sekulović mišljenja da o ovom pitanju treba otvoriti šire konsultacije.

"Ako kažemo da je OB  jedna regionalna inicijativa koja bi trebala da poveže zemlje ZB i približi ih Evropskoj uniji, ja mislim da to ne stoji.  Ja mislim da ovo ne može biti put za ulazak u EU, mislim da je ovo pokušaj formiranja neke alternative Evropskoj uniji", kazala je Popović, i podsjetila da neke zemlje Zapadnog Balkana nijesu čak ni otvorile pregovore sa EU. U pregovorima je , kako je kazala,  Crna Gora postigla najveći napredak, u odnosu na ostale zemlje ZB. 

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da Crna Gora ne treba da bude dio OB. 

"Većina građana CG je za evropske integracije. Ne znam zašto bismo zamijenili Veliki Šengen Malim Šengenom", kazao je Sekulić, i dodao je da u parlamentu ne postoji većina za podršku ovoj inicijativi. 

Predstavnica URE predstavnica GP URA Milena Vuković-Sekulović  kazala je da nemaju jasno definisan stav po ovom pitanju, i naglasila da bi svaki sporazum ove vrste morao da prođe ratifikaciju u Parlamentu. 

"Generalno mi smatramo da o ovom pitanju treba da razgovaramo, da  je zamagljeno ovo pitanje, moramo razgovarati i sa privredom", kazala je predstavnica GP URA Milena Vuković-Sekulović, i naglasila da je predsjednik URE  i premijer Crne Gore načelno za ovu ideju, ali neophodne su brojne konsultacije. 

Ona tvrdi da URA nikada ne bi zamijenila Evropsku uniju inicijativom poput OB, već da ta dva procesa prate jedan drugi.

Predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović kazao je da je OB dobra prilika za CG privredu.

"Ovo je političko pitanje, ali od kada se pojavila ova inicijativa politika je preuzela primat kada je riječ o ovom pitanju", kazao je on. 

Prema njegovim riječima, ovo nije neki anahron pravac u odnosu na onaj prema kojim mi kao društvo želimo da idemo.

"Onog momenta kada bismo vidjeli da OB nije afirmacija Crne Gore i crnogorske ekonomije ka Evropskoj Uniji, mi to ne bi podržavali", poručio je on. 

Učesnici u diskusiji su poslanica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, poslanik DPS-a Predrag Sekulić, predstavnica GP URA Milena Vuković-Sekulović i Predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović. Oni će diskutovati o Otvorenom Balkanu kroz prizmu politike i ekonomije.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се