Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.M.Lj. ]

14. 01. 2022. 12:16   >>  16:41 19

SDT

"Kokain nije trebalo da stigne u Voli"

Špediter Đ.D. uhapšen je i određeno mu je zadržavanje,a protiv njega je podnesena krivična prijava zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain u paketima banana pronađen prije dva dana u magacinu kompanije Voli, saopštio je specijalni tužilac Miroslav Turković. On je na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije kazao da je još nekoliko osoba iz Crne Gore, na čijoj identifikaciji se radi učestvovalo u krijumčarenju te droge. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da sa sigurnošću može da tvrdi da kokain nije bio namijenjen kompaniji Voli, te da je trebalo da bude uzet na putu od Bara do Volija.

 

Podsjećamo, tovar od oko 500 kilograma kokaina pronašli su radnici Volija u paketu sa bananama, a potom je uprava te firme obavijestila policiju.

Kako je kazao specijalni tužilac Miroslav Turković tužilaštvo je došlo do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom 2021. godine u Sloveniji, CG, i teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja je vršila određeni broj kriminalnih djela, konkretno neovlašćena proizvodnja, držanje i prodaja droge.

“Dokazi upućuju da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin Đ.D. koji obavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da vrši manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smješten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mjera carinika", kazao je Turković. 

Članovi ove grupe postali su još neka lica iz Crne Gore na čijem identitetu se intenzivno radi.

“Radi se o licima koji su državljani Crne Gore i obavljali su zadatke u slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar, čiji je zadatak bio da postupajući po naredbamai uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima organizacije radi daljeg transporta iz carinske zone”, kazao je Turković.

Pripadnicima kriminalne organizacije članovi sa Ekvadora pribavljali su falsifikovane službene znakove, brodske plombe, koje su dostavljali u kontejnerima zajedno sa drogom kako bi pečatili robu kako bi izgledalo da paketi nijesu otvoreni. 

V.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da je od 109 kontejnera koji su kontrolisani u Baru 70 sadržalo banane.

“Profesionalnom primjenom parametara, carinski službenik koji je rukovodio skenerom tog dana kada su stigle banane došao je do saznanja da je jedan kontejner kontaminiran. Tu informaciju je podijelio je sa nama a mi smo napravili procjenu da taj podatak treba da podijelimo sa institucijama”, kazala je ona.

Pošiljka je praćena do terminala u Podgorici i kupca kompanije Voli trejd.

Katnić: Obavještajna služba zakazala

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kaže da su paketi sa drogom bili toliko različiti da bi ih i dijete otkrilo.

“Droga je trebalo da bude u mraku u skladištu gdje je najmanje tri puta ranije preuzeta”, kazao je on.

Tri puta kada je ranije droga preuzeta desila su se u junu, avgustu i oktobru prethodne godine. 

"U jednom slučaju je falilo dvije tone i 50 kg banana što upućuje da je toliko droge uneseno. kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obavještavali kompaniju iz Slovenije", kazao je on. 

On tvrdi da "roba" nije trebalo da dođe u Voli. Naglasio je da je Voli u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinio i za ovaj kontejner.

"U jednom od ta tri slučaja, naručilac je bio Voli. To je još jedan od pokazatelja zbog čega vam sa sigurnošću kažem da to nije trebalo da dođe u Voli. Pošto su ovi uspjeli da dođu do robe, da je otvore, uzeli su 500 kilograma. uvijek je to na istom mjestu, ponavljam, drugi i treć i red paleta. Uvije je na početku da bi bilo što lakše manipulisati, da bi se došlo do robe", kazao je on. 

Kako je droga stigla u Voli, Katnić objašnjava kao propust u obavještajnim službama. 

Tvrdi da je da je kokain 96 odsto čist. 

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da se došlo do novih podataka i dokaza u slučaju otmice i ubistva M.R. za šta se do sada sumnjičilo 12 osoba. On je istakao da je još jedna osoba osumnjičena da je bila dio kriminalne organizacije koja je otela M.R. od koga su pokušali da iznude novac.

“Postoji sumnja da je ovo lice Đ.P. sa drugim članom ove organizacije lišio života M.R. nakon čega su njegovi posmrtni ostaci odnijeti u NP Loćen i zapaljeni”, kazao je Čađenović.

Tužilaštvo je 24. decembra donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv devet lica zbog sumnje da su bili članovi kriminalne organizacije koja je planirala teško ubistvo.

“Prikupljeni su dokazi da je Z.M. i drugo za sada nepoznato lice djelovali u Crnoj Gori i inostranstvu. Sumnjiče se da su izvršili više krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore, a planirali su i ubistva u Srbiji”, kazao je on.

On je kazao da je ova organizacija bila čvrsto koncipirana i da je sprovodila kriminalni plan.

“Postoji sumnja da je ova grupa izvršila teška ubistva na štetu P.N. i P.D. Žrtve su praćene nekoliko mjeseci kako bi se odabralo vrijeme i mjesto za ubistvo”, kazao je Čađenović.

Postoji sumnja da su pokušali i ubistvo S.K. , S.I. i K.M. koje je izvršeno 18. novembra. 

"Postoji sumnja da su ovo djelo izvršili Z.M. i Đ. M. takođe uz upotrebu vatrenog oružja", kazao je on. 

Za više ubistava osumnjičeni su Z.M., Đ.M., B.Đ., Đ.V., M.M., M.N, M.G., I.B. i T.D.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се