Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

[ M.M.Lj. ]

02. 06. 2024. 19:48 >> 23:38

IZBORI U ANDRIJEVICI

Biće teško formirati vlast, nije isključeno ponavljanje izbora

Novinar Darko Jovović, bivši odbornik u SO Andrijevica Miodrag Ivanović i nezavisni odbornik Milan Mirković smatraju da preliminarni podaci pokazuju da će u Andrijevici biti teško formirati vlast, te da nije isključeno ponavljanje izbora.

U Andrijevici su održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista. Prema podacima OIK-a do 20 sati glasalo je 71,61 odsto građana. 

Prema podacima Demokratske Crne Gore na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, u okviru koalicije "Andrijevica se pita" SNP ima šest mandata, a Demokrate dva. Taj savez danas je dobio osam mandata. DPS je osvojio 11 mandata.

Pokret Evropa sad osvojio je četiri mandata. U okviru koalicije "Za budućnost Andrijevice" NSD pripala su dva mandata, a DNP-u jedan.

Lista Za budućnost naše djece dobila je tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Lokalni izbori u Andrijevici raspisani su nakon što je Vlada uvela prinudnu upravu.

Rezultati bez iznenađenja

Za novinara Darka Jovovića rezultati izbora nijesu iznenađenje. 

"Pokazalo se da je i u Andrijevici PES imao određeni pad u odnosu na parlamentarne izbore. Zavidan uspjeh je postigla građanska lista ZBND. Kada se saberu glasovi SNP-a i Demokrata to je ostalo na istom nivou", kazao je Jovović. 

Nezavisni odbornik Milan Mirković smatra da su Demokrate i SNP osvojili manje mandata nego na prošlim izborima. 

"Andrijevica je malo mjesto, ima malo kadra, a sav taj kadar je razjedinjen. Nama treba homogenost da bi Andrijevica krenula dalje. Toga u ovom trenutku nema", kazao je Mirković. 

Bivši odbornik Miodrag Ivanović smatra da je za dobar rezultat DPS-a odgovoran veliki broj projekata koje su odradili za vrijeme mandata, dok je aktuelna vlast imala problema. 

Bečić: Ne očekujem da će iko sa građanskih lista formirati vlast sa DPS-om

Prema podacima na 100 odsto uzorka, a koje je dostavila Demokratska Crna Gora DPS ima 11 mandata, ASP 8, PES 4, ZBA 3, ZBND 3 mandata, VPU 1, UCG nije prešla cenzus.

Biće teško formirati vlast

Raspored snaga prema preliminarnim podacima za nezavisnog odbornika Milana Mirkovića je bio očekivan, s tim što u poređenju sa prošlim izborima SNP sa NSD je imao 13 mandata, a da je danas manje osvojenih mandata budući da zajedno imaju 11.

"Mislim da će vlast u Andrijevici biti nestabilna, da će je biti vrlo teško formirati. Mislim da će biti novi izbori", smatra Mirković.

Bivši odbornik Miodrag Ivanović takođe smatra da će ovo biti teški pregovori.

"Očekivano je da SNP-Demokrate, PES i ZB Andrijevice formiraju vlast, međutim PES je partija koja obećava građanima i očekivanja građana su velika. Ukoliko bude tvrdoglavost i principijelnost u držanju funkcija u lokalnoj samoupravi teško će se održati vlast", kazao je on.

Po mišljenju novinara Darka Jovovića najveći pobjednik su SNP-Demokrate. 

"Očigledno je da će tu morati da se uveže najmanje pet subjekata i smatram da će trebati dosta muke i napora da se napravi dogovor. Ne isključuje se mogućnost da dođe do ponavljanja izbora", smatra Jovović. 

Izlaznost

Kako kaže novinar Darko Jovović izlaznost od 71,6 odsto znači oko 10 odsto manje birača nego 2020. godine.

"To znači da je mnogo apstinenata, da političke partije nijesu uspjele da ubijede građane kao na minulim izborima da iskoriste biračko pravo. Izlaznost će uticati na broj glasova koji će biti dovoljni za osvajanje mandata, što daje mogućnost političkim partijama koje nemaju jako biračko tijelo da eventualno budu članovi budućeg lokalnog parlamenta", istakao je Jovović.

Nezavisni odbornik Milan Mirković kaže da je činjenica da Andrijevica ima 400 ljudi manje nego na posljednjim izborima.

"To je jedan od razloga, ipak je ovo dobra izlaznost za naše prilike gore", kaže on.

Bivši odbornik Miodrag Ivanović smatra da ovakva izlaznost odgovara partije sa manjim gllasačkim tijelom da pređu cenzus.

"Mislim da je neuporedivo laganija atmosfera nego 2020. godine kada je vladao rat DPS-crkva. Sada imaju manju motivaciiju za izlaznost", kazao je on i rekao da to treba da raduje svakog.

Darko Dragović: Izborni dan u savršenom redu, očekujemo da budemo dio postizborne koalicije

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da je na osnovu preliminarnih podataka izbornog štaba PES-a do 20 sati izlaznost je bila 71, 6 odsto .

"Nije bilo velikih nepravilnosti. Izborni dan je protekao u savršenom redu i mislimo da je tome doprinijelo reagovanje našeg predstavnika u OIK-u koji je prepoznao nepravilnosti u radu predsjednika OIK-a koji je ukazao da je reagovanje pojedinaca nezakonito i da ne može neko lične stavove da predstavlja kao stavove OIK-a", kazao je on.

Dragović je kazao da PES očekuje dobar rezultat.

"Očekujemo da ponovimo rezultat na održanim parlamentarnim izborima i da PES bude stožer buduće vlasti. Ubijeđeni smo da će PES biti dio postizborne koalicije", rekao je on.

Joković: Očekujem da Ćulafićć bude i budući predsjednik Opštine

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da očekuje da nosilac liste ,,SNP - Demokrate - Odvažno. Odlučno. Odgovorno - Andrijevica se pita” Željko Ćulafić nastavi da obavlja funkciju predsjednika Opštine Andrijevica.

"Očekujem da dobijemo vlast, i mislim da je naš Željko Ćulafić i budući predsjednik Opštine Andrijevica. Mislimo da će ova koalicija postići odličan rezultat i da će Ćulafić nastaviti da obavlja funkciju predsjednika", istakao je Joković za TVCG.

Ivanović: Preliminarni podaci pokazuju da je DPS pojedinačno najjači

Dejan Ivanović ispred DPS-a kazao je da preliminarni podaci DPS-a pokazuju da će ta partija pojedinačno osvojiti najveći broj glasova.

"Građani su kaznili prethodnu vlast koji osim svađe oko fortelja nijesu ništa uradili za građane i grad. Očekujemo 10 mandata kao opoziciona partija koja je radila s minimalnim resursima sa poštenom kampanjom od kuće do kuće", kazao je on.

Kazao je da ko god misli dobro građanima Andrijevice željeće da bude dio koalicije sa DPS-om.

Jovović: Moguće da DPS osvoji najviše mandata, ali ta partija ostaje opoziciona

Novinar Jovović objašnjava da je moguće za 20 minuta dati preliminarne projekcije uz malim mjestima kao što je Andrijevica.

"Projekcije iz te partije nekih 800 glasova, je 8, 9 mandata. Moguće je da DPS osvoji najviše mandata, ali ta partija ostaje opoziciona, jer su ostale partije izjavile da sa njima neće praviti koalicioni sporazum", kaže Jovović.

Asanović: ZBCG očekuje dobre rezultate

Kandidat za odbornika ZBCG Lazar Asanović kazao je da ta koalicija očekuje dobar rezultat i da bude u vlasti.

"Očekujemo da će se stvoriti većina i da će je činiti pobjednici izbora 2020. godine", kazao je Asanović.

Očekujem slične rezultate DPS-a i SNP-Demokrata

Miodrag Ivanović očekuje približne rezultate DPS-a i SNP-Demokrata. 

"DPS ima stabilno biračko tijelo, ali ono što može prevagnuti kao tas na vagi je pozicija vlasti. Kada Idete sa pozicije vlasti, već ste dva koraka naprijed", kazao je on. 

Jovović smatra da će najmanje tri subjekta morati da učestvuju u formiranju vlasti sa približnim brojem mandata. 

"Ja mislim da je objektivno da to budu SNP-Demokrate, PES, i partije okupljene oko NSD. Mada postoje i druge kombinatorike", smatra Jovović. 

DPS: Imamo 40 odsto osvojenih glasova

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

"To je današnji izborni rezultat i DPS je gotovo duplo jači od drugog po redu na današnjim izborima, i bićemo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti", saopštio je Ivanović.

Emisiju možete pratiti uživo i na Jutjubu.

Najvažnije informacije u vezi izbora u Andrijevici pratite u našem LIVE BLOGU

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се