Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

Б.Б.

23. 01. 2023. 10:22 >> 10:21
2

VEČERAS NA PRVOM PROGRAMU

Život princeze Jute na crnogorskom dvoru

Prvi dio dokumentarne emisije "Njemačka princeza na crnogorskom dvoru", posvećene princezi Juti fon Meklenburg-Strelic, kasnije Milici, biće emitovan večeras u 21.50 sati na Prvom programu TVCG.

Svega četrnaest dana nakon što ga je upoznala, zaljubila se i udala za crnogorskog prijestolonasljednika Danila Petrovića. Promijenila je vjeru, ime… Žena raskošnog obrazovanja, došla je u Crnu Goru, iz jedne od najbogatijih njemačkih porodica i dobila miraz od milion franaka, koliko je navodno tražio kralj Nikola.

Opijena prirodnim ljepotama Crne Gore, u svojim memoarima zapisala je kako joj se činilo da je zalutala u bajku iz "Hiljadu i jedne noći".

U vihoru epidemije velikih boginja, kolere i tifusa rizikovala je život spašavajući crnogorske borce ranjene u Prvom balkanskom ratu.

Osnovala je i golf klub na Cetinju, prvi na Balkanu… i tu se priča o njemačkoj princezi na crnogorskom dvoru, ženi izuzetnog karaktera i morala ne završava.

Sjećanje na život, lik i djelo Milice-Jute fon Meklenburg-Strelic, vojvotkinje od Meklenburga i princeze od Meklenburg-Strelica, reanimirali su kroz dokumentarnu emisiju urednica Ana Ašanin i reditelj Saša Terzić.

Prvi dio ove priče pogledajte večeras u 21.50h na prvom programu TVCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се