Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

P.R.

07. 08. 2022. 20:03 >> 21:39
9

MANDIĆ U "INTERVJUU"

"Nije pametno od 19. avgusta praviti Dan D"

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, kazao je, gostujući u Intervjuu TVCG, da je Vlada premijera Dritana Abazovića pala sama od sebe i nije pametno od 19. avgusta praviti Dan D.

Mandić smatra da je aktuelna Vlada, kako kaže, pala sama od sebe.

"Praviti od 19. avgusta Dan D, poslije svega onoga što smo vidjeli na Vladi, ne djeluje ni malo pametno", ocijenio je Mandić, dodajući da oni što su izabrali Vladu joj više ne daju podršku.

Najpoštenije je, kako navodi Mandić, da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta.

"Dogovori mogu biti različiti. Ali, svakako treba da se okupi ta parlamentarna većina", istakao je Mandić.

Mandić navodi da je Vlada kolektivan organ u kojoj se nalaze i premijer Dritan Abazović, ali i ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

"Svi koji glasaju za vladu glasaju u paketu", rekao je Mandić.

Mandić smatra da bi predsjedniku GP URA Dritanu Abazoviću i predsjedniku Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimiru Jokoviću, kako kaže, bilo poštenije da sjednu sa partnerima sa kojima su osvojili vlast 30. avgusta.

"Da pokušamo da napravimo dogovor. A ako neće da sjednu sa nama, prepustićemo ih njihovoj sudbini. To znači da će se oni suočiti sa partnerima koji ih sada podržavaju", smatra Mandić.

Mandić podsjeća da je DF javno dao ponudu za rješenje političke krize u Crnoj Gori.

"Ako će da imaju metodu rada kao prethodna Vlada, odnosno da gledaju imaju li 41 poslanika, onda mislim da Abazović i Joković prave veliku grešku”, smatra Mandić.

DF, kako kaže, zagovara tehničku vladu, te dodaje da je to najbolje rješenje.

"Tehničku vladu da čine subjekti koji su pobijedili na izborima 30. avgusta. Ta vlada treba da pripremi izbore koji bi se održali u jednom danu - lokalni, parlamentari i predsjednički, da bi mogli u međuvremenu da uradimo nekolike važne stvari kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodao je Mandić.

Mandić ističe da odluke vezane za Crnu Goru treba da se donose u Crnoj Gori.

"Neko je nakon 30. avgusta narodnu volju predao nekin činovnicima u ambasadama. Pa su oni arbitrirali, a onda je među ljudima, koji su dobili glasove građana bilo važnije šta će da kaže neki činovnik iz neke ambasade nego što su mu rekli oni koji su glasali za njega", kazao je Mandić, dodajući da to stanje mora da se promijeni. 

Mandić tvrdi da nije tačno da za mišljenje DF ide u susjedne države.

"DF vodi jednu odgovornu politiku kakvu žele naši glasači. Od DF-a se ne može očekivati da vodi politiku suprotno raspoloženu ljudi koji su glasali za nas. Za DF dominantno glasa srpski narod u Crnoj Gori. Ako neko misli da DF, zastupajući svoj narod, želi da ima dobre odnose sa državom gdje živi najveći broj naših sunarodnika je nešto drugo od toga da mi slušamo bilo koga. Ali, ako neka druga stranka, koja je crnogorska, bošnjačka, građanska, ako je njoj važnije šta se kaže na nekoj drugoj adresi izvan Crne Gore i nije je sramota da to javno saopštava, onda postavljate sebi pitanje što Crna Gora ima potrebu da sebe proglašava nezavisnom državom i da ima glomaznu i skupu upravljačku strukturu. Bilo bi jednostavnije da Crna Gora pristane da te strane adrese imenuju nekog ovdje i da upravlja Crnom Gorom", rekao je Mandić.

Mandić tvrdi da glasanje za članove Sudskog savjeta na sjednici zakazanoj za 16. avgust nije urađeno u skladu sa poslovnikom Skupštine Crne Gore.

"Pretpostavljam da neće ni biti izjašnjavanja 16. avgusta, jer nije teško dokazati da je to suprotno poslovniku ugrađeno u dnevni red, jer jedino Odbor za politički sistem može da traži da to bude sastavni dio dnevnog reda. Ovo je vanredno zasijedanje koje zakazuje 27 poslanika i to nije moglo tamo da se nalazi", ocijenio je Mandić.

U Crnoj Gori može doći do pomirenja, navodi Mandić, tako što će svi poštovati zakone i jedni druge.

"Mislim da se sa potpisivanjem Temeljnog ugovora zatvara jedna stranica koja nas je duboko dijelila", ocijenio je Mandić.

Mandić navodi da postoje malobrojne grupe koje pokušavaju da skrenu pažnju na sebe sa konkretnim akcijama velikog nezadovoljstva.

"Mnoge stvari koje se sada dešavaju sa ovim ekstremističkim nastupima, u pozadini svega, moći ćete pronaći šefove organivovanog kriminala koji ne žele da prihvate i priznaju da su oni kriminalci, nezavisno što nose službene značke neki od njih ili misle da pripadaju političkoj eliti. Oni su kriminalci. Da ne bi na površinu izašlo njihovo pravo lice, to sve treba umotati u oblandu patriotizma, brige za Crnu Goru i odbranu velikih vrijednosti. Ako bi država radila svoj posao, ako bi policija i tužilaštvo bili profesionalni, sigiran sam da bi ti ekstremistički ispadi bili svedeni na minimum", zaključio je Mandić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се