Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

26. 08. 2024. 14:49 >> 15:19
Čitaj mi:

PREDSJEDNIK KOTORSKOG KLUBA ZA RTCG

Primorac sam izborio rješenje za Regionalnu ligu, Kovačević: Treba pomoć države i opštine

Nakon dosta zgusnutog rasporeda koji se nalazio u vaterpolo kalendaru, kako reprezentativnom tako i klupskom uslijed nadoknađivanja propuštenog zbog koronavirusa, vaterpolo ulazi konačno u nešto "mirnije vode".

Kreću evropska takmičenja, nacionalna prvenstva, a 21. septembra kreće i regionalna Premijer liga.

Jedno od pitanja koje se nametalo prije nego što je ustanovljeno da će ponovo da se igra regionalna liga u formatu svako sa svakim, kući i na strani, je odnos hrvatskih klubova i kotorskog Primorca.

Problem je nastao zbog naziva novog bazena u Kotoru koji nosi ime proslavljenog vaterpoliste Primorca Zorana Gopčevića, kojeg sa druge strane hrvatska strana optužuje za ratne zločine u logoru Morinj.

Došlo je do toga da je insistiranjem hrvatskog Ministarstva turizma i sporta donijeta odluka da hrvatski klubovi, kao i hrvatska reprezentacija ne igraju svoje utakmice u Kotoru.

Predsjednik aktuelnog šampiona Crne Gore, Siniša Kovačević u razgovoru za RTCG je kazao da od kada je kotorski tim izborio povratak u Premijer regionalnu ligu, traju pregovori sa hrvatskim vaterpolo zvaničnicima oko prevazilaženja problema.

"Od aprila mjeseca, od kada se Primorac vratio u Premijer regionalnu ligu postojali su pregovori između Hrvatskog vaterpolskog saveza i Primorca uz prisustvo predstavnika Vaterpolso saveza Crne Gore. Ja sam bio pozvan na sastanak upravnog odbora u aprilu Regionalne vaterpolo lige u svojstvu predsjednika Primorca da bi smo taj problem koji se ponovo otvorio našim povratkom u Premijer ligu riješio, tj pokušao riješiti. Tu sam ja iznio određenu argumentaciju koja bi mogla da stvori da kažem neki alibi hrvatskim klubovima, hrvatskom Savezu prema državnim organima Republike Hrvatske da oni ipak dođu u Kotor".

HRVATI GLASALI 2016. DA GOPČEVIČ DOBIJE ULICU, RADIO DUKS OBILJEŽAVAO GODINU ROĐENJA I SMRTI

Kovačević je dalje obrazložio svoju argumentaicju.

"Ta argumentacija se sastojala u zvaničnoj dokumentaciji ko je inicijator davanja naziva imena bazena, kako se glasalo 2015. ili 2016. godine, nisam siguran, u skupštini grada Kotora za davanje imena ulice po pokojnom Zoranu Gopčeviću u Orahovcu ili Oravcu što bi mi rekli ovdje njegovome rodnome mjestu gdje su odbornici hrvatske nacionalnosti, njih sedam uključujući predstavnika HGI, glasali za davanje imena ulice", kazao je predsjednik Primorca.

I hrvatski glasnik, i radio "Dux" su pozitivno izvještavali o Gopčeviću.

"U dokumentaciji je bio i hrvatski glasnik iz 2016. godine koji je na jedno osam stranica afirmativno pričao sa slikama Zorana Gopčevića kao o velikanu jugoslovenskog vaterpola, pa onda radio "Duks" koji je u 2016. godini obilježavao datume na današnji dan je rođen i preminuo Zoran Gopčević i pisao neke tekstove afirmativne o njemu. Tu je bila i argumentacija da je odbornica Demokratske Crne Gore, Opštinski odbor Kotor, Hrvatske nacionalnosti glasala za davanje imena bazena u avgustu 2021. godine".

Kovačević je kazao i da hrvatska strana nije bila upoznata sa dokumentacijom ranije.

"Oni nikada prije tu dokumentaciju vidjeli nisu, bili su veoma zadovoljni, pozitivno je raspoloženje bilo i već je ustanovljen 7. juna bio kalendar odigravanja regionalne lige, tj trebao je da bude 14. septembar početak.

REZOLUCIJA O JASENOVCU POGORŠALA SITUACIJU, PRIMORAC ČEKA I DALJE PRIJEM KOD SPAJIĆA

Izglašavanje Rezolucije o Jasenovcu, pogoršalo je odnose Hrvatske i Crne Gore, a nekako je Primorac ispao kolateralna šteta.

Kovačević je kazao da je klub pokušao da kontaktira premijera Milojka Spajića, ali da i dalje čekaju prijem kod njega.

"U međuvremenu je došlo do izglasavanja rezolucije o Jasenovcu u parlamentu Crne Gore na koju svakako Primorac kao sportski klub ne može i nije mogao da utiče, niti je to posao Primorca da se bavi s tim. Nakon toga smo pokušali da kontaktiramo državne organe Republike Crne Gore, konkretno gospodina Spajića, premijera i čak je upućen zahtjev iz Vaterpolo saveza za naš prijem kod premijera, još uvijek nema odgovora", kazao je Kovačević.

Opština je prepustia klubu da riješi problem, a Kovačević je rekao da je predlog Kotorana bio da se i dalje igra turnirski, međutim da timovi iz Hrvatske i Srbije nisu bili za takav sistem više.

"Opština Kotor kao vlasnik Primorca je prepustila Primorcu da riješi taj problem i nakon toga s obzirom na sve ove rezultate koje smo imali i naše reprezentacije na Olimpijskim igrama i ono što znamo svi kakav smo rezultat imali, s obzirom na našu malu bazu, imamo bukvalno dva kluba i mi smo krenuli u neko rješavanje ovoga problema. Prvo, u kontaktu sa gospodom iz Vaterpolo saveza Hrvatske, sam pokušao da dogovorimo da igramo ovu godinu turnirski, međutim nismo naišli na razumijevanje ni iz Vaterpolo saveza Srbije pa ni Hrvatske da bi se ta liga igrala više turnirski, nisu pokazali zainteresovanost.

TREBA POMOĆ DRŽAVE

"Jasno nam je svima da se neće moći riješiti bez učešća države, evo i hipotetički da se turnir igraju kao prethodne tri godine nijedan se ne bi igrao u Kotoru i tu smo mi u sportskom smislu odlučili se da bi iz razloga da bi poražavajuće bilo za Crnu Goru da ne igramo u Regionalnoj ligi jer i Hrvatska i Srbija imaju bolju mnogu ligu nego mi, ja sam prišao rješenju na sportski način u razgovoru sa gospodinom Bukićem potpredsjenikom Hrvatskog Vaterpolskog saveza.

SOLOMONSKO RJEŠENJE

Kovačević je sa Bukićem došao do rješenja za predstojeću sezonu, u kojem Primorac će dočekivati hrvatske klubove van Kotora, dok će sa druge strane i hrvatski klubovi dočekivati Kotorane na neutralnim terenima.

"U razgovoru sa Bukićem smo se dogovorili da pet utakmica regionalne lige sa hrvatskim klubovima Primorac odigra na neutralnom terenu u Crnoj Gori, a na isti takav način da pet hrvatskih klubova po jednu utakmicu sa Primorcem koju budu imali u sezoni takođe odigraju na neutralnim terenima. Znači ne na svojim plivalištima, nego na neutralnim terenima u Republici Hrvatskoj", objasnio je Kovačević.

PRIMORAC ŽRTVA POLITIKE, DRŽAVA I OPŠTINA MORAJU DA SE UKLJUČE

"Mi ćemo ovdje imati šest utakmica regionalne lige, pet srpskih klubova i Jadran. To je mnogo više nego što je bilo prethodne tri godine. Mislim da je to jedan maksimum što je Primorca sam bez države i bez opštine mogao da riješi. I mislim da je u interesu crnogorskog i kotorskog vaterpola da se ova liga igra. Taj kompromis je rješenje na godinu dana očekujući sve u nekoj nadi da će država Crna Gora i Republika Hrvatska morati na tom nivou državnom da riješe ovaj problem", kazao je Kovačević.

Predsjednik Primorca je kazao i da je kotorski tim žrtva politike.

"Kažem, Primorac je žrtva politike, a mi hoćemo da se bavimo sportom. I moram reći s obzirom i na ekipu koja je konkurentna ekipa za ovu godinu koja će igrati ligu šampiona grupnu fazu poslije 14 godina i koja je prvak države poslije 16 godina. Imaćemo ozbiljne utakmice evropske u Kotoru uz tih šest utakmica regionalne lige. Takođe crnogorskog prvenstva uz naše mlađe selekcije koje su pokazale zapažane rezultate u prošloj sezoni. Pa naša ekipa Primorca za mlađe selekcije proglašena najboljom ekipom regionalnog turnira "Olimpijske nade". Smatramo da je u interesu vaterpola da se ova liga igra, a politika neka rješava to na svoj način. Napominjem, država i opština će morati da se uključe ko god sjedao u državi i opštini u jednom trenutku. Primorac je ovaj put morao da riješi sam, i ovo je maksimum koji smo mi izvukli u interesu vaterpolo sporta i u interesu crnogorskog vaterpola", zaključio je Kovačević za RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније