Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

Владимир Поповић [ I.Š. ]

23. 04. 2023. 18:29 >> 18:50

INTERVJU

Mirko Vičević - Najtrofejniji crnogorski vaterpolista

Mirko Vičević živa je legenda crnogorskog i jugoslovenskog vaterpola. U našoj državi najtrofejniji - jedini s najvećim titulama osvojivši olimpijsko, dva puta svjetsko i evropsko zlato, dva evropska srebra i dva FINA Svjetska kupa, što je rijetkost.

Prvi je kapiten Crne Gore za koju je odigrao sedam utakmica, osvajač više desetina medalja, strijelac više od hiljadu golova i dobitnik brojnih individualnih priznanja. Čuveni Kotoranin, koji je sve najvrednije naslove osvojio do svoje dvadeset treće godine, član je Svjetske kuće slavnih u vodenim sportovima od oktobra 2022. i ceremonije na Floridi.

Vrlo uspješno igrao je za matični klub, Primorac, s kojim je bio senzacionalni prvak Jugoslavije i osvajač Kupa 1986., kao i za splitski Jadran, špansku Barselonu, te Savonu, Brešu i Pro Reko u Italiji gdje je proveo šesnaest godina. Upravo te ’86. na Svjetskom prvenstvu u spektakularnom finalu s Italijom tada osamnaestogodišnji Vičević, debitant, dao je gol za izjednačenje i produžetke – igrano ih je ukupno osam u kojima je Jugoslavija uzela titulu. Uslijedilo je zlato na Olimpijskim igrama u Seulu ’88. kada je postigao tri pogotka, pa ’91. i naslovi svjetskog i evropskog prvaka s Jugoslavijom za koju je odigrao gotovo tri stotine mečeva.

U trenerskoj karijeri vodio je Vaterpolo akademiju “Kataro”, Savonu i Crvenu zvezdu, dok je u ulozi selektora crnogorske juniore doveo do evropskog zlata 2013. na Malti – i to bez poraza. Odnedavno član je novoformiranog Savjeta za sport Crne Gore. Potiče iz poznate vaterpolo porodice: Mirkov đed pionir je tog sporta u Kotoru, otac Pavle i stric Slobodan uspješni igrači i treneri, brat Željko odličan igrač, potomci nastavljaju tradiciju...

“Već s osamnaest godina osvojio sam prvenstvo Jugoslavije s tada Kotorom, kasnije Primorcem, koji je bio i prvak države i osvajač Kupa sa svim igračima iz Kotora. To je odjeknulo, rijetko lijep događaj i malo je klubova koji su sa svojom školom, iz jednog malog mjesta, uspjeli da budu na tom nivou u okvirima jedne tako moćne države.”

Debi na najvećoj sceni Vičević je imao na Svjetskom prvenstvu ’86. u Madridu sa samo osamnaest godina. I to na kakav način – zamijenio je povrijeđenog Milivoja Bebića, u potpunosti opravdao poziv selektora Ratka Rudića i “zacementirao” mjesto u jednoj zaista fantastičnoj selekciji što je, samo po sebi, imalo posebnu težinu. Tome je bitno doprinijela najbolja utakmica u istoriji vaterpola, čuveno finale s Italijom i magičan gol, jedan od najprepoznatljivijih i najdražih u karijeri.

“To jeste najpoznatiji gol, bio je nekako najviše i proslavljen, iznenađujući, bio sam debitant, najmlađi, s velike udaljenosti, nije ga niko očekivao... Vezano je mnogo priča za sve to i tu utakmicu koja je proglašena najboljom svih vremena. Kasnije bilo je još mečeva s produžecima, ali promijenjena su i pravila, tako da su te maratonske utakmice poput ove koja je trajala više od dva sata ukinute i zbog umora, i zbog televizijskih prava, i zbog publike...”

Koliko je vaterpolo reprezentacija Jugoslavije bila jaka i kvalitetna u to vrijeme govori činjenica da je postala olimpijski šampion u Seulu ’88. (generacija Milanovića, Šoštara, Vukića, Andrića i dr.), pa svjetski i evropski prvak u Pertu i Atini ’91. uprkos tome što nije bila u najjačem sastavu zbog poznatih političkih dešavanja. Ta godina bila je dodatno uspješna za Vičevića koji je sa splitskim Jadranom osvojio i posljednje prvenstvo SFRJ.

“Moje mišljenje je da su dvojica vaterpolista bez konkurencije – Igor Milanović i Milivoj Bebić. Oni su najjači predstavnici ex-Yu škole, moji saigrači s kojima sam provodio mnogo vremena i smatram da su to najbolji vaterpolisti ikada.”

Vičević je dobitnik više individualnih priznanja, među kojima su ona za najboljeg sportistu Crne Gore ’88., zatim nagrada grada Breše 2004., status vrhunskog sportiste Crne Gore 2008. i, naravno, prijem u Svjetsku kuću slavnih u vodenim sportovima na Floridi zvanično prošle godine što je kruna svega ostvarenog u svijetu vaterpola.

“Nije zahvalno govoriti o sopstvenim nagradama, ali vjerujte da je to maksimum u jednoj karijeri. To je kao ‘Oskar’ ili Nobelova nagrada. To je maksimum, ne može više od toga. I kad to svjetski teren prepozna, onda je to baš satisfakcija.”

Kompletan intervju s proslavljenim vaterpolistom, Mirkom Vičevićem, pogledajte u emisiji “Crnogorski olimpijci” na zvaničnom YT kanalu RTCG-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније