Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

Н.Р. [ VPSCG ]

30. 03. 2023. 13:15   >>  13:16 2

VATERPOLO

Marić: Plasman na OI glavni cilj, stvaranje tima je proces

Predsjednik Vaterpolo-plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG) Đuro Marić kazao je da bi plasman vaterpolo reprezentacije na Olimpijske igre 2024. godine bio veliki uspjeh i naglasio da je stvaranje novog tima proces i da u tom procesu ima dosta prepreka.

Vaterpolo godina je počela kvalifikacionim turnirom Svjetskog kupa u Podgorici, na kojem "ajkule" nisu uspjele da se plasiraju na završni turnir u Los Anđelesu. Ostvaren je učinak od tri pobjede (protiv Gruzije, Australije i Grčke), te dva poraza - od Španije i Srbije.

“Šteta, ali mislim da smo napravili iskorak u odnosu na prošlo ljeto. Bliži smo selekcijama iz grupe od šest najjačih, nedostaje nam još iskustva, ali rastemo, to je evidentno”, kazao je Marić za sajt Saveza.

Turnir u Podgorici je samo početak zahtjevne i izazovne, predolimpijske godine, u kojoj “ajkule” imaju dva velika takmičenja – Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

“Pariz 2024. je naš ultimativni cilj. Podsjetiću da je vaterpolo selekcija jedina koja je četiri puta učestvovala na Olimpijskim igrama, želja nam je da nastavimo niz. Biće teško, a vjerujem da ćemo uspjeti. Odlazak u Pariz bio bi veliki uspjeh naše selekcije. Savez će uraditi sve da osigura najbolje moguće uslove na putu do tog cilja”, rekao je Marić.

Na kvalifikacionim turnirom Svjetskog kupa u Podgorici VPSCG je pokazao da je spreman da organizuje velika takmičenja.

“Veoma samo zadovoljni, i mi u Savezu i zvaničnici Svjetske federacije vodenih sportova, kako je protekao turnir u Podgorici. To je bilo treće veliko takmičenje koje smo organizovali za dvije godine. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu svih koji su učestvovali u organizaciji, zahvaljujući sjajnim mladim ljudima – volonterima iz Podgorice - i sada smo ispunili očekivanja, iako je riječ o zahtjevnom poslu”, kazao je Marić.

U julu će Podgorica biti domaćin još jednog velikog međunarodnog događaja – Evropskog U15 prvenstva, na kome će učestvovati čak 24 selekcije.

“I to je dokaz da radimo dobro, a apliciramo za organizaciju ovakvih događaja iz dva razloga. Jedan je taj što smanjujemo troškove Saveza – jeftinije nam je da dočekujemo, nego da putujemo. Drugi je želja da konstantno radimo na popularizaciji vaterpola u Crnoj Gori”, naglasio je Marić.

Marić se osvrnuo i na kritike na račun rezultata nacionalnog tima.

“Izbjegavali smo, jer smatramo da ne bi trebalo da se obaziremo na maliciozne i nedobronamjerne komentare i kritike. Mislimo da rasprava takvog nivoa ne vodi ničemu, niti rješava probleme. Takođe, na meti je najčešće bio selektor Gojković, iako je riječ o čovjeku koji je sa reprezentacijom Crne Gore osvojio dvije evropske medalje – 2016. i 2020. godine, te dva puta slavio u Svjetskoj ligi. Ono što imamo sada je naša realnost, smatram čak i da idemo preko naših objektivnih mogućnosti i kapaciteta”, rekao je Marić i objasnio:

“Moralo je da dođe do smjene generacija, to je neminovan proces. Nekada smo imali asove svjetskog kalibra, poput Zlokovića, Ivovića, braće Janović, Jokića i mnogih drugih, koji su se kalili i razvijali u većem sistemu i žestokoj konkurenciji, a karijeru gradili u najjačim klubovima i ligama. Mi sada ukupno imamo 50-ak seniora, a, pritom, mali broj ih igra u vrhunskim klubovima. 'Tržište' igrača ne griješi. Situacija je takva, moramo da budemo realni i strpljivi, stvaranje novog tima i novih igrača je proces”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније