Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

N. N.

08. 09. 2024. 22:33 >> 22:34
Čitaj mi:

US OPEN

Grešnik na tronu: Siner osvojio drugi grend slem u 2024.

Kada su otpali Karlos Alkaras i Novak Đoković, šampioni iz dvije posljednje godine, bilo je jasno da je Janiku Sineru otvoren autoput ka tituli na US openu. Najtežu prepreku je preskočio u četvrtfinalu, kada je izbacio kralja Njujorka iz 2021. Danila Medvedeva, a večeras u finalu nije bilo dilema - 23-godišnjak iz Inihena u Južnom Tirolu je savladao Tejlora Frica 6:3, 6:4, 7:5 i osvojio drugu grend slem titulu u 2024. godini.

Prvi nosilac je odlično počeo meč, poveo 2:0 u 1. setu, ali je prvi Amerikanac u finalu US opena od Endija Rodika 2006. izjednačio na 2:2 i držao se do 3:3.

Tada je Siner opet zaigrao znatno bolje i sa dva brejka zaključio prvi dio igre.

U drugom setu su obojica čuvala svoj servis do 10. gema, kada je italijanski as stigao do 15:40 i odmah iskoristio šansu za velikih 2:0.

Siner je pri vođstvu 3:2 u 3. setu propustio dvije vezane brejk lopte, da bi u narednom gemu dvostrukom servis greškom poklonio rivalu preokret.

Fric je imao ogromnu podršku navijača, koji čekaju prvog američkog grend slem šampiona od Rodikove titule na US openu 2003. godine, ali nije izdržao kada je servirao za 2:1 u setovima, jer je njegov rival stigao do brejk šanse i izjednačio na 5:5 nakon sjajnog poena.

Siner je preokrenuo na 6:5, a onda na servis protivnika stigao do dvije vezane meč-lopte. Iskoristio je prvu, jer je nakon dugog poena Fric popustio i poslao loptu u mrežu.

Za razliku od one sa Australijan opena, gdje se prvi put popeo na pijedestal i na putu ka tronu izbacio vječitog favorita u Melburnu - Đokovića, na ovoj tituli Sinera će ostati sjenka.

Razlog za takvu konstataciju zna svako ko imalo prati tenis, jer je Italijan njemačkog porijekla u martu dva puta bio pozitivan na anabolički steroid klostebol.

Siner je oslobođen odgovornosti, jer je ustanovljeno da se "zarazio" tako što je njegov fizioterapeut Đakomo Naldi koristio sprej "trofodermin" da zaustavi krvarenje na prstu, ali je mrlja ostala.

Svjetska antidoping agencija još razmatra da li da pokrene novi postupak protiv Sinera i naknadno ga kazni, čime bi mu se brisao i rezultat iz Njujorka.

Ako od toga ne bude ništa, Siner će gotovo sigurno završiti 2024. godinu kao broj 1, jer će na sjutrašnjoj ATP listi imati 11.180 bodova, čak 4.105 više od novog drugoplasiranog igrača svijeta, Aleksandra Zvereva.

Alkaras ostaje treći sa 6.690, Đoković pada na 4. poziciju sa 5.560, Medvedev će biti peti sa 5.475...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније