Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

D.B.

01. 07. 2024. 09:04 >> 09:04

sve spremno za 137. izdanje vimbldona

Vrijeme je za Vimbldon: Alkaraz protiv Lajala, Đoković igra sjutra

Naredne dvije sedmice, sve oči širom planete biće uprte u London. Danas počinje najstariji i najprestižniji turnir na svijetu - Vimbldon.

Naravno, srpski teniser Novak Đoković će igrati na turniru iako je postojala bojaznost da nakon operacije neće biti spreman.

Đokovićev prvi protivnik u utorak biće češki teniser Vit Kopriva, koji nije toliko poznat, a ono što najviše zanima navijače jeste njegovo stanje o kome je pričao na konferenciji za medije.

" Došao sam u nedjelju, imao sam nedjelju dana dobrih treninga, veoma jakih treninga. Sa Sinerom, Tijafoom, Medvedevim i sa Runeom, sve igrači koji igraju dobro na travi. To su situacije gdje sam testirao koljeno i koljeno je odlično reagovalo. To je bio dobar znak da učestvujem, igram u utorak i samouvjeren sam i siguran u koljeno. Do sada je sve pozitivno", rekao je Đoković.

On je odgovorio i na pitanje kako se brzo oporavio od povrede.

"Ne znam odgovor i žena me je pitala isto pitanje. Imaš 37 godina, dosta rizika, pripremaš se za Olimpijske igre... Tu ne znam odgovor, ali imam osjećaj da ne želim da propustim Grend slem dok god sam u konkurenciji. Tu je želja da igram, tu je želja da se takmičim, pogotovo Vimbldon o kojem sam sanjao kao dijete", dodao je Đoković.

Prokomentarisao je i izjavu Karlosa Alkaraza, koji je rekao da je Đoković "superčovjek". 

"Ne, ne smatram se 'superčovjekom'. Tejlor Fric je 'superčovjek', jer se od ovog oporavio za nedjelju dana! Njegova situacija mi je dala optimizam da ću moći i ja. Neko ko igra na ovom nivou je uspio u tako kratkom nivou... To mi je dalo snage i vjere i proces. Nije možda skroz idealno u očima doktora koji kažu da je potreban duži oporavak, da se ne rizikuje, ali je sve individualno. Svako ima drugačije reakcije na oporavak, na treninge, ali nisam imao smetnji. Da sam imao takvu informaciju od tijela, ovaj Vimbldon bi bio pod znakom pitanja. Igrao sam dva seta sa Medvedevom. Koljeno je dobro, nema negativnih rekacije", zaključio je Đoković.

A prvog dana Vimbldona gledaće se zanimljivi mečevi.

Program na cetralnom terenu tradicionalno otvara prošlogodišnji šampion Vimbldona, Španac Karlos Alkaraz. On će u prvom kolu igrati protiv Estonca Marka Lajala od 14.30.

Najbolji teniser svijeta Italijan Janik Siner igraće treći po redu meč na terenu broj jedan protiv Njemca Janika Hanfmana.

Prije njih, na teren će izaći prošlogodišnja šampionka Bjeloruskinja Arina Sabalenka, koja će igrati protiv Amerikanke Eme Bektas.

A sada malo o istorijatu. 

Rodžer Federer je rekorder po broju osvojenih titula u muškoj konkurenciji,  ima ih osam , dok je kod žena Martina Navratilova ubjedljivo najbolja sa devet.

Navratilova ima i najviše pobjeda u Open eri na Vimbldonu, čak 120, dok je Rodžer Federer ponovo najbolji u muškoj konkurenciji sa 95. 

Najmlađi osvajač je Britanka Loti Dod koja je turnir osvojila 1887. sa svega 15 godina i 285. dana, u muškoj konkurenciji najmlađi osvajač bio je Boris Beker 1985. sa 17 godina i 227 dana.

A najduži meč  igrali su Džon Izner i Nikola Mai u prvom kolu kada su 2010. tokom tri dana usljed prekida zbog mraka i kiše trajao 11 sati i pet minuta, a pripao je američkom teniseru. 

Tenis će se ove godine na terenima Ol Ingland kluba igrati najkasnije do 23.00, kada na snagu stupa policijski čas.

Branioci titule u muškoj i ženskoj konkureniciji su Karlos Alkaraz i Marketa Vondroušova.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније